Москва удари Киев (+ видео)

Русия със смъртоносен залп срещу градове в Украйна, включително центъра на столицата, където има убити

10 октомври 2022 г. КИЕВ, Украйна (АП) — Русия отприщи смъртоносен залп от удари срещу множество украински градове в понеделник, разбивайки цивилни цели, включително центъра на Киев, където бяха убити най-малко 8 души.

10 октомври 2022 г. КИЕВ, Украйна (АП) — Русия отприщи смъртоносен залп от удари срещу множество украински градове в понеделник, разбивайки цивилни цели, включително центъра на Киев, където бяха убити най-малко осем души, съобщи американската информационна агенция “Асошиейтед прес” (АП). 

Днес руските въоръжени сили нанесоха масиран удар с далекобойно високоточно оръжие по обекти на военното командване и управление, комуникационни и енергийни системи на Украйна – целта на удара беше постигната, всички обозначени обекти бяха поразени,” съобщи министерството на отбраната на Русия, цитирано от Риа Новости.

Интензивната, продължила часове атака бележи внезапна военна ескалация от страна на Москва. Това дойде ден след като руският президент Владимир Путин нарече съботната експлозия на огромния мост, свързващ Русия с анексираната й територия Крим, като „терористичен акт“, организиран от украинските специални служби, цитиран от АП. “Просто е невъзможно престъпленията на киевския режим да бъдат оставени без отговор,” заяви Путин.

Керченският мост има важна стратегическа и символична стойност за Русия в нейната колеблива война в Украйна и по-рано бе ударен. Пътният и железопътният трафик по моста бяха временно спряни, което повреди жизненоважен маршрут за доставки за силите на Кремъл, отбелязва АП.

Най-малко 8 души са убити и 24 са ранени само при един от ударите в Киев по предварителна информация, каза Ростислав Смирнов, съветник в украинското министерство на вътрешните работи.

Продължителният бараж срещу големите градове удари както жилищни райони, така и критични инфраструктурни съоръжения, предвещавайки сериозен разрив на войната на фона на успешната украинска контраофанзива през последните седмици. Това се случи няколко часа преди Путин да проведе среща със своя съвет за сигурност, докато войната на Москва в Украйна наближава своя 8-месечен крайъгълен камък и Кремъл се тресе от унизителните неуспехи на бойното поле в райони, които се опитва да анексира.

Някои от ударите в Киев са близо до правителствения квартал в символичното сърце на столицата, където се намира парламентът и други важни забележителности.

Взривове избухнаха в столичния квартал Шевченко, голям район в центъра на Киев, който включва историческия стар град, както и няколко правителствени служби, каза кметът Виталий Кличко.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че руските сили са изстреляли десетки ракети и ирански дронове срещу Украйна.

Целите са били цивилни райони и енергийни съоръжения в 10 града, каза Зеленски във видео обръщение. „(Руснаците) избраха такова време и такива цели нарочно, за да нанесат най-много щети“, каза Зеленски.

Няма електрозахранване в 5 области на Украйна (Лвовска, Полтавска, Сумска, Харковска и Тернополска), в други е частично прекъснато, съобщи украинската държавна служба за извънредни ситуации. Кадри в украински групи в социалните мрежи показват километрични опашки за бензин и празни рафтове с най-ползваните продукти в магазините.  

Сутрешните удари върнаха жителите на Киев в бомбоубежища за първи път от месеци. Системата на метрото в града спря влаковете и направи гарите отново достъпни като бомбоубежища.

 Министерството на образованието на Украйна обяви, че всички училища в Украйна трябва да преминат към онлайн уроци поне до края на тази седмица.

Международният комитет на Червения кръст спира дейността си в Украйна от съображения за сигурност, предаде Ройтерс.

Някои хора вече се страхуват, че атаките от понеделник може да са само първият залп в подновената руска офанзива.

На фона на атаката Зеленски каза в своя акаунт в Telegram, че Русия „се опитва да ни унищожи и да ни изтрие от лицето на земята“.

Видео от улиците в Киев (от социалните мрежи)

+++

ПОМОЩ ИДВА ОТ ГЕРМАНИЯ

Германия осъди серията от руски удари срещу украински градове и обеща помощ за отстраняване на щетите по гражданската инфраструктура.
В момента държавата с най-силна икономика в ЕС и Европа председателства Г-7 (G-7, The Group of Seven) държави (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония), и още през юни заяви, че ще предостави системи за противовъздушна отбрана IRIS-T на Украйна. Министърът на отбраната Кристин Ламбрехт каза в понеделник, че първата от четирите системи ще бъде готова “в следващите дни”.

Министър-председателят на Полша пък каза, че е предложил да се „разделят“ замразените руски активи за €350 Млрд. Евро в неговата държава, между Украйна и ЕС, включително „за нуждите“ на самата Полша. 

СЪБИРАТ СЕ 14 ДЪРЖАВИ ОТ ИЗТОКА

На срещата на върха на CICA (Conference on Interaction and Confidence-Building Measures in Asia) в Астана (Казакстан) на 12-13 октомври ще има 11 президенти (Азербайджан, Ирак, Иран, Казахстан, Катар, Киргизстан, Палестина, Русия, Таджикистан, Турция и Узбекистан), вицепрезидент на Виетнам и вицепрезидент на Китай. Ще има и ръководител на Беларус, като страна наблюдател. CICA е създадена през 1999 г. и има 27 члена. 

Друга организация, която сериозно се поддържа от Русия е БРИКС (BRICS), Представлява акроним от имената на английски на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (Brazil, Russia, India, China, South Africa). Използвана е алюзия чрез игра на думи (на английски: bricks = тухли). 

На 15-16 ноември пък е срещата на Г-20 (G-20, Group of Twenty Finance Ministers and Central Bank Governors), която ще се проведе на остров Бали (Индонезия) на 15-16 ноември. Нищо чудно, за първи път от началото на специалната руска операция в Украйна, Владимир Путин може да се срещне очи в очи с президента на САЩ Джо Байдън. Макар че американският президент поиска още през април т.г. Русия да бъде изключена от Г-20 – форумът на 20-те най-големи икономики, като в противен случай Вашингтон ще бойкотира “серия от срещи на -Г20” в Индонезия, ако на тях присъстват руски представители, съобщи тогава Ройтерс.

Въпреки всичко, най-смелите експерти дори не изключват възможността за сключване на някакъв вид споразумение за Украйна на срещата в Индонезия. 

Каквото и да се случва, то ще бъде до края на 2022 година.