Италия с 1ви крайнодесен след 2СВ и 1та жена премиер Джорджия Мелони – журналист и политик (+ видео)

Коалиция от партия с неофашистки корени, друга на антимигрантски лидер и консервативаторите на бившия министър-председател Силвио Берлускони ще управлява 3-та по големина икономика в кризисния ЕС изцяло подкрепящ Украйна във войната срещу агресията на Русия

Ще тръгне ли цяла Европа надясно?

Коя е Мелони – „визия за духовност срещу материализма“ и още в годините …

Джорджия Мелони – 1-ят крайнодесен премиер на Италия след края на 2СВ и 1-та жена в страната, която заема този пост.
“Благодаря Италия” е постерът, който държи бъдещият министър-председател на държава 3-та икономика в ЕС а $3 трилиона щатски долара БВП, с близо 60 милиона население с по $50,000 БВП на човек според Паритета на Покупателната Способност (GDP/PPP). Членка на ЕС, Еврозоната, Г-8, ОИСР и е част от Шенген. Има 3-ят най-голям национален златен резерв в света (след Германия и САЩ). Една от основателките на НАТО с 10-ти военен бюджет в света. Страната не разполага със собствено ядрено оръжие, но на нейна територия е разположено такова – в авиобаза Бреша – Геди и в авиобаза Авиано, която е авиобаза на ВВС на САЩ.

25 септември 2022 г. РИМ (АП) — Избирателният алианс на крайнодесния лидер Джорджия Мелони има голяма преднина в националния вот в Италия, показа екзитпол на държавната телевизия RAI в неделя вечерта м.вр. след рекордно ниска избирателна активност и рязко обръщане на вота в посока “дясно”.

Държавният телевизионен оператор Rai показа, че партията “Италианските Братя” (Brothers of Italy, Fratelli d’Italia,  Fdl) на Мелони в съюз с две десни партии са на път да вземат най-малко 45% от гласовете и в двете камари на парламента. Най-близкият съперник е лявоцентристкият съюз на бившия премиер на Демократическата партия Енрико Лета, който според екзитпола е събрал близо 30% (29,5). От Rai поясниха, че допитването има граница на грешка от 3,5%.

45-годишната Мелони е в най-добрата позиция да стане 1-ят крайнодесен премиер на Италия след края на 2СВ и 1-та жена в страната, която заема този пост.

Нейната партия, с неофашистки корени, ще трябва да сформира коалиция с основните си съюзници, антимигрантския лидер на Лигата Матео Салвини и консервативния бивш премиер Силвио Берлускони, за да управлява солидно мнозинство в парламента.

Матео Салвини, Силвио Берлускони и Джорджия Мелони

Въпреки сигурната победа, в речта си след обявените показателни резултати, Мелони изрази умерен тон с посока към хората.

„Ако сме призовани да управляваме тази нация, ще го направим за всички, ще го направим за всички италианци и ще го направим с цел да обединим хората (на тази страна)“, каза Мелони в централата на своята партия в Рим .

„Италия ни избра! Няма да предадем (страната), както никога не сме го правили.”

Метеоричният възход на Мелони в 3-тата по големина икономика в кризисния Европейски съюз (ЕС) идва в критичен момент, когато голяма част от континента се клати от растящите сметки за енергия, отражението на войната в Украйна и решимостта на Запада да застане единен срещу руската агресия е поставена на изпитание.

Преброяването на хартиените бюлетини започна веднага след затварянето на избирателните секции и се очаква да продължи до понеделник сутринта м.вр.. Но, може да отнеме и седмици, преди Италия да сформира и положи клетва ново коалиционно правителство.

Повече от една трета (1/3) от 50,9 милиона имащи право на глас бойкотираха гласуването.

Крайната избирателна активност е 64%, което е много по-ниско от предишния рекорд за ниска избирателна активност, 73% на последните избори през 2018 г., по данни на Вътрешното министерство.

Мелони сложи пост в Туитър със снимка, на която държи постер с надпис: „БЛАГОДАРЯ ИТАЛИЯ”

По-рано написа – “Днес можете да помогнете за писането на история,“ както и се случва. 

Партията на Мелони е изкована от наследството на неофашистка партия, създадена скоро след войната от носталгици на фашисткия диктатор Бенито Мусолини.

Сложният избирателен закон на Италия възнаграждава коалицията в изборната кампания, а обратното е сигурно, поне по отношение на войната м/у Русия и Украйна, като страните в съюза имат много силни позиции и отношение и към двете воюващи страни, и техните подръжници. 

Мелони беше насърчена да участва във вота, като се присъедини към предизборните сили с двама дългогодишни почитатели на руския президент Владимир Путин – Салвини и Берлускони. Самата тя е твърд защитник на доставката на оръжие на Украйна, за да се защити от атаките, предприети от Русия.

Демократите влязоха в гласуването в силно неизгодно положение, тъй като не успяха да осигурят подобен широк съюз с левите популисти и центристи. Лявото здраво се оголи и изгуби много вот.

Италия имаше три коалиционни правителства след последните избори – всяко водено от някой, който не се е кандидатирал за власт,

и това изглежда е отблъснало много избиратели, казаха социолозите. Леко прилича на България с “абитуриентските” партии, довели до първи крах на служебно правителство.

Наскоро Мелони защити премиера на Унгария Виктор Орбан, след като Европейската комисия препоръча спиране на финансиране за милиарди евро за Унгария.

Какво правителство може да получи третата по големина икономика в еврозоната се следи отблизо в Европа, като се имат предвид

критиките на Мелони към „брюкселските бюрократи“ и връзките й с други десни лидери. Наскоро тя защити премиера на Унгария Виктор Орбан,

след като Европейската комисия препоръча спиране на финансиране за милиарди евро за Унгария поради опасения относно отстъпването на демокрацията и възможното лошо управление на парите на ЕС.

Изборната неделя се проведе шест месеца по-рано, след като пандемичното единно правителство на премиера Марио Драги, което се радваше на широка популярност сред гражданите, ненадейно буквално се срина в края на юли.

Но трите популистки партии в неговата коалиция бойкотираха вот на доверие, свързан с мярка за енергийни облекчения. Техните лидери, Салвини, Берлускони и лидерът на Движението 5 звезди Джузепе Конте, бивш премиер, чиято партия е най-голямата в отиващия си парламент, видяха как популярността на Мелони расте, докато тяхната се подхлъзва.И в България има популистки партии, аха да видим.

Мелони хитро и умно остави своята партия „Братя от Италия“ в опозиция, отказвайки да се присъедини към правителството на единството на Драги или двете коалиции на Конте, които управляваха след вота през 2018 г. В България ГЕРБ “играе същата карта” на “обидена опозиция”, но Борисов, за разлика от Мелони, никой не го иска, освен ако не “променените” не “обърнат палачинката”, за да захапят пак на готово министерски “кокали”.

Италианските фирми и домакинства се борят да плащат сметките за газ и електричество, които в някои случаи са 10 пъти по-високи от миналогодишните. В България поне тока е подсигурен.

Драги остава временно изпълняващ длъжността до полагане на клетва от ново правителство.

ЕВРОПА ТРЪГВА НАДЯСНО?

“Трябва ли Европа да се притеснява?”

Силното представяне на Мелони окуражи нейните съюзници в Европа, които възнамеряват да изместят рязко надясно политиката на ЕС.

Колегите евроскептични политици бяха сред първите, които празнуваха. Премиерът на Полша Матеуш Моравецки поздрави Мелони в туит. Партията на френския политик Марин Льо Пен също приветства резултата като „урок по смирение“ за ЕС.

Сантяго Абаскал, лидерът на испанската крайнодясна опозиционна партия Vox, отпразнува преднината на Мелони, туитвайки, че „милиони европейци възлагат надежди на Италия“. Тя „показа пътя към една горда и свободна Европа от суверенни нации, които могат да си сътрудничат в името на сигурността и просперитета на всички“.

КОЯ Е ДЖОРДЖИЯ МЕЛОНИ?

Джорджия Мелони е родена в Рим на 15 януари 1977 г. Баща й идва от Сардиния, а майка й идва от Сицилия.

Джорджия Мелони е италиански политик и журналист. Член на Камарата на депутатите в Италия от 2006 г., в момента оглавява политическата партия Братя на Италия (FdI) и е президент на Партията на европейските консерватори и реформисти от 2020 г.

Джорджия Мелони е родена в Рим на 15 януари 1977 г. Баща й идва от Сардиния, а майка й идва от Сицилия; баща й, данъчен съветник, напуска семейството, когато тя е на 11 години и се мести на Канарските острови. През 1992 г., на 15 години, Мелони се присъединява към Младежкия фронт, младежкото крило на неофашисткото италианско социално движение (MSI).

През тези години тя основава студентската координация Gli Antenati (Предците), която участва в протеста срещу реформата на общественото образование, насърчавана от министър Роза Русо Йерволино.
През същата година тя става национален лидер на Студентско действие, студентското движение на национално-консервативния Национален алианс (AN), наследник на MSI, представляващо това движение във Форума на студентските асоциации, създаден от италианското министерство на образованието. През 1998 г., след като спечели първичните избори, тя е избрана за съветник на провинция Рим, заемайки тази позиция до 2002 г. През 2000 г. тя e избрана за национален директор, а през 2004 г. e 1-та жена президент на Youth Action, AN младежко крило. През тези години Мелони работи като бавачка, сервитьорка и барманка в Piper Club, един от най-известните нощни клубове в Рим.

На общите избори в Италия през 2006 г. Мелони е избрана в Камарата на депутатите като член на Националния алианс (AN), където тя става най-младият вицепрезидент.

През с.г. 2006-та започва да работи като журналист. Партньорът й Андреа Джамбруно, с който живее на семейни начала, също е журналист, работещ за телевизионния канал Mediaset на Силвио Берлускони.

През 2008 г. тя е назначена за министър на младежта в кабинета Берлускони IV, роля, която заема до 2011 г.

През декември 2012 г. Мелони, Ла Руса и Крозето основават ново политическо движение, Братя на Италия (FdI), чието име идва от думите на италианския национален химн, и става негов президент през 2014 г.

Тя участва в изборите за Европейски парламент през 2014 г. и в общинските избори в Рим през 2016 г. като кандидат за кмет; в крайна сметка не е избрана и на двата избора.

Джорджия Мелони, дъщеричката Джиневра и партньорът й от години таткото Андреа Джамбруно. @giorgiameloni/Instagram

На 30 януари 2016 г. Мелони участва в Деня на семейството, демонстрация срещу правата на ЛГБТ, обявявайки се против осиновяването на ЛГБТ. На същия семеен ден Мелони обявява, че е бременна; нейната дъщеря Джиневра се ражда на 16 септември с.г., а бащата е партньорът й от години Андреа Джамбруно.

След общите избори през 2018 г. тя доведе FdI в опозиция по време на целия парламентарен мандат, позволявайки на FdI да нарасне популярността си в проучванията на общественото мнение, особено по време на кабинета Драги, в който FdI беше единствената опозиционна партия.

2018 Гвардейците козируват на Мелони на среща с президента Серджо Матарела.

От февруари 2021 г. Мелони е член на Aspen Institute – международен мозъчен тръст със седалище във Вашингтон, който включва много финансисти, бизнесмени и политици.
През октомври 2021 г. Мелони подписа Мадридската харта, документ от 2020 г., който описва левите групи като врагове на Иберо-Америка, замесени в „престъпен проект“, които са „под чадъра на кубинския режим“. Той е изготвен от Vox, испанската националистическа партия. Тя също участва в партийния конгрес на Vox.
През февруари 2022 г. Мелони говори на годишната конференция за консервативно политическо действие във Флорида. Тя каза на присъстващите американски консервативни активисти и длъжностни лица, че трябва да защитават възгледите си срещу прогресивните.
В навечерието на общите избори в Италия през 2022 г., предсрочни избори, които бяха свикани след италианската правителствена криза през 2022 г., беше договорено в дясноцентристката коалиция, че лидерът на партията, получила най-много гласове, ще бъде издигнат като кандидат за министър-председател.

Преди изборите през 2022 г. Мелони каза пред чуждестранната преса, че италианският фашизъм е история. Като президент на Европейската партия на консерваторите и реформистите тя каза, че

споделя опита и ценностите на Консервативната партия в Обединеното кралство, Ликуд в Израел и Републиканската партия в Съединените щати.

Силно десен популист и италиански националист, политически позиции на Джорджия Мелони са описвани като твърдодесни и крайнодесни, въпреки че тя отхвърля последния етикет. 

Мелони е против абортите, евтаназията и партньорствата, браковете и родителството от еднополови двойки, вместо това подкрепя нуклеарните семейства.

В реч на митинг в Рим през 2019 г. Мелони заявява:

„Аз съм Джорджия. Аз съм жена, Аз съм майка, аз съм италианка, аз съм християнка“.

През септември 2022 г. излиза информация, че тя е продължила да прегръща стария фашистки лозунг „Бог, отечество и семейство“, но и до ден днешен Мелони продължава да негодува, че я свързват с фашисткото минало на Италия.

Противопоставя се на приемането на неевропейски мигранти и мултикултурализма, дори тя е обвинявана в ксенофобия и ислямофобия.

Абсолютно твърд поддръжник на НАТО, но има строго евроскептични възгледи по отношение на Европейския съюз, като беше за по-добри отношения с Русия преди руската инвазия в Украйна, ьа да угоди на членовете на коалицията. Но, през 2022 г., която тя

строго осъди действията на Путин и категорично обеща, че ще продължи да изпраща оръжие на Украйна.

ФЕНОМИСИМО ФАНТАСТИКО

Вдъхновена от Толкин, Мелони търси и намери „пръстена на властта“ на Италия. Photo credit:Yara Nardi, Reuters/France24

Джорджия Мелони е заклет фен на фентъзито, особено на „Властелинът на пръстените“ на Толкин, който тя нарече „свещен текст“.

Като младежка активистка на Италианското социално движение (MSI), тя посещава “Hobbit Camp” и пее заедно с екстремистката фолклорна група “Compagnia dell’Anello” (наречена на The Fellowship of the Ring). По-късно тя кръщава политическата си конференция „Атреджу“ на името на героя от романа „Безкрайната история“.

В Италия крайната десница традиционно се свързва с фантазията, която смята за споделяща нейната „визия за духовност срещу материализма“.