ЧРД Bit TV – първите 7, които не доживя – “(само)убийство” и защо? /ВСИЧКО + видео/

ТЕЛЕВИЗИЯ, РАБОТИЛА НА МАКС С ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН И ДО ДНЕС БЪЛГАРСКИ ОБРАЗ ПО СВЕТА

НИКОЯ РОДНА ТВ ВСЕ ОЩЕ НЕ Е УСПЯЛА ДА ПОСТИГНЕ ТОВА, ПРОСТО ТАКАВА НЯМА, И НЯМА ДА СЕ РОДИ ОТНОВО

Какво казаха създателите и собственниците на bIT?

14 септември 2022 г. Днес се навършват седем (7) години от официалното раждане на Би Ай Ти (bIT – Bulgarian International Television) – 1та и до днес единственна българска телевизия, главно насочена към българите в чужбина.

14 септември 2022 г. Днес се навършват седем (7) години от официалното раждане на Би Ай Ти (bIT – Bulgarian International Television) – 1та и до днес единственна българска телевизия, главно насочена към българите в чужбина. “Първите 7”, така важни в живота на човека, които уникалната наша медия не доживя! 

Позволявам си, първо да БЛАГОДАРЯ на всички сладури в екипа и зрители!
Беше чест и остава вечна гордост, че работих за 1та истинска българска телевизия в САЩ – Би Ай Ти!
Златната Нери Терзиева най-добре го каза, преди да си “тръгне”:
“Бял лист – ненаписан.
Млади хора – непокварени.
Остри сетива – неподкупни.
Ясна мисия – да представлява хората.
Многогласие – но на един и същи език. НеВавилон.
Вие поне опитахте, Павел и Румен Вълнев. Изцяло за ваша сметка! Благодаря ви!
Това, че системата тук не хареса свободата ви, отгледана в Америка, говори лошо за системата. Тук (Бел.ред. България)!
Важното е, че младите журналисти вдишаха тази свобода и никога няма да я забравят. Рано или късно те ще я отгледат другаде.
Честито, Отборе!”
+++
Основите на телевизия bIT са поставени още през 2013 г. от Ясен Дараков.

Студиото в Чикаго бе открито през юни 2013 година (видео).

1та емисия новини е излъчена на 18 юли 2013 г.
Две години по-късно Дараков организира и студио в София, а малко след това се оттегля от проекта заедно с ключови лица от чикагското студио, пише в-к БГ ВОЙС, на който той е създател и гл. редактор.

На 14 септември 2015 г. BiT започна излъчване и в кабелните мрежи в България от двете студиа – в София и Чикаго, и в Европа по сателит чрез платформата Виваком ТВ. От тогава тази дата се смята за “Рожден ден” на bIT.

Основатели на телевизията са братята Павел и Румен Вълневи, притежаващи известната транспортна компания „AmeriFreight Systems“.
Мотото на медията бе „Телевизията на десет милиона българи“.
Освен в Чикаго, телевизията има кореспонденти още в други части на Америка, където има значително българско присъствие. От 2то най-наситено със сънародници място Западното крайбрежие предава Евгени Веселинов, кореспонденти работят и в Ню Йорк, Вашингтон, Торонто, Канада, а има и включвания и от други градове с големи български общности по света, като Мадрид, Лондон и Атина.

БЛАГОДАРЯ НА ЦЕЛИЯ ЕКИП НА БИ АЙ ТИ ЗА ПОМОЩТА В РАБОТАТА! 

ЕТО ЕДНА МНОГО МАЛКА ЧАСТ ОТ РЕПОРТАЖИТЕ, ИЗБРАНИ С РАЗЛИЧНА ТЕМАТИКА, КАТО НЯКОИ ОТ ТЕЗИ ВИДЕА, ИЗЛЪЧЕНИ В БИ АЙ ТИ СА В СУРОВ ВИД, ЗАЩОТО АРХИВЪТ ЛИПСВА СЛЕД ПРОДАЖБАТА НА ТЕЛЕВИЗИЯТА! НЯКОИ СА КАЧЕНИ НА ЮТЮБ. 

ТЕЛЕВИЗИЯТА РАБОТЕШЕ НА МАКС – ЯКО СЕ ХВЪРЧЕШЕ ПО СЪБИТИЯ И НА СТОТИЦИ МИЛИ! ИМАШЕ ДУХ И ЖЕЛАНИЕ! ТЕЛЕВИЗИЯ С ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН И ДО ДНЕС БЪЛГАРСКИ ОБРАЗ И РОДНО ПРИСЪСТВИЕ В ЧУЖБИНА. НИКОЯ РОДНА ТВ ВСЕ ОЩЕ НЕ Е УСПЯЛА ДА ПОСТИГНЕ ТОВА!

“Никоя друга телевизия, тук и по света, не е заемала челно място по доверие на аудиторията само за две години.” – Павел Вълнев

Награди и големи имена за Би Ай Ти:

КАК БЪЛГАРСКАТА ТВ В САЩ СТАНА БЪЛГАРСКА И В БЪЛГАРИЯ?

Водещ на централните новини бе уволнената от CNN говорителка Ралица Василева, а основен консултант на проекта бе говорителката на Сашо Дончев и “Овергаз” и бивша пиарка на президента Петър Стоянов Нери Терзиева, разказват в БГВойс. Телевизията бе определяна като опозиционна.

2016-та година BiT получи златна статуетка за “безпристрастност и професионализъм” на едни от най-стойностните награди в България, като церемонията тогава уважиха 12 дипломатически мисии, актьори, певци, спортни величия, председателят на НС, и лично ръководителят на Кралската Шведска Академия: 

BiT Би Ай Ти – България Си Ти – Където и Да Си (+видео)

Dream Team – така Сашо Диков нарича новата програма на своята телевизия BIT, като програмен директор, направена от него и главния продуцент тогава Кармелита Тонева.

На 24 март 2017 г. именно в предаване на шефа на телевизията в рубриката “Просто Диков” на BiT (Би Ай Ти) е публикувано писмо от собственика Павел Вълнев, в което той нарича с “ЛЪЖА” всичката информация за възможна продажба на телевизията.

“Лъжа е, че Би Ай Телевизия е фалирала. Лъжа е, че се продава. Огромна лъжа е, че се водят преговори с партии, които искат да притежават медията. Всъщност, всичките Ви лъжи са огромни. „Бомба в ПИК“ са, но по-скоро приличат на барбарони, които се сгромолясват от малката карфичка на истината.” пише Вълнев в писмото си до издателят на агенция ПИК Недялко Недялков. /по-долу четете разказа на Павел Вълнев защо и как е продал Би Ай Ти/

КАК БЪЛГАРСКАТА ТВ В БЪЛГАРИЯ “УБИ АМЕРИКАНСКАТА СИ МАЙКА” И СЕ “САМОУБИ”?

Рейтингът  на Василева обаче е слаб и последват промени в ръководството, допълват от медията в Чикаго. Дараков си тръгва за Щатите няколко месеца по-късно, след като нещата много се влошават.
Тогава “бунтарът” Сашо Диков измести Нери Терзива от ръкодовството и стана програмен директор, като въведе нова програмна схема, екипът на BiT в Чикаго бе съкратен до 7 души, а много преди това всички решения за съдържанието и политиката на телевизията се вземат в София.

Ноември 2017 Предаването на тв водещата Люба Кулезич “Честно казано” е свалено от ефира на телевизия Би Ай Ти

През ноември 2017 г. предаването на Люба Кулезич “Честно казано” е свалено от ефира на Би Ай Ти, а договорът на водещата прекратен предсрочно. Било се провело заседание на директорите, продуцентите и водещите на предавания в медията заедно с единия от двамата собственици Павел Вълнев, обясни тогава пред в-к “Дневник” програмният директор на Би Ай Ти Сашо Диков. Същата вечер Люба Кулезич разказа в ефир, че собственикът препоръчал предаванията да бъдат “по-умерени и не толкова резки”.

Доближавайки 2018 година Централата на BiT – студиото в Чикаго, вече се превърна в малко кореспондентско бюро с 2 екипа, а от

5 март 2018 г. вече не работи, т.е.  1та българска телевизия в САЩ бе окончателно ликвидирана “на живо”.

НА ТЕЗГЯХА “FOR SALE” 

През февруари 2018 г. телевизията е продадена на продуцента Мирослав Янев и “Интерактив ТВ Системс България” АД, фирма регистрирана само два месеца по-рано в края на ноември 2017 г. За управител на BIT е избран Веселин Иванов, показват внесени в Агенцията по вписванията документи от новия собственик, и ще води телевизията заедно със Симона Ангелова. Преди това Иванов беше съветник в кабинета на Зинаида Златанова, министър на правосъдието в правителството на Пламен Орешарски (2013-2014), кабинет останал в историята с избирането на “скрития медиен могул” Делян Пеевски за председател на ДАНС на 14 юни 2013 г. В периода 2011-2013 г Иванов пък отговаря за връзките с медиите на Меглена Кунева и партията й движение “България на гражданите”, сочи справка, изготвена от “Капитал”.

Новият бос на Би Ай Ти Янев по-рано е работил под някаква форма по ТВ форматите “Стани богат”, “Семейни войни” и “Столът”, излъчвани по Нова телевизия, а след 2010 г. той бе изпълнителен директор на продуцентската компания “МедияПро Ентъртаймънт”, която е част от СМЕ (Central European Media Enterprises). Консултант по сделката за продажба на Би Ай Ти беше добре известният Бе Ге медиен могул Красимир Гергов.

Мирослав Янев

Мирослав Янев е в бизнеса и на фирмата Optimax Digital Ltd., известна с това, че е изпратила мотивационно писмо до скандалната Cambridge Analytica (СА) с намерение да работят с тях на българския пазар в политическия ПР. СА пък е известна с разработката на успешен алгоритъм за микротаргетиране на политическа реклама от цял свят, т.е. влияние в/у политика и избори. За парламентарните избори през пролетта на 2017 г. Optimax Digital Ltd “случайно” представлява една от големите партии и в тази връзка Янев изявява желание да работи с Cambridge Analytica. И сега идва най-интересното – Компания Optimax Digital НЕ съществува в България, но има такава фирма регистрирана в Обединеното кралство, като 75% в нея държи именно Красимир Гергов. По информация на “Биволь” Миро Янев е Мирослав Янев, бившият продуцент от бТВ, чиито връзки с Гергов са проследени от в. Капитал. Янев живее известно време във Виена и се връща в България в края на 2010 г., когато става изпълнителен директор на продуцентската компания MediaPro Entertainment. Тя е част от СМЕ и работи на румънския пазар. Мирослав Янев е и лицето, което купи опозиционната телевизия BiT, след което тя затвори!? Неофициално се говори, че зад гърба на Янев стои реалният собственик на Би Ай Ти, а имемно Красимир Гергов, който по това време е и миноритарен собственик на бТВ.

“ЧЕРВА”, СЪР!

Данни за спорните методи на Cambridge Analytica имаше в публикации още от 2016 г., но истинският скандал се разрази след като бивш служител на компанията изнесе данни за реалните мащаби на операция за изборите в САЩ и БРЕКЗИТ във Великобритания. 

НА ЕШАФОДА БЕЗ ИЗБОР

След продажбата на телевизията новият собственик спира всички предавания с презумпцията, че предстоят промени и нова програмна схема. Много от служителите са освободени.

“Утре (10.02.2018 г) няма да има „Хайд парк“ в ефира на Би Ай Ти. (Вероятно телевизията ще излъчи повторение),” това пише в своя Facebook профил журналистът Полина Паунова.

Юлия Манолова, която в Би Ай Ти работи като изпълнителен продуцент на новините и водеща на авторското предаване „Една различна неделя”, отиде водещ в “Новини и актуални предавания” на НОВА.

Само две седмици откакто излиза от Би Ай Телевизия (BiT), където последно беше програмен шеф за по-малко от година, журналистът Сашо Диков се връща на екран в предаването на Слави Трифонов по Би Ти Ви. По-близо до човека, който “без почукване” влизаше в офиса му Иван Кулеков, който е с голям опит на вечния “остров на спасението на Слави”, за много телевизионери и други, както и стартова платформа. 

До август 2018 г. в ефира на телевизията Би Ай Ти все пак се излъчват единствено новини, дори с шепата хора, останали в студиото на телевизията в Студентски град в София. Въпреки лоялността им, месеци наред служителите не получават заплатите си. Следват писма и протести от тяхна страна.

“В телевизия Би Ай Ти трайно се настани тишината. Мълчанието в медиите обаче не е злато. Водени от убеждението, че ролята на журналистите е да търсят истината и да говорят, когато тишината буди подозрения, ние, екипът на телевизия Би Ай Ти, се обръщаме към институциите, медиите и обществото, за да запознаем всички с проблема, с който се сблъскваме. Той, за съжаление, не е само наш“, се казваше в отвореното писмо.

“ТРУПОВЕТЕ” “ЗАД ГРАНИЦА” ОСТАВАТ!

Телевизията спира излъчване в началото на 2019 г. Със свое решение от 15 май с.г. Софийският градски съд (СГС) обявява фирмата-собственик в несъстоятелност и така официално е издаден “некролога” на Би Ай Ти.
Краят на единственното голямо медийно начинание за българите в чужбина бе сложен, след като те не съществуват и в Избирателните Райони за всички избори и до ден днешен.
Близо три милиона българи са задраскани в Родината си, чийто велможи с двуличен вик зоват да се върнат в България и да гласуват по целия свят за тях в “двореца”. Резултатът е видим от 32 години насам – само прибират гласовете! И конечно парите, за всеки глас и безсмислени командировки на “куфари” от организацията на “Златния Награден Фонд” на Политическите Партии (ЗНФПП) – Министерство на външните работи (МВнр).  
Със закриването на Би Ай Ти, държавата и медиите осиротяха, което за тях, не само няма значение, но дори беше цел на ликвидация! Както отдавна са качили на ешафода и всички емигранти по целия свят, с леки пролуки в дипломацията, дължащи се на поредната “червена точка” за докладите им до Външно министерство.

Всичко е “външно”, ако не е в някоя “вътрешна схема”, вече превърнало се в традиция от векове!

САМОУБИЙСТВОТО НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ ПРОДЪЛЖАВА

ПО СВЕТА И У НАС! 

+++

През септември 2020 г Павел Вълнев влиза в политиката, като заместник председател на ПП „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов, бивш заместник-председател на ГЕРБ и Бойко Борисов. Сaмият Цвeтaнoв тогава oбяви, чe Bълнeв e инвecтиpaл в пpoeĸтa мy нaд $1 млн. дoлapa (април 2021). 

„Много хора ме питат: „Ти си имаш всичко, за какво ти е да се занимаваш с политика? Това е мръсна работа“… На мен ми писна да ни правят на балъци, аз съм един от всички българи, които ни прекарват всеки ден“, заяви тогава Павел Вълнев.

„България се нуждае от сериозна промяна и то веднага, защото за много неща сме вече закъснели,“ е един от призивите на Вълнев.

Успелият български емигрант, който бе основен спонсор на партията на Цветанов я напуска през юни 2021 г.  

Павел Вълнев (бивш собственик на bIT):

“Това беше телевизията на 10-милионна България и свободните хора я имаха за своя медия”
“Пробвахме да разчупим този монопол на бТВ и НОВА”
“Много учудващо е, че архивът не е достъпен, а той съдържаше в картини и звук много важна част от историята на България”
“Гордея се, че тази телевизия откри и разви толкова добри професионалисти, че в момента ги виждам по много други медии, където продължават да са независими”

“А защо я продадохме – защото това си беше бизнес проект. Би Ай Ти не е била медия на политическа партия, нито опозиционна телевизия на някого, нито проправителствена телевизия, нито пък корпоративна – известно е, че нямам бизнес в България.

Исках независима медия. Направихме един добър продукт. В началото си мислех, че ни липсва достатъчно гледаемост и затова нямаме реклама. После реших, че нямаме достатъчно покритие и това също пречи. В един момент имахме и добър продукт, и добро представяне като гледаемост, близо 90 процента покритие. Тогава разбрах, че въпреки всичко няма да вземем реклама. Пробвахме и други неща – ходихме в „Америка за България“ и то с добър проект, те казаха: „Парите за тази година са свършили“. Аз не съм от тези, дето се молят. От държавата не съм търсил помощ – не искахме да се обвързваме с нея и да станем като други подчинени медии. От бизнеса не можахме да получим подкрепа.

На този пазар има две групи, които реално контролират пазара – това са bTV Медия Груп и Нова Броудкастинг.
      Пробвахме да разчупим този монопол.

Стигнах до идеята, че или аз трябва да купя още медии, или трябва да продам моята. Исках да купя bTV, Ралица Василева беше ангажирана с този мой опит. Официално ми отговориха, че bTV не се продава отделно, а се търси нов собственик на цяла група телевизии в Европа.

Пробвах много варианти, не съм искал да продавам телевизията веднага. Докато

продажбата остана единствен вариант, защото не беше нормално да продължавам само със свои лични средства да издържам скъпа медия и да виждам как не става така, както е навсякъде по света.

Да, в този бизнес проект бях сам, никой не ми е помагал, сам съм си взимал решенията.

Ако имаше още две-три свободни телевизии от нашия калибър и ако се бяхме обединили за реклама, можеше и да стане нещо.

Като инвеститор трябваше да си върна парите. Така се наложи да продам Би Ай Ти.

До последния ден, в който телевизията беше под мой контрол, нямаше цензура и натиск за нищо.

Сега, като се замислям на кого е пречила телевизията… Не вярвам да е пречила на ГЕРБ, ако не се броят отношенията между Сашо Диков и Борисов, заради които, предполагам, той не е давал интервю за нас, но пък другите от ГЕРБ идваха редовно. Останалите партии – също.

Но има една партия, която никога не е стъпвала в студиото и дори кандидат-президента си не пусна да представим в специалните формати. Това е ДПС.

Можем да тръгнем оттам и да търсим на кого е пречила телевизията. И то толкова е пречила, че я затвориха безжалостно.

Да закриеш такава разпознаваема медия с високо доверие, която технически беше по-напред дори от CNN, е нонсенс. Да направиш постоянна презокеанска връзка между два континента без техническо забавяне на звук и картина – това си беше постижение. Това беше телевизията на 10-милионна България и свободните хора я имаха за своя медия.

В последното си открито писмо помолих новите собственици да запазят свободата на журналистите от Би Ай Ти. В деня, в който видях, че са спрели новините и всички актуални предавания, ми стана ясно, че

това няма да се случи.

И за мен е много учудващо, че архивът не е достъпен, а той съдържаше в картини и звук много важна част от историята на България. Да се надяваме, че не е „изгорен“ на средновековна клада. Това, което е под мой контрол в Чикаго, е непокътнато!

Въпреки обещанията и публичните изявления, че ще се прави интерактивна телевизия, че ще запазят журналистите и свободата им. Както винаги, в България нещата не са такива, каквито изглеждат. Но се гордея с друго – тази телевизия откри и разви толкова добри професионалисти, че в момента ги виждам по много други медии, където продължават да са независими.”

АБСОЛЮТНО,  Павка – НЕзависими! Благодаря!