Зеленски би камбаната на Уолстрийт от голям екран – търси пари за бизнес инвестиции в Украйна

БВП е намалял с над 50% от началото на годината, а краят на войната с Русия не се вижда

Американските частни инвестиции са десетки пъти по-малко от военната помощ за украинската държава

6 септември 2022 (Ню Йорк) Зеленски би камбаната на Уолстрийт (виртуално) на голям екран обгърнат от синьо и жълто, цветовете на знамето на Украйна. Photo credit: WSJ, BRENDAN MCDERMID/REUTERS

6 септември 2022 г. (Ню Йорк) Украинският президент Володимир Зеленски направи днес видеообръщение към Нюйоркската фондова борса, т.нар. Уолстрийт, за да рекламира възможностите за чуждестранни инвестиции в своята страна, предадоха световните информационни агенции, вкл. Франс прес (АФП), Ройтерс, АП и БТА. Едноименната медия “Уолстрийт Джърнъл” отбелязва в заглавието си, че той е “бил камбаната (виртуално)”.

АФП отбелязва, че това е станало в момент, когато Украйна е нападната от Русия и

краят на войната не се вижда.

“Ние ще възстановим нашата икономика. Предлагаме ви, на вас и на вашите компании, възможността да работим заедно в полза на всички нас”, каза украинският президент в предварително записано обръщение, което бе излъчено на гигантския екран на Уолстрийт.

По официални данни брутният вътрешен продукт (БВП, Gross domestic product, GDP) на Украйна е намалял с 15,1% през 1-то тримесечие на годината на годишна основа и с около 40% през 2-то, или общо над 50% от началото на годината.

Обръщението бе Зеленски бе излъчено броени секунди преди началото на борсовата търговия на Уолстрийт днес. То се вписва в рекламна кампания за привличане на чуждестранни инвестиции в Украйна.

В началото на юли украинският премиер Денис Шмигал каза, че следвоенното възстановяване на страната му ще струва около 750 милиарда долара.

Американските частни инвестиции в Украйна миналата година са били само $532 млн., макар че са били с 32% повече от предходната, по данни на правителството на САЩ. Цифрата на реалните пари за бизнес изглежда изключително малка на фона на милиардите долари вложени от Вашингтон в оръжие за Украйна, като само 2ят транш през миналия месец  (19-ти август) американските законодатели одобриха повече от годишната частните бизнес инвестиции за 2021, или $775 милиона от джоба на данъкоплатците, в добавка на пакет за помощ за сигурност от $1 милиард, отпуснат на 8 август.

От 2014 г. повече от $12,6 милиарда долара са предоставени на Украйна като помощ за сигурността, сочат официалните данни изнесени от Пентагона. (източник кликнете тук)
„Това не е краят. Ще продължим да се консултираме с украинците, за да сме сигурни, че им предоставяме това, от което имат нужда, когато имат нужда“, съобщават от военното ведомство на американския президент

Джо Байдън. Явно той и администрацията му смятат, че колегата му в Украйна няма нужда от преки бизнес инвестиции, като дава ясен сигнал към частните инвеститори. И влага държавни пари, събрани от данъкоплатците.

Надали някога американските бизнес-инвестиции в Украйна ще надминат военната помощ, освен ако не приемем някои мнения, че и “войната е бизнес и инвестиция в свой и враг”. 

И както всички казват

“това не е краят”. На какво, обаче? На коя “камбана”, и на кой “екран”?