Почина един от малкото истински бизнесмени българи в САЩ – Фил Филипов

Философиите поуки за бизнеса

Филип Стоянов Филипов (Фил Филипов)

26 август 2022 г. Почина Фил Филипов – един от малкото истински бизнесмени българи в САЩ, помагал и на българската общност в Съединените щати и един от въобще най-успешните българи в САЩ и по света.

“С прискърбие съобщаваме за внезапната смърт на Фил Филипов на 75 години. Той се бори два месеца с много агресивен рак и загуби битката. Фил живееше пълноценен живот заедно с Вероник, негова съпруга в продължение на 35 години, 24/7 (часа/дни в седмицата), и имаше много проекти, но най-любим остава „Нищо не е вечно“.” (Бел.ред. името е мото на книгата му “Философии” – Автобиография на един Български Беглец и Провокативно Приближаване към Успеха в Бизнеса). Това съобщиха на сайта философиите дот ком, който представя животът на Филипов.

“В този период на инфлация, края на празниците и трудности при пътуването, желанието на Фил е да има частно погребение с много ограничен брой присъстващи.

20-минутна церемония във Форт Лодърдейл (Флорида) ще бъде предавана поточно на www.Atlasgmbh.com и www.filosophies.com и запазена за повторение.

Допълнителна почит към живота му ще има в Чикаго, Гандеркезее (Германия) и Стрелча (България).

Моля, уважавайте поверителността на Вероник в този труден момент,” завършва съобщението за смъртта на Фил Филипов. 

“Аз съм най-добър, когато времената са лоши”, казва роденият в Пловдив през 1946 и избягал от България едва на 17, Филип Стоянов Филипов (Фил Филипов). През 1964 г., Филип прекарва известно време в лагер за политически емигранти в Гърция и пристига в САЩ през 1965 г.

За да стане собственик в наше време на няколко компании в различни точки на света, освен че е консултант и инвеститор в редица стартъпи и има малка инвестиция в родния си град.

  “Постигнал съм всичко със собствените си ръце и без много дипломи, но с много работа,” казва за себе си Филипов. 

Първата работа на Фил в Щатите е общ работник в Чикаго, за който споделя: “че е неговият дом, а Париж – любимият му град”.
След пенсионирането си от Терекс Корпорейшън (Terex Corporation) Фил Филипов продължи да работи. Притежаваше няколко компании, помага на стартиращи бизнеси и даваше консултации.
Автор е на книгата “Философии” с мотото: Нищо не е вечно! (Nothing is forever) – линк за Амазон:


Основна опора в живота му е неговата съпруга Вероник, която е от Франция, и с която разпределяха времето си между САЩ и Европа.

Филип започва кариерата си като общ работник в International Harvester Company в Чикаго. Години по-късно, Фил Филипов е президент на подразделение на Тенеко (Tenneco), вице-президент на строителна техника в Европа за корпорация Case. Президент и изпълнителен директор на Кранове Терекс (Terex Cranes), изпълнителен вице-президент на компанията, президент и изпълнителен директор на подразделение на компанията Кьоринг (Koehring) и управляващ директор на компанията Кларк Матириалс Хендлинг (Clark Material Handling Company) в Европа. По време на неговите 11 гoдини в Терекс, той е участвал в купувания на повече от 12 фирми и още няколко след пенсионирането си. Преструктурирал и възродил е някои добре известни марки : Koehring, P&H, PPM, Simon, Demag, Schaeff, Tatra имного други.

НЕГОВОТО ХОБИ БЕ НАМАЛЯНЕ НА РАЗХОДИ!

На пръсти се броят българи индустриалци в Америка!

+++

Фил Филипов

БИЗНЕС-СЛЕДАТА ОСТАВА

Филипов остава в историята, като един от най-добрите експерт-оздравители на закъсали предприятия (близо 50 до момента). 

“Болката“ се открива лесно. В 95% от фирмите, които са в несъстоятелност, винаги управлението е лошо. И аз знам откъде да започна – не отдолу, както е при преструктуриране, а

започвам от големите началници със скъпите коли и големите заплати,”

разказва Филипов в интервю за Блумберг.

“В 15 страни никъде не съм видял лоши работници, а само лоши мениджъри и управители. Така че съпротивата идва от високите нива, а не отдолу.”

“Като вляза в дадена фирма, може да съкратя големите шефове, но никога не намалявам заплатите на работниците, никога не отнемам нещо, което са имали.”

“Всеки знае, че ставам рано и съм

във фабриката, където са хората.

Нямам оперативки повече от 29 минути, защото оттам нататък започваме да се повтаряме. Така че моят стил е много необичаен,” споделя българският експерт.

“Кои са мерките, които предприемате първо? Да се подобри качеството, защото

качеството е най-важното нещо в един продукт.

А другото е, че в много от случаите във фирмите има много

силни синдикати. Те могат да съществуват само там, където има слаби мениджъри. Аз съм повече „добронамерен диктатор“.

Честно казано, аз мога да работя със синдикатите, но никога няма да работя за синдикатите. От самото начало давам да се разбере, че или ще работим заедно, или едни срещу други.

За да се спаси едно предприятие, действията трябва да са много бързи. От 49 предприятия, които съм купил в 15 страни, само две не успях да изправя на крака. И в двете продуктът не беше добър и с бъдеще,” казва Филипов пред Блумберг.

Фил Филипов по време на отбелязването на 50-годишния юбилей емигрант в САЩ

“Аз не съм отишъл някъде, за да ме обикнат.

Ако искам обич, ще си купя куче.

Там съм да оправя работите и да съм от полза за фирмата. Трябва да се взимат бързи и трудни решения. Французите казват, че

омлет не може да се направи, без да се счупят яйцата.

Най-голямата грешка е да се чака и да не се вземат бързи решения.”

“Моето впечатление за

България е, че тя напредва. Ние сме горди хора.

Единственото, което мога да кажа като препоръка за българския бизнес, е да се научат

да бъдат точни, да са по-качествени.

Защото ние всичко знаем да правим, обаче като го направим три пъти, и го разваляме. Най-ценният бизнес съвет е

„Избягвай банките!“. Те ти дават чадър, а като завали, си го взимат.

Радвам се, че не работя с банки. Затова мога да действам много бързо, без да питам някого.”

“Най-лесната страна да се прави бизнес е Германия. Германците не се бъркат в бизнеса – говоря за политиците. Имат много силни синдикати. Обаче един път като се разбере какво трябва да се прави, те са дисциплинирани.”