Ердоган при Путин – Байдън посочва – Европа блее – какво се случва?

Световните водачи се броят на пръстите на едната ръка. Сред тях са Путин и Ердоган, Байдън и нито един от европейските първенци, вкл. България не влизат в тяхната категория 

5 aвгуст 2022 г.Ердоган и Путин в Сочи

Албена Борисова

5 август 2022 г. Срещата на Путин и Ердоган безспорно е най-коментираната световна тема на деня. А последствията от нея ще се анализират още дълго време.
Ердоган през годините си спечели “обвинението” от повърхностните коментатори, че е приятел на Путин.

А дали е така? Наблюденията сочат, че истината май е друга.

Просто защото в голямата политика няма място за приятелство, а за прагматизъм и за отговорност към собствената си държава и народ.

Двама влиятелни политици, прагматици и на първо място лидери се срещат. В днешно време тази дума “лидер” се изтърка от употреба, кой ли не се кичи с нея. И у нас са лидер до лидера. Но всъщност такива няма. Малцината световни водачи, каквато е същността на думата

лидер, се броят на пръстите на едната ръка. След тях са Путин и Ердоган, Байдън и нито един от европейските първенци не влизат в тяхната категория.

Отношенията между Путин и Ердоган преминаха през много сложни моменти преди да стигнат до срещата в Техеран. Повратната точка беше през 2016 г., когато турският президент се извини на руския си колега за сваления СУ-24. Направи го по най-трудния за егото на един политик начин – изпрати му послание с молба да му прости.
“Никога не сме имали желание и намерение да сваляме самолет, принадлежащ на Руската федерация. Казвам ви “извинете”. От все сърце споделям болката. Семейството на руския пилот ние възприемаме като турско семейство. В името на облекчаването на болката и тежестта от нанесената щета ние сме готови на всякаква инициатива”, призна тогава Ердоган в посланието си до Путин. И се закле, че е готов на всякакви инициативи в името на възраждането на добрите руско-турски отношения.

Ердоган осъжда войната в Украйна, но не налага санкции срещу Москва. Напротив, дори стана посредник за преговорите на двете воюващи страни. Благодарение на него се реализира сделката с износа на зърно след близо половингодишна пауза. Двамата имат противоположни интереси в Либия и Сирия. Турски дронове “Байрактар” изпозва Украйна срещу Русия.
Въпреки тези и още други различия двамата се срещнаха. Първо в Техеран.

Ердоган стана 1ят държавен глава на страна от НАТО, който се среща с руския президент от началото на войната в Украйна през февруари. Той е 1ят политик, който идва на крака при руския си колега в Сочи.

Какво се случи преди това в Техеран? На нея Путин затвърди политиката си за приобщаване на страните от доскоро наричания трети свят в прокламираната от него Евразия. Обиколките му в Близкия изток не спират. Това са страни дълбоко пострадали по един или друг начин от политиката на САЩ и сега охотно приемат “другата страна”. Дори в Саудитска Арабия вече не вдигат телефона на Байдън.
На срещата в Техеран аятолах Али Хаменей каза на Путин, че щатският долар трябва да бъде премахнат от световната търговия. И го увери, че ако не беше започнал войната той в Украйна, НАТО е щял да го направи.

Ердоган и Путин се споразумаха по темата за износа на украинско зърно през Черно море, разговаряха за сирийския конфликт и ситуацията в Нагорни Карабах. Путин благодари на Ердоган.
Въпреки оптимизма в Техеран, все пак стана ясно, че доста проблеми са останали нерешени. Затова се стигна от до срещата в Сочи.

Какво иска Ердоган, след като идва на крака при Путин?

Със сигурност става дума за Сирия и плановете на Турция за двата ключови града Манбидж и Тал Рифат, и освобождаването на района от бойци, свързани с терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК).

Путин не забрави да направи намек към Европа и жест към Турция с изявлението си, че Турски поток работи гладко и европейците трябва да бъдат благодарни на Анкара за него, като една от най-важните артерии за снабдяване на стария континент с газ.
Двамата все пак след близо 4-часов разговор постигнаха споразумение да засилят

сътрудничеството в транспорта, земеделието, финансите и строителната индустрия. И постнигнаха съгласие още част от плащанията за руски газ да се извършват в рубли.

Двамата лидери ще действат в координация и солидарност в

борбата с терористичните организации в Сирия.

Всичко подсказва, че разговорите ще продължат. А Турция ще придобива все по-осезаем статут на незаобиколим фактор, с който се съобразяват всички. А мечтата на Ердоган да играе ролята на медиатор ще се сбъдва.

Турция и Русия печелят пред очите на Европа, която все повече се оплита в мрежите си и не знае какво да прави. Губи с всеки изминал ден,

трепери как ще изкара зимата без газ и стига до абсурдни крайности. Ердоган

обикаля, благодари, моли и просперира. (бел.ред. а не като Киро ПЕтков, обикаля, плюе, хвали се и съответно регресира)

Европа, взряна в пъпа си, обмисля по колко пъти да се къпе, дали мъжете да ходят с вратовръзки и какво ли още не.
Само липсата на лидерство може да измисли подобни скудоумици.

Най-интересното, както се казва, тепърва предстои.