Русия гони 14 български дипломати

Действията са отговор на решението на българската страна да обяви за персона нон грата 70 руски дипломати и сътрудници и други актове

Посолството на България в Москва се намира на улица Мосфильмовская № 66. Посланик от 2018 г. насам е Атанас Кръстин.

5 август 2022 г. Днес българският посланик в Москва Н.Пр. Атанас Кръстин е получил нота, в която се посочва, че Москва обявява за персона нон грата 14 сътрудници на дипломатическите мисии и консулства на България в Русия. Това се казва нс сайта на руското министерство на външните работи. Консулства има още в Санкт Петербург и Екатеринбург.

Действията са отговор на решението на българската страна да обяви за персона нон грата 70 руски дипломати и сътрудници, работещи в руските дипломатически представителства в България, допълват от Кремъл.

Изброени са и останалите решения – въвеждане на квотния принцип в мисиите в България и Русия и закриването на руското консулство в Русе, като изрично се подчертава, че

отговорността за тези действия е на правителството, начело с г-н Петков. 

“Считаме, че подобни действия, не само нанасят съществена вреда на традиционните връзки между нашите две държави, но и накърняват правата на сънародниците ни, лишени от достъп до консулски услуги”, се казва в изявлението на руското външно министерство.

И още: “Подобни действия са свидетелство за продължаващата деградация на колективния Запад, готов да жертва интересите на партньорите си, само и само да навреди на Русия. Безусловното следване на тази линия от страна на официална София, предизвиква съжаление”.

“Убедени сме, че приятелското поведение спрямо Русия няма нищо общо с националните интереси на България и народа ѝ”, завършва информацията в сайта на външното министерство на Русия.

Припомняме, че през април т.г. Русия обяви двама служители на посолството на България в Москва за персона нон грата като ответна мярка след изгонването на двама дипломати от руското посолство в София месец по-рано. Тогава премиерът Кирил Петков съобщи, че руската посланичка в София Елеонора Митрофанова засега няма да бъде отзовавана. Така тогава той коментира искането на “Демократична България” Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата.