222 – Ново правителство и край на НС на 2 авг – избори след 2 месеца на 2 окт – КОЙ КОЙ Е (обновява се)

Възпитаник на Калифорния ще ръководи енергетиката

Бивш ген. консул в Ню Йорк начело на дипломатите

Шефът на отбраната с колеж в САЩ

Иновацийте води “дете” на Оксфорд и университет в Щатите

Годината на “2-те” – Президентът Румен Радев разпуска НС и назначава служебен кабинет от 2 август с министър-председател Гълъб Донев, изпраща ни пред урните след 2 месеца на 2 октомври

Годината на “2-те” Президентът Румен Радев разпуска НС и назначава служебен кабинет от 2 август с министър-председател Гълъб Донев, изпраща ни пред урните след 2 месеца на 2 октомври

1 август 2022 г. На основание чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът Румен Радев подписа указ за разпускане на 2 август т. г. на 47-ото Народно събрание (НС) и насрочва предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

С друг указ президентът Радев назначава служебно правителство от 2 август с премиер Гълъб Донев. Това е 4-то служебно правителство, което назначава президентът Радев. Кабинетът ще има 4-ма вицепремиери.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Радев ще представи задачите и приоритетите на служебното правителство на церемония в Гербовата зала в президентската институция от 12:00 часа на 2 август,  а час по-късно е церемонията по приемственост в изпълнителната власт в “Гранитна зала” на Министерския съвет. Това съобщиха от пресслужбата на МС.

За служебни вицепремиери са назначени:

Христо Алексиев – по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията

Иван  Демерджиев – по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи (МВР)

Атанас Пеканов -.по управление на европейските средства

Лазар Лазаров – по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика

За служебни министри са назначени:

На финансите Росица Велкова-Желева,

на отбраната – Димитър Стоянов,

на здравеопазването  – Асен Меджидиев,

на регионалното развитие и благоустройството – Иван Шишков,

на образованието и науката – Сашо Пенов,

на външните работи – Николай Милков,

на правосъдието Крум Зарков,

на културата – Велислав Минеков,

на околната среда и водите – Росица  Карамфилова-Благова,

на земеделието – Явор Гечев

На икономиката и индустрията –  Никола Стоянов,

на енергетиката – Росен Христов,

на иновациите и растежа – Александър Пулев,

на туризма – Илин Димитров,

на младежта и спорта – Весела Лечева,

на електронното управление. Георги Тодоров

КОЙ КОЙ Е?

+++

Гълъб Донев – премиер в служебното правителство на Румен Радев, два пъти е бил секретар на президента

Гълъб Донев е роден на 28 февруари 1967 г. в София. След като завършва 35-а Руска езикова гимназия в София, се дипломира във Висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски”. След това придобива магистърска степен по финанси в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и по право в Русенския университет “Ангел Кънчев”. Специализирал е бизнес и мениджмънт в УНСС.

Почти цялата кариера на Гълъб Донев е минала в Министерството на труда и социалната политика с малки изключения. От 2001 г. той е директор на дирекция “Условия на труд и управление при кризи” в Министерството на труда и социалната политика. В периода 2005-2006 г. е изпълняващ длъжността главен секретар на Министерството на труда и социалната политика. От 29 ноември 2007 г. до 19 август 2009 г. Гълъб Донев е член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, като през 2008 г. за срок от една година е бил председател на Надзорния съвет на Националния институт за помирение и арбитраж. От 19 ноември 2007 г. до 24 август 2009 г. той е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция “Главна инспекция по труда”, след което до м. март 2014 г. е заместник-председател на Държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси”.  

От 24 ноември 2014 г. до 11 май 2016 г. Гълъб Донев е заместник-министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко Борисов, след което е бил заместник-директор на дирекция “Административно и информационно обслужване” и заместник-директор на дирекция “Вътрешен одит” на Министерството на отбраната.  

Три пъти Гълъб Донев е бил служебен министър на труда и социалната политика – в служебното правителство на Огнян Герджиков от 27 януари до 4 май 2017 г.  и в двете служебни правителства на Стефан Янев от 12 май до 13 декември 2021 г., като в тях е бил и служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики.

Два пъти Гълъб Донев е бил секретар на президента Румен Радев, отговарящ за социалните политики и здравеопазването  – от 9 май 2017 г. до 12 май 2021 г.  и от 22 януари до 30 март 2022 г., когато е преназначен за секретар на президента по демография и социални политики./НП/МГ/отдел „Справочна“

+++

Росен Христов – министър на енергетикатa е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския университет

Росен Христов – министър на най-критичната за България сфера – енергетикатa

Росен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския университет в САЩ. Има многогодишен опит в енергетиката, заемайки високи отговорни позиции в международни компании. Международно признат специалист по придобивания и реструктуриране на предприятия, решаване на кризисни ситуации, стратегии и развитие.

Работил е за италианската енергийна компания „Енел“, отговаряйки за реструктурирането и интеграцията на придобитите мащабни енергийни дъщерни компании в Гърция, Франция и Русия. След това е регионален директор за Източна Европа и Латинска Америка в нидерландската компания за ремонт и поддръжка на енергийни активи „Дицман“ и ръководи придобиването на „Енергоремонт Холдинг“ в България, на която става по-късно председател на управителния съвет. 

В последните години се занимава с инвестиции в стартиращи компании с фокус върху зелените технологии. Говори свободно 4 езика и е член на МЕНСА.

+++

Николай Милков – министър на външните работи бе генерален консул в Ню Йорк, посланик в Румъния и Канада, понастоящем е посланик във Франция и Монако и постоянен представител в ЮНЕСКО.

Николай Милков – министър на външните работи

Николай Милков е роден на 10 декември 1957 г. в София. Завършил е Френската гимназия в София, а висшето си образование получава в Департамента по Международни отношения на УНСС.

Професионалното си развитие започва в научната сфера, а през 1991 г. му е присъдена научната степен доктор за дисертация в сферата на международните отношения и най-новата история. 

В държавната администрация започва работа през 1992 г., като първоначално заема различни длъжности на цивилен служител в Министерството на отбраната. След това преминава на работа в Министерството на външните работи, но през 2010 г. след конкурс се завръща в Министерството на отбраната като постоянен секретар. 

В МВнР е на работа от 1997 г. В дипломатическата служба е заемал различни длъжности, сред които директор на Дирекция „Външнополитическо планиране, информация и координация“, зам-министър на външните работи с ресори на отговорност европейски страни, включително ЮИЕ, и въпроси на сигурността. В това си качество е член на Комисията за експортен контрол и секретар на Междуведомствения комитет за членството на България в НАТО. Бил е посланик на страната ни в Румъния и Канада, генерален консул в Ню Йорк. Понастоящем е посланик във Франция и Монако и постоянен представител в ЮНЕСКО.

+++

Александър Пулев – министър на иновациите и растежа

Александър Пулев – министър на иновациите и растежа

Александър Пулев е роден на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Той е магистър по финанси на Оксфордския университет и бакалавър по информационни системи и финанси на Университета в Мейн, САЩ.

Професионалната му кариера преминава през „УниКредит“, където четири години е бил директор „Инвестиционно банкиране“; Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), в която шест години е главен банкер; мениджър „Консултации по сделки“ в „Ърнст и Янг“.

Работил е в международни компании като „Ситигруп Глоубъл Маркетс“, „Браун Брадърс Хариман“ и „Дженеръл Електрик“.

Александър Пулев има дългогодишен опит в проектното финансиране и в структурирането на транзакции, вариращи от дялово инвестиране до синдикиране на хибриден и старши дълг. Управлявал е портфолио от стартиращи компании на „Булбанк“ и е бил координатор на програмата за рисков капитал на ЕБВР за Балканите.

Зам-министър на транспорта и съобщенията в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев за периода от септември до декември 2021 г.

+++

Росица Велкова-Желева – министър на финансите

Росица Велкова-Желева – министър на финансите

Росица Велкова е родена през 1972 г. в София. Има магистърска степен по финанси в Университета за национално и световно стопанство. 

През 1993 г. започва работа в Министерството на финансите (МФ) и притежава професионален опит в МФ от 28 години. От 2001 г. до 2017 г.  е началник на отдел „Устойчиво икономическо развитие” в дирекция „Държавни разходи“ със сфера на дейност бюджетно финансиране на първостепенни разпоредители с бюджет. В периода 2000 г.-2001 г. е зам-председател на съществуващата по това време Държавна агенция за осигурителен надзор.

През 2008 г. -2009 г. представлява България в групата на финансовите експерти и във Финансовата комисия, които обсъждат бюджетните, финансовите и административните въпроси на ЮНЕСКО.

В периода ноември 2017 г. – април 2021 г. е заместник-министър на финансите, от април м.г. до декември м.г. е изпълнявала длъжността директор на дирекция „Държавни разходи“ в МФ и от декември м.г. до момента е заместник-министър на финансите.

+++

Димитър Стоянов – министър на отбраната

Димитър Стоянов – министър на отбраната

Димитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 г. в Свиленград. През 1986 г. завършва Математическата гимназия в Хасково. В периода 1986 г.-1991 г. продължава образованието си във Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. През 2001 г. завършва Командно-щабната академия на Военната академия „Г. С. Раковски”. Възпитаник е и на Военновъздушния колеж „Максуел”, САЩ.

Димитър Стоянов започва военната си кариера като техник в изтребителен авиационен полк в Узунджово. Преминал е през редица командно-инженерни длъжности, последната от които е заместник-командир по авиационна техника и въоръжение в Трета изтребителна авиобаза “Граф Игнатиево”. От 2009 г. е началник на щаб в авиобазата. През периода 2013 г. – 2016 г. заема различни длъжности в Командването на Военновъздушните сили (ВВС) на България, последната от които е началник на щаба на ВВС

С указ №44 от 23 януари 2017 г. е назначен за главен секретар на президента Румен Радев. Във втория мандат на президента Радев е назначен за главен секретар с указ №10 от 22 януари т. г. 

+++

Иван  Демерджиев – вицепремиер по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи (МВР)

Иван  Демерджиев – вицепремиер по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи (МВР)

Иван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит. Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г. завършва магистърска степен по право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

От февруари 2007 г. е съдружник и управител на Адвокатско дружество „Демерджиев, Петров и Баев“. От юни 2016 г. е член на Адвокатски съвет към Адвокатска колегия – Пловдив, като от юли 2016 г. до февруари 2019 г. е негов секретар. През февруари 2019 г. става председател на Адвокатска колегия – Пловдив. Напуска поста, след като през май 2021 година е назначен за заместник-министър на правосъдието в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев.

През октомври същата година с указ на президента Румен Радев е назначен за служебен министър на правосъдието.

След края на мандата се връща към адвокатската си практика. Като адвокат е известен със силните си обществени позиции. Взима активно участие при обсъждането на важните теми в сферата на правосъдието.

+++

Крум Зарков – служебен министър на правосъдието

Крум Зарков – служебен министър на правосъдието

Крум Зарков е роден през 1982 г. в София. Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ в София. През 2007 г. се дипломира като магистър в Университета Париж 1 „Пантеон – Сорбона“ в специалност „Международно право и право на международните организации“. В същата година получава диплома за завършен курс от Института по политически науки – Париж, Франция. 

От 2007 г. до 2010 г. се занимава с изследователска и научна дейност в Центъра за изследване и науки в областта на международното публично право на Университета Париж 1 „Пантеон – Сорбона“. През 2010 г. постъпва на работа като инспектор – юрист в Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.   

В 41-ото и 42-ото Народно събрание работи като гл.експертен сътрудник към Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В периода 2014 – 2016 г. е експертен сътрудник към депутата от Европейския парламент Георги Пирински (Групата на социалистите и демократите). 

Народен представител и член на Комисията по правните въпроси в 44-ото, 45-ото, 46-oто и 47-ото Народно събрание.

+++

Христо Алексиев – служебен вицепремиер по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията

Христо Алексиев – служебен вицепремиер по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията

Христо Алексиев е магистър по „Международни икономически отношения“ от УНСС и бакалавър по политология от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Притежава редица допълнителни квалификации и сертификати в сферата на икономиката, управлението и дигитализацията от Импириъл Колидж Лондон, Бизнес училището на Оксфордския университет и други международни образователни институции.

През годините е заемал позиции като икономически експерт и консултант по проекта за изграждане на Интермодален контейнерен терминал в Пловдив, член на съвета на директорите на Зона за обществен достъп в “Пристанище Бургас”, председател на съвета на директорите на “Пристанище Бургас” ЕАД и председател на управителния съвет и заместник генерален директор на Националната компания “Железопътна инфраструктура”.

Бил е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев през януари 2017 г. От септември до декември 2021 г. отново е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство, назначено от държавния глава.

От март т. г. заема длъжността секретар по икономика на президента.

+++

Атанас Пеканов – вицепремиер по управление на европейските средства

Атанас Пеканов – вицепремиер по управление на европейските средства

Атанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) във Виена, Австрия, и лектор във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien). Преди това е работил в Европейската централна банка във Франкфурт, Германия. Завършил е бакалавърска степен по икономика във Виенския университет по Икономика и бизнес и магистратура по Икономическа политика в University College London.

Вицепремиер е по управление на европейските средства от май до декември м. г. в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.

Докторант по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien) с фокус върху темите Парична и Фискална политика. Два пъти е избиран за стипендиант на Българската народна банка  – през 2015 г. и 2019 г. През 2019 г. печели стипендия „Фулбрайт“ и посещава икономическия факултет на Harvard University, където работи върху дисертацията си в сферата на паричната политика. 

+++

Георги Тодоров – министър на електронното управление

Георги Тодоров – министър на електронното управление

Георги Тодоров е магистър по право. Професионалната му кариера преминава през Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Столична община и частния бизнес. 

През годините е бил министър и заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в четири правителства, председател на Управителния съвет на ДП „Пристанищна инфраструктура“, председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ АД, председател на Съвета на директорите на „Български пощи“ АД, заместник-председател на Съвета на директорите на „Пристанище Бургас“, член на Съвета на директорите на „България Еър“ ЕАД и пр.

Георги Тодоров притежава дългогодишен експертен и управленски опит, отговарял е както за сектор „Информационни технологии и съобщения“, така и за сектор „Транспорт“, както и за процеса по цифровизация.

+++

Проф. д-р Сашо Пенов -.служебен министър на образованието и науката

Проф. д-р Сашо Пенов – служебен министър на образованието и науката

Сашо Пенов е магистър по право от Юридически факултет (ЮФ) на Софийския университет “ Св. Климент Охридски“ (1986 г.). Преподавател е в Юридическия факултет от 1987 г. (асистент), 2000 г. (доцент), 2012 г. ( професор) по финансово право, данъчно право, международно данъчно право в ЮФ. Доктор по право (1996 г.).

Специализирал е в университета в Хамбург, Германия (с Вайтзекерова стипендия и защитена магистърска степен по право в университета през 1991 г.-1992 г.), в Международния център за подготовка на кадри при ОИСР – Виена, Австрия (1993 г.); в университета в Атина, Гърция (1995 г.); в университета в Саарбрюкен, Германия (2001 г., 2004 г.); в САЩ (2002 г.).

Ръководител е на Катедрата по административноправни науки в периода 2010 г.-2018 г., декан на ЮФ (2011 г.-2018 г.). Работил е като експерт в Главно управление на данъчната администрация (1989 г.-1990 г.) и ръководител на отдел „Данъчни спогодби“ (1992 г.-1994 г.). Бил е член на Консултативния съвет по законодателството при ХХХІХ (2001 г.-2005 г.) и ХL (2005 г.-2009 г.) Народно събрание. Член на Правния съвет при президента и председател на Комисията за опрощаване на несъбираеми държавни вземания в периода от 2002 г. до 2011 г.

Адвокат в Софийска адвокатска колегия от 1994 г.

+++

Весела Лечева – министър на младежта и спорта

Весела Лечева – министър на младежта и спорта

Весела Лечева е родена на 20 май 1964 г. във Велико Търново. Завършва Националната спортна академия със степен доктор на спортните науки. 

Постиженията й в спортната стрелба я поставят сред най-значимите спортисти на България за всички времена – сребърни медали от Олимпийските игри в Сеул (1988 г.) и в Барселона (1992 г.), 5-кратен световен шампион, 8-кратен европейски шампион, 4-кратен носител на Световната купа, многократен световен рекордьор. През 2007 г. в Мюнхен е избрана за стрелец на ХХ век. За постигнатите върхови европейски, световни и олимпийски резултати в спортната стрелба Весела Лечева е обявена за почетен гражданин на Велико Търново. 

Народен представител е в 39-ото, 40-ото, 44-ото и 45-ото Народно събрание. В периода 2005-2009 година е председател на Държавната агенция за младежта и спорта, заместваща минестерство. Под нейното ръководство институцията става двигател на множество програми, насочени към достъп до спорт на децата в училище, както и за подкрепа и развитие на млади спортни таланти.

+++

Илин Димитров – министър на туризма

Илин Димитров – министър на туризма

Илин Димитров е роден през 1983 г. Завършва средното си образование в гимназия с преподаване на немски език „Гео Милев“ в Добрич.

Притежава 3 бакалавърски степени от различни университети и колежи (по управление на хотели и ресторанти, стопанско управление, маркетинг и мениджмънт), магистратура („Стопанско управление“) и докторска степен в направление „Туризъм“.

Работи в сектора на туризма от 2000 година, като е преминал през различни длъжности. В периода 2020-2021 е председател на Варненска туристическа камара.

Преподавател от 11 години в Колеж по туризъм-Варна и директор на център „Кариери, Маркетинг и Предприемачество“ в ИУ-Варна. От 2008 до 2021 се занимава паралелно с предприемаческа дейност.

В 47-ото Народно събрание е председател на постоянната Комисия по туризъм.