Инфлацията и цените в САЩ удариха 40-годишен рекорд

В микро-рамката потребителските цени с най-голямо увеличение от 41 години (с най-голямо участие на газта), храните от 43 лета, наемите от 35  

В макро-рамката нагоре тръгват лихвените проценти от Федералния резерв и разходите по заемите

Ще го ду*ат ли бедните или кога?

Защо американците като цяло могат да си позволят да продължат да харчат?

13 юли 2022 Инфлацията в САЩ стигна до нов връх от 40 години през юни. Инфлация (лат. inflatio – „набъбване“, „подуване“) е постоянно и цялостно покачване на паричните цени, което означава постоянен спад в покупателната способност на парите, т.е. те се oбезценяват. 

13 юли 2022 г. Фаталната дата “13” днес, макар и да не е “черен петък”, се оказва наистина “черна” в историята на Съединените щати.

Ръстът на цените на газта, храната и наемите катапултира инфлацията в САЩ до нов връх от четири десетилетия (40)

през юни, допълнително оказвайки натиск върху домакинствата и вероятно подготвяйки случая за ново

голямо увеличение на лихвените проценти от Федералния резерв,

което да последва по-високи разходи по заемите (кредитите), съобщи АП.

На “голямата сцена” пазарите веднага реагираха днес и направиха няколко

обратни завоя, действие, което се превърна в норма на Уолстрийт през тази бурна година.

Акциите на основните банки днес са надолу. Основният инструмент на Федералния резерв за борба с инфлацията е да повиши краткосрочните лихвени проценти, което вече направи цели 3 пъти само за т.г. Трейдърите залагат на 67,8% шанс за пълно увеличение на макс, от нула само преди месец, според CME Group, цитирани от АП. 

Потребителските цени скочиха с 9,1% в сравнение с година по-рано, съобщи правителството в днес, което е най-голямото 12-месечно увеличение от 1981 г. насам (41 години) и спрямо скока от 8,6% през последния месец май. На месечна база цените са се повишили с 1,3% само за периода от май до юни т.г., още едно значително увеличение, последователен разстеж с добавка от 30%, след като скочиха с 1% от април до май.

Продължаващите увеличения на цените подчертават бруталното въздействие, което инфлацията е нанесла на много семейства, като по-специално

разходите за стоки от първа необходимост растат много по-бързо от средните доходи.

Потребителите понасят вече огромна болка в ежедневието. Например, елементарни стоки и услуги, като безоловният бензин нараснал с минимум 61% през последната година, самолетните билети с 34%, яйца с 33%, най-евтините колбаси за закуска с 14%.

Някои икономисти все още се надяват, че инфлацията може да достигне или да се доближи само до краткосрочен връх, а не да продължи да расте. Цените на бензина например паднаха от внушителните $5 долара за галон, достигнати в средата на юни, до средните $4,66 за цялата страна към вчееашна дата, но все още много по-високи от преди година. Спад, който евентуално може да помогне за забавяне на инфлацията за юли и вероятно август. Но, след това идват студените месеци, когато и цените на газа ще започнат да “натискат копчето”. Ще се добави и влиянието на наемите (рентите), които стават задължителни при нуждата от топло място за живеене. В една Калифорния, и особенно в Ел Ей, рекордно, освен увеличението на наемите е и техният размер, като само Ню Йорк може да им се опре.

Засилва се убеждението на самите американци, че “възхода” на инфлацията ще продължи, общественно-икономически показател (нагласа, убеждение), който до скоро не работеше, а умело се манипулираше от правителствата, за да “прави народа щастлив”. Което също означава, че тези хора, също така са убедени и в продължително покачване и на цените за напред. 

Съединените щати са издържали и на по-лоша инфлация, но това не бе се случвало от много десетилетия. Пикът на инфлацията след 2СВ достигна почти 20% през 1947. През 1970-те и началото на 1980-те достигна своя връх от 14,8% през март 1980 г., преди Фед Резерв да прогони високите цени с агресивни повишения на лихвените проценти, които обаче предизвикаха брутални последователни рецесии през 1980 г. и 1981-1982, които и сега вероятно са на “хоризонта”.

Чернокожите и испаноамериканците с по-ниски доходи са засегнати най-тежко,

тъй като непропорционална част от доходите им отива за основни неща като транспорт, жилище и храна.

Представителките на нежния пол също влизат в рисковата група, и то глобално. Очаква се кризата с разходите за живот, предизвикана отчасти от по-високите цени на горивата и храните, да удари най-тежко жените, съобщи Световният икономически форум днес, посочвайки нарастващата разлика между половете в глобалната работна сила. Базираният в Женева мозъчен тръст и организатор на събития, известен най-вече с домакинството на годишно събиране на елити в швейцарския алпийски град Давос, казва, че очакваното възстановяване от нарастващата разлика между половете НЕ се е материализирало според очакванията.

Цените на много стоки и услуги нарастват много по-бързо от средните доходи, което е и световна тенденция, и така 

огромното мнозинство от американците се чувстват затруднени в ежедневието си.

За 72-годишната Марсия Фрийман, която е пенсионирана и живее от пенсия, няма спасение от растящите разходи.

„Всичко се покачва, включително по-евтини артикули като търговски марки“, каза Фрийман пред авторитетната американска информационна агенция Асошиетед Прес. Пенсионерката тази седмица отново посети пункт за помощи с храна близо до Атланта, в пореден опит да контролира разходите си, поне за най-нужните хранителни стоки.

Цените на хранителните стоки скочиха с 12% през последната година, най-голямото поскъпване от 1979 г.

Скокът на инфлацията намали доверието на потребителите в икономиката, и натисна

рейтингите на одобрение на президента Джо Байдън да се сринат,

което е голяма заплаха за демократите на изборите за Конгрес през ноември. И то, именно на тази част от населението, афроамериканците и латиносите, на които Байдън обеща особенни грижи и те бяха основният му вот. След всичко, което получиха от неговата администрация и законодатели, онези участници и водачите на всенародните протести в цялата страна за смъртта на Флойд от полицейско насилие, и изключителното толериране на нелегалните емигранти от Латинска Америка.

През месец юни 2022 г.

тройно е увеличението, или 40% на американците, които смятат, че справянето с инфлацията трябва да бъде основен приоритет

на правителството тази година, спрямо едва 14% през декември м.г., показват данни в анкета на AP-NORC през юни. Което означава и тройно увеличение на недоволството от политиката на демократите, и по-специално на водача Джо Байдън. 

Крайно време е воденото от Байдън правителство и самият той да спре с гръмките фрази, че “Америка е #1” и да дава празни надежди на хората, а реалистично трябва да смекчи очакванията на хората за това какво могат да направят, и да поиска дори помощ от тях за “изплуване”, защото вече е наближил “дъното”.

За финал ще добавим думите на бившия вице-премиер, предложен и за настоящ и бъдещ Асен Василев –

“Бедните да го ду*ат”,

във връзка с политиката предлагана от неговата “конкуренция”. А той, като Байдън, се обявява за прогресивен либерал и предлага “светло бъдеще” по Западен образец и по “стар комунистически ритуал”, усвоено от него в американския университет Харвард.

Дали, надали, и в Америка, и в България!

И като в американски филм, ще завършим с нещо хубаво. Радостното е, че скоро, до края на годината, ще разберем, дали  “духането” ще определи посоката на “вятъра на промяната” и неговите “платна”. Както и “кой ще кара кораба”, за който винаги има желаещи. Дори съоръжението да е “роднина” на съвременния Титаник или на традиционния от векове “Ноев ковчег”, и двата пълни с живи твари. 

“На есен с песен” … и поне с парче хляб за народа! 

СВЕТЪТ+

ВИСОКАТА ИНФЛАЦИЯ ЗАСЯГА ЛИ САМО СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ?

Далеч не. Цените се покачват почти навсякъде по света, отчасти следствие от инвазията на Русия в Украйна, която повиши цените на енергията и храните, и отчасти поради тесните места във веригата на доставки, които доведоха до покачване на цените в САЩ.

Евростат, статистическата служба на Европейския съюз, споделя за годишна инфлация достигаща 8,6% за миналия месец спрямо година по-рано в 19-те страни, които споделят евровалутата, и повече от годишно увеличение от 8,1% още през май.

Международният валутен фонд прогнозира, че потребителските цени в напредналите икономики в света ще скочат с 5,7% тази година, най-много от 38 години насам (1984). МВФ предвижда инфлация от 8,7% в по-бедните нововъзникващи пазари и развиващите се страни, най-високият процент от 14 години насам (2008).


КОЛКО ЩЕ ПРОДЪЛЖИ?

Никой не знае със сигурност. Повишената инфлация на потребителските цени може да продължи, докато компаниите се борят да се справят с потребителското търсене на стоки и услуги. Възстановяващият се пазар на труда – работодателите са добавили рекордните 6,7 милиона работни места миналата година и здравословната ср. стойност от 457,000 на месец досега тази година – означава, че американците като цяло могат да си позволят да продължат да харчат.

+++

“Цар Бизнес” пак изигра всички

Видимо силният пазар на труда повишава заплащането на работниците, и ги направи видимо щастливи. Но, но, не достатъчно, за да компенсира по-високите цени, което е почти невидимо, но по-важното неоспоримо, защото вече всеки си пази работното място, пък било то и за пенита.

Американското Министерство на труда казва, че след отчитане на по-високите потребителски цени, почасовите доходи на служителите в частния сектор са паднали с 3,6% миналия месец спрямо година по-рано, което е 15-ият пореден спад.

Нали разбирате какво става, ето в прав текст – увеличаваме приходите (цените) – намаляваме разходите (заплатите, респективно данъците и осигуровките). 

Най-интересното е, че за “мъглата на щастието на работника” и успеха на големия бизнес може пак да помогне “великият облак” вирус, вече с новите си варианти на COVID, както заразният “косматко” направи със зануляването на бизнесЪТ. И да се замъглят перспективите и на най-големите оптимисти. Или, като новите Ковид “деца” причинят огнища, които отново да принуждават фабрики и пристанища да затварят и допълнително да прекъснат веригите за доставки, или като държат повече хора у дома и намаляват търсенето на стоки. Т.е. “а бе що да харча повече на ниска цена, като мога да харча същото на по-висока цена, ама съм си в къщи”. А бизнеса с по-малко труд, разходи и данъци, пак да си прави достатъчно печалби.
Имаше една поговорка за сития вълк и цялото агне, в която не се споменава овцата.

Е, и сега, ако не признаете Америка за “родина на бизнеса”, значи не познавате “майка си”, “мащеха” и на целия бизнес свят. 

Да сме живи и здрави, и да не закъсняваме за работа!