Георги Панайотов официално акредитиран от Байдън за посланик на България в САЩ – кой е той

“Модернизацията и просперитетът на България изискват тясно сътрудничество със Съединените щати и аз ще работя за това.”

26 юни 2022 г. (Белия дoм, Вашингтон Д.С.) Президентът на Съединените Американски Щати Джо Байдън официално прие акредитивните писма на новия посланик на България в САЩ Георги Панайотов.

26 юни 2022 г. (Белия дoм, Вашингтон Д.С.) Президентът на Съединените Американски Щати Джо Байдън официално прие акредитивните писма на новия посланик на България в САЩ Георги Панайотов. Н.Пр. лично съобщи новината и обеща да “работи за тясно сътрудничество” с “лидерa на свободния свят и опора на демокрацията, световен технологичен шампион, най-богатата страна, притежаваща уникални военни способности, необятен пазар за стоки и услуги”.

“Президентът Байдън прие официално акредитивните ми писма. България и Съединените щати са приятели, съюзници и стратегически партньори. България може да спечели неимоверно от задълбочаване на отношенията с Америка – лидер на свободния свят и опора на демокрацията, световен технологичен шампион, най-богатата страна, притежаваща уникални военни способности, необятен пазар за стоки и услуги. Модернизацията и просперитетът на България изискват тясно сътрудничество със Съединените щати и аз ще работя за това.”

Георги Великов Панайотов е роден през 1968 г. в Поморие във видна фамилия там. Баща му дълги години е бил шеф на пожарната. Майката е известна  детска учителка с фамилията Бадарова, а неен брат и вуйчо на Георги е д-р Бадаров. Негов  по-голям брат е Тодор Панайотов, бивш кадър на „Балкантурист“, с чиято експертиза е свързано началото на ваканционно селище “Елените”.

„Много свястно момче“, така жители на Поморие определят Георги Панайотов. 

Георги завършва със златен медал Немската езикова гимназия в гр. Бургас. Взима магистърска степен по политология от Московския държавен институт по международни отношения (МГИМО). 

Н.Пр. Георги Панайотов е дипломат от кариерата с 25-годишен професионален опит в областта на политиката за сигурност, на многостранна, двустранна и регионална дипломация, права на човека и развитие.

В САЩ Панайотов бе постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк и заместник-ръководител на посолството на България във Вашингтон (2010-2014). Същата длъжност изпълнява и в Афганистан. Работи и в политическата служба в посолството в Албания, бе началник на отдел НАТО в дирекция “Политика за сигурност” на МВнР, както и посланик за специални поръчения по сигурността в Черно море, също референт за регионално сътрудничество и за Албания в дирекция “Югоизточна Европа”.

Георги Панайотов беше служебен министър на отбраната и в двете поредни издания на кабинетите на Стефан Янев от май и септември 2021 г.

На 17 ноември 2021 г. в Министерството на отбраната, министърът на отбраната Георги Панайотов се срещна с генерал Тод Уолтърс, командващ на Европейското командване на САЩ и Върховен главнокомандващ на съюзните сили на НАТО в Европа. Обсъдени бяха редица въпроси, свързани със състоянието на двустранното сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ, модернизацията на българските въоръжени сили и обстановката на сигурност в Европа и региона, актуалното развитие на обстановката в и около Украйна, предизвикателствата пред сигурността в региона на Черно море и Южен Кавказ, включително напрежението, предизвикано от мигрантския натиск на полската граница. От българска страна беше изказана и благодарност за подкрепата на правителството на САЩ по отношение на процеса на модернизация на българските въоръжени сили, както и за повишаването на тяхната оперативна съвместимост.

Панайотое бе назначен за посланик в САЩ с указ номер 79, издаден на 10 март т.г., а на 11 май той бе представен пред външната комисия в парламента, като новоназначен извънреден и пълномощен посланик на Р България в Съединените американски щати. 

На 26 юни Георги Панайотов връчи акредитивните си писма на президента на Съединените Американски Щати Джо Байдън.

Владее английски, немски, руски и албански езици.

ПОЗИЦИЯ ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА 

“Когато се водят бойни действия, когато бушува кървава, разрушителна, опустошителна война, НАТО в тази ситуация трябва да вземе мерки, за да се защити. Защото никой не знае къде ще стигнат апетитите на руския президент. В момента той е в Украйна, може да продължи на запад. Не можем да стоим безучастно и да гледаме. Трябва да вземем мерки за нашата защита, така че в Кремъл да знаят, че сме готови, ако решат да продължат на запад, че ще се противопоставим.“ Това каза на 16 март т.г. по БНР вече бивш служебен министър на отбраната и номиниран за посланик на страната ни в САЩ Георги Панайотов.

„Войски и въоръжения, противоракетни системи, противовъздушна отбрана, всичко. Да покажем, че сме готови“, допълни той за заявеното подсилване на източния фланг на НАТО.

Президентът Путин няма печеливш ход. Русия изгуби тази война. Каквото и да се случи оттук нататък, тя ще бъде в по-слаби позиции, отколкото преди началото на войната. Тъй като те не знаят в момента какво да правят, ще правят това, което знаят. А те знаят да водят война,” каза Панайотов пред БНР.

“Трагедията на войната става все по-страшна и все по-страшна“. Това пък заяви Панайотов пред БНТ тогава. Той изрази мнение, чеНАТО няма апетит за война с Русия. Китай ще търгува с Русия, но няма да си позволи да нарушава санкциите с руската страна, наложени от Запада.”

Не смятам, че България може да е посредник във войната между Русия и Украйна. Трябва да е държава с определен тежест на международната сцена, отделно и да е неутрална. Ние сме член на НАТО, не сме неутрални. А ако се налага да дойдат сили на НАТО на наша територия, то те трябва да дойдат. Трудно е да се каже какво ще направи президентът на Русия Владимир Путин, но у нас политиците трябва да вземат информирано политически решения, за да може хората в България да спят спокойно, заяви Панайотов.

САЩ за Северна Македония: 

“Oще няма реакция отвъд океана на решението, взето от българския парламент миналата седмица във връзка с вдигане на ветото за членство на Република Северна Македония в ЕС.

Не може да се говори за натиск за вземане на решение от страна на САЩ, категоричен бе в предаването “Денят започва” на БНТ новият посланик в САЩ Георги Панайотов.

“Натиск няма, аз съм тук от 19 май, имах разговори и от Държавния департамент, при това нееднократно. Срещах се и със законодатели, с конгресмени, миналата седмица. Натиск категорично няма, но да, подчертавам, в интерес на Съединените щати е да няма подобен проблем между България и Република Северна Македония, но натиск няма“.