За 1ви път българин с награда на международната асоциация за спортна журналистика – Димитър Тасев и другите за него

“Посвещавам наградата на цялата редакция, всичките много ми помогнаха!”

Найден Тодоров, председател на БАСЖ: “Tази награда е и вдъхновение за всички български спортни журналисти, и доказателство, че у нас също можем и правим продукция на световно ниво”

(Доха, Катар) Българинът Димитър Тасев получи едно от най-престижните световни отличия за спортна журналистика – “Специалната награда за Разследващ Репортаж” на Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS).

12 юни 2022 г. Българинът Димитър Тасев получи едно от най-престижните световни отличия за спортна журналистика – “Специалната награда за Разследващ Репортаж” на Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS). Само дни преди това Тасев прелетя от Лос Анджелис, Калифорния, където направи репортажите си за двубоите на братя Пулеви (вж. още по-долу).

Журналистът от бТВ спечели между 1732 номинации от рекордните 133 държави, с репортажа си “Допинг в дълбоките води”, разкриващ истории за архаични забранени вещества, чашки с десетки хапчета, давани на национални състезатели, за задкулисни игри и прекършени мечти в българското плуване.

Сред номинациите в различните категории на AIPS SPORT MEDIA AWARDS 2021, 631 бяха от Европа (40 държави), a 13 от България.
Експертно жури с представители на най-големите и престижни медийни компании от 5 континента и Изпълнителният комитет на AIPS, посочиха победителите след пет етапа на оценяване.

Престижните награди бяха раздадени на специална церемония на най-бляскавото събитие в близо 100 годишната история на организацията, в Катар, на стадион Халуфа (Khalifa International Stadium) в Доха. Точно този терен, на който ще се изиграят 8 срещи от предстоящото Световно първенство по футбол в края на годината. Битката е за награден фонд от няколко хиляди долара.

Освен награди в 4-те основни категории “Видео”, “Аудио”, “Фотография” и “Писане”, всяка година се присъждат и две специални награди на журито – “Разследващ репортаж” и “Живот в спорта”, като за 2021 г. специалната награда за “Разследващ репортаж” е за България. Така Димитър Тасев стана 1ят българин, въобще печелил отличие от AIPS SPORT MEDIA AWARDS.

 Тасев се качи на почетната стълбичка, и то на най-високото, като позлати колекцията от награди на спортната редакция на бТВ, водена от Влади Лазарова, като преди това през 2019 г. Иван Боянов и Флорина Иванова заеха съответно 3-то и 4-то място в света сред най-добрите млади репортери на AIPS SPORT MEDIA. 

Така България вече оставя своята следа в най-престижните световни награди за спортна журналистика. 

Потърсихме реакцията на Димитър Тасев – Поздравления от сърце Митаче! На кой посвещаваш наградата?
“Посвещавам я на цялата редакция, всичките много ми помогнаха. Влади основно, знаеш.” 

+++

Найден Тодоров

Найден Тодоров, председател на Българската асоциация на спортните журналисти (БАСЖ):

“Поздравления за Димитър Тасев и за целия екип на спортната редакция на bTV. Но тази награда е и вдъхновение за всички български спортни журналисти, и доказателство, че у нас също можем и правим продукция на световно ниво. Доказателство, че дори в предизвикателни времена за професията може да се създава чиста, истинска журналистика! Браво на Влади (Лазарова) за изградения шампионски отбор”

Влади Лазарова

Владислава (Влади) Лазарова, отговаря за спорта в отдел “Новини, актуални предавания и спорт” в bTV Media Group:

“Занимавам се с журналистика от достатъчно дълго време, за да имам зад гърба си поне 1-2 момента, които да са ми спирали дъха. Това, което се случи в Доха обаче ме разлюля за дълго. Тази награда е отговорът на всяко “Защо пък те”, на всеки ехиден коментар, на всеки хейт, излязъл изпод пръстите на поредния нереализиран драскач, на всяко “колегиално” мълчание, на всяка преглътната обида, на всяка отчаяна заплаха, на всички знайни и незнайни удари под кръста, които получавахме тогава и които получаваме все още.

Тази награда е ВЪПРЕКИ всички, които волно или неволно ще се разпознаят в тези редове.

Благодаря на Митко, но най-вече на всички тук в отдела, без които, нищо нямаше да бъде същото. С всеки гнусен ред и всяка дума, които в годините подминавам с лека ръка по адрес на този отбор на bTV Спорт, вие ни правите още по-добри, още по-можещи и още по-непобедими. На всички спортисти и колеги от други медии, които ни бяха зад гърба в хода на това разследване. Тази награда е за всеки един от вас.”

Петър Стоев, 22 години оператор от създаването на бТВ, предимно спорт: “С Тасев сме може би от 15тина години, нямам спомен от коя точно. Той няма проблеми със задаването на неудобни въпроси. Професионалист си е, който си изпипва нещата. Ти поне директно видя в Лос Анджелис. Абсолютно заслужена награда!”

… и от мен

Евгени Веселинов, гл.редактор BULGARICA, 1та и единственна меьия на български език на Зап. бряг в САЩ

За няколко дни работа и малко разходка ето какво разбрах. Гледаш го момче, започне ли да работи “влиза в мъжете”. Интелигентен, знаещ. Изключително скромно и тихо момче, докато не заработи “на терен”. Това го могат само спортистите, а Митко и работи за тях. Само може да върви напред! 

ВИЗИТКА

16 май 2022 г. (Родео драйв, Бевърли Хилс) Димитър Тасев след двубоите на братя Пулеви.

Димитър Тасеве е “дете на демокрацията”, роден през 1990 г. в гр. София.

Над 10 години активно тренира лека атлетика, като е медалист от юношеските първенства в средните бягания.

Средно образование завършва в Професионалната гимназия по аудио, видео и телекомуникации. Бакалавър от НСА „Васил Левски” с диплома за треньор по лека атлетика.

„Интересувам се от спорт във всичките му аспекти и след като осъзнах, че няма да стана „велик” лекоатлет, реших, че журналистиката е идеалното място, където мога да продължа да развивам интереса си”.

Журналистическата професия го привлича още като първокурсник в НСА, като стажант в Дарик Радио. След няколко месеца по-късно вече закача и камера към микрофона и става част от спортната редакция на bTV.

„Щастлив съм от избора си и благодаря на Томислав Русев и Красимир Минев, че ми дадоха възможност да направя първите стъпки в журналистиката в две от най-авторитетните медии в страната”

В спорта обича да разказва истории за приети предизвикателства и превъзмогнати препятствия. Най-голям отпечатък в съзнанието му остава историята на един от най-добрите родни атлети Николай Антонов-Таланта.

В 10 епизода със старт от 4 май т.г. Тасев води специалното издание  „В ръкавиците на Пулеви“, в които проследи всяка крачка от подготовката на Тервел и Кубрат Пулеви за битките им в гала нощта на 14 май в зала „Форум“ в Лос Анджелис, Калифорния.

Тасев признава, че “винаги е готов да застане зад всяка кауза, която се реализира с чисти намерения, а не с търсене на дребно печелбарство или просто известност”.

УСПЕХ Митак! Предстои ти още мноого! Ти си от “неоцапаното” поколение, което трябва да довърши нашата работа! Да си свършиш твоята! Газ!