Цените на бензина в САЩ хвърчат нагоре, безспорен вечен фаворит е Калифорния

$7.00 за галон в мечтания от мнозина Бевърли хилс

$7.00 за галон в мечтания от мнозина Бевърли хилс

21 май 2022 г. Цените на бензина в Съединените щати хвърчат нагоре, като безспорният вечен фаворит е щата Калифорния, като вече спокойно се продава над $7.00 за галон в мечтания от мнозина Бевърли хилс, което близо два и половина пъти от ср.цена за САЩ. При приблизително тази цена клиентите в Норвегия бяха таксувани с едни от най-високите цени на горивото в света през 2020 г.

Всички класове следват подобни тенденции между март 2019 г. и март 2022 г., като достигнаха най-високото си ниво през март 2022 г., поради руската инвазия в Украйна, което доведе до покачване на цените на суровия петрол. Само до дни се очаква цената на бензина в САЩ да постави нов рекорд за всички времена.

КАК ДА СПЕСТИМ? Цената на галон е от 10 до 30 цента повече за транзакции с кредитни карти. Вместо това плащайте КЕШ, за да получите по-ниската цена или използвайте кредитна карта за награди за газ, за ​​да спечелите пари обратно

Тези цени са средно най-високите от 2018 г. насам, и то вече в пъти и спокойно можем да използваме само действие умножение на калкулатора. За сравнение през април 2020 г. цената на горивото на превозните средства, без които е почти невъзможно в "слънчевия" щат, поради големите разстояния, регистрира средно $1,95 щатски долара за галон. Известен отдих на цените на "златото на калифорнийци" си дадоха само в периода между март и май 2020 г., заради ниското търсене на фона на пандемията на коронавирус, в която щата също записа рекордни стойности, а пък дневното търсене на автомобилен бензин в Щатите достигна до около осем милиона барела.

Консумация на бензин за МПС в САЩ (statista.com)   

Калифорния е и с най-високата данъчна ставка върху бензина в Съединените щати. Към март 2022 г. данъкът върху горивото в щата възлиза на 68 американски цента за един галон, в сравнение с общата най-популярна цена от $5,79 щатски долара за галон. Междувременно Аляска имаше най-ниския данък от всички щати на САЩ – близо пет пъти под Калифорния, или 14 американски цента през 2021 г.

От всички компоненти, съставляващи цените на бензина на дребно, федералните и държавните данъци са един от най-силно определящи за това колко потребителите плащат на колонката. Тези данъци обикновено се инвестират обратно в изграждането и ремонта на пътната инфраструктура.