САЩ с оръжие ще пази Тайван от Китай

Ако Китай превземе Тайван със сила, „това ще размести целия регион и ще бъде друго подобно действие на това, което се случи в Украйна“.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да защити Тайван с военна сила, ако Китай нахлуе, по време на 1-то му посещение в Япония, на съвместна пресконференция в Токио, която излъчихме “на живо” във фейсбук.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да защити Тайван с военна сила, ако Китай нахлуе, по време на 1-то му посещение в Япония, на съвместна пресконференция в Токио, която излъчихме “на живо” във фейсбук. 
„Да. Това е ангажиментът, който поехме“, каза главнокомандващият американските военни сили, когато беше попитан дали е готов да се включи военно, за да защити Тайван.
Говорейки заедно с японския премиер Фумио Кишида, президента Байдън добави, че ако Китай превземе Тайван със сила, „това ще размести целия регион и ще бъде друго подобно действие на това, което се случи в Украйна“.

Коментара на Джо Байдън дойде в момент, когато САЩ и Япония се споразумяха да засилят сътрудничеството си в областта на сигурността и възможностите им за спиране на агресията, посочвайки „все по-принудителното поведение на Китай“ и нарастващата ядрена заплаха от Северна Корея.

Бившият помощник на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън в публикуваните си мемоари заяви през 2020 г., че през 2019 г. Вашингтон е поискал от Токио да отпуска $8 милиарда долара годишно за поддръжка на американските военни бази в страната. Това бе 4,4 пъти повече от самата 2020 г., когато правителствата на Япония и САЩ започнаха преговори за разпределението на разходите за издържането на американски военни бази на японска територия (2020-2021 повече от $1,8 милиарда долара по текущи валутни курсове), съобщи тогава агенция “Киодо”.

 

 

+++

Договорът за съвместно сътрудничество и сигурност между Съединените щати и Япония (日本国とアメリカ合衆国との間の相互協力及び安全保障条約 или Nihon-koku to Amerika-gasshūkoku to no Aida no Sōgo Kyōryoku oyobi Anzen Hoshō Jōyaku, известен в Япония също като Anpo jōyaku (安保条約;Анпо Джояку?) или накратко Anpo (安保; Анпо?), е подписан през 1951 г. в Президиото на Сан Франциско, Калифорния, след подписването на Договора от Сан Франциско (по-известен като Санфранциски мирен договор) в Операта на Военния мемориал. Поправки в Договора за сигурност между САЩ и Япония са внесени през януари 1960 г.

При първото подписване на Договора той съдържа разпоредби, които позволяват на Съединените щати да се намесват в Източна Азия, за да поддържат мира. Това включва дори намеса във вътрешнте работи на Япония, но тази клауза от договора е премахната в поправената версия. В изменения договор са включени клаузи, които поясняват задълженията за взаимна отбрана и задълженията на САЩ предварително да информират Япония в случай на военна мобилизация, за да облекчат неравностойния статут, предложен в договора, подписан през 1952 г. Договорът установява, че всяко нападение срещу Япония или САЩ, извършено на японска територия би било потенциално опасно за мира и безопасността на съответните държави. Споразумението изисква и двете страни да работят за справяне с всеобщата опасност. За да се улесни това изискване се предвижда постоянно присъствие на американски военни бази в Япония. Базите в Окинава са стратегически и САЩ ги използваха, за да атакуват Северна Корея и Виетнам, и могат да ги използват отново в бъдеще, за да атакуват Северна Корея или Китай. През 2019 г. стана ясно, че изграждането на нова американска военна база на остров Окинава ще продължат по план, въпреки референдума, който отхвърля решението, като близо 72% от избирателите се противопоставиха на проекта. Както в България, така и в Япония, САЩ не плащат наем за територии за бази.

Всичко тук: Договор за съвместно сътрудничество и сигурност между САЩ и Япония

Ммм

Япония остава най-големият кредитор на Съединените щати, притежател на американски дългови задължения. Kитaй ocтaвa втopият пo гoлeминa пpитeжaтeл нa дъpжaвни oблигaции нa CAЩ. 

Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo e нa тpeтo мяcтo c aмepиĸaнcĸи oблигaции, 4-тa e Иpлaндия, пeтoтo мяcтo e зa Люĸceмбypг, a шecтoтo – зa Бpaзилия. Швeйцapия, Бeлгия, Taйвaн и Xoнĸoнг дoпълвaт дeceттe дъpжaви нaй-гoлeми пpитeжaтeли нa UЅ Тrеаѕurіеѕ. Pycия oт няĸoлĸo гoдини нe e eдин oт нaй-гoлeмитe пpитeжaтeли нa aмepиĸaнcĸи дълг – нeйнитe инвecтиции зaпoчнaxa pязĸo дa нaмaлявaт пpeз 2018 г.