Жени и мъже с еднакви пари във футбола (soccer) в САЩ – ще “повлекат” ли света, след като започнаха в Лос Анджелис, Калифорния?

Всичко започна с дело в съда в Ел Ей през 2019

Федерацията по сокър на САЩ (USSF) става 1-та, която законно гарантира същите пари и за двата пола

Американките получаваха 4 пъти по-малки бонуси и премии

Женският отбор на Съединените щати спечели Световното първенство по футбол 2019 за 2-ра поредна година.Това бе 4-ти световен трофей за американките, след като тимът спечели формата през 1991, 1999 и 2015 г.

Федерацията по футбол на САЩ (U.S. Soccer Federation – USSF) постигна важно споразумение за еднакво заплащане на своите мъжки и женски национални отбори, което направи американското управителното тяло

първото в спорта, което обещава същите пари и за двата пола.

Дали това решение “зад океана” по-късно ще провокира подобно и в Европа и по света, както се случва обикновенно с други събития и инициатива, ни предстои да разберем. 

Днес федерацията договори със синдикатите и на двата национални отбора отделни колективни трудови договори до декември 2028 г., слагайки край на ожесточени преговори от години, съобщиха от американската федерация по футбол (soccer –USSF).

Сделката главно се разрасна след огромния натиск на играчи от по-успешния женски отбор, включително звезди като Алекс Морган и Меган Рапино, които бяха в челните редици в борбата за равенство между половете, докато водеха отбора до Световното първенство за жени през 2019 г. Битката на нежния пол на “зеления килим” стана толкова голяма част от историята на отбора, че

скандирания „Равно заплащане! Равно заплащане!” се издигна от тълпата,

когато играчките на САЩ празнуваха спечелването на титлата във Франция.

Мъжките национали играят при условията на договора (CBA), който изтече през декември 2018, а при жените изтече в края на март т.г., но разговорите продължиха, след като федерацията и играчите се съгласиха на споразумение по дело за дискриминация на пола, заведено от някои от играчите в 2019, което зависеше от това, федерацията да сключи трудови договори, които изравняват, както заплащането, така и бонусите за двата отбора.

Основен довод на дамите “в шорти” бе наградният фонд за Световната купа, който изцяло се основава на това колко далеч напредва даден отбор в турнира. Докато жените в САЩ постигнаха успех на международната сцена с последователни титли от Световната купа, разликите в наградния фонд на ФИФА определи, те да вземат много по-малко пари у дома, от победителите при мъжете. Американските жени получиха бонус от $110,000 долара за спечелването на Световната купа през 2019, a мъжете от САЩ щяха да получат близо 4 пъти повече, или $407 000, ако бяха спечелили през 2018 г.

Договора на американската футболна федерация и синдикатите е, да бъдат обединени плащанията на ФИФА за Световната купа за мъже по-късно тази година и Световната купа за жени през следващата година, както и за турнирите през 2026 и 2027 г.

Всеки национален играч с кълбото и от двата пола ще получи еднакви премии за участие, което според американската федерация по футбол (soccer –USSF) я прави 1-та федерация в света, която събира и раздава наградни пари от FIFA по този начин.

Американската футболна федерацията преди раздаде бонуси за победители и участници на база плащания от ФИФА, която бе заделила $400 милиона долара за мъжкия турнир през 2018 г., включително $38 милиона долара за шампион във Франция и $30 милиона долара за турнира за жени през 2019 г., включително $4 милиона долара за шампиона на Съединените щати, по данни публикувани от АП.

Изненадващо ФИФА увеличи общата сума на $440 милиона долара за Световното първенство за мъже през 2022 г., а нейният президент Джани Инфантино предложи на ФИФА да удвои наградния фонд за жени до $60 милиона долара за Световното първенство за жени през 2023 г., в което ФИФА увеличи броя на отборите до 32.

За текущите цикли на Световното първенство американската USSF ще обедини средствата на ФИФА, ще отбие 10% от цялата сума за нея, и след това ще раздели останалите пари поравно между 46 играчи – 23 играчи в списъка на всеки отбор от всеки пол. За цикъла 2026-27 г. USSF ще отбие двойно за себе си, или 20%, преди равното разпределяне м/у половете.

След като пропуснаха Мондиал 2018, мъжете на САЩ на “зеления килим” се класираха за тазгодишното Световно първенство в Катар, което започва през ноември (2022). Женският отбор ще се стреми да се класира тази година за Световното първенство през 2023 г., организирано в Австралия и Нова Зеландия.

*** ***

8 март 2019 г. Всички 28 състезателки от женския национален отбор по футбол на САЩ заведоха дело срещу Футболната федерация на страната заради дискриминация. Световните шампионки изискваха равни работни условия и заплащане като колегите си от мъжкия национален отбор, който не може да се похвали със същите успехи. Представителките на отбора избраха Международния ден на жената, за да заведат иска си в съда в Лос Анджелис.

Националният отбор по футбол за жени на САЩ ( USWNT ) е най-успешният в международния женски футбол, печелейки 4 титли от Световната купа (СК) за жени ( 1991 , 1999 , 2015 и 2019 ), 4 златни олимпийски медала ( 1996 , 2004 , 2008 и 2012 г. ) и ACAF Gold Cup. Жените са с медал от всеки турнир за СК и Олимпиада в женския футбол 1991-2015, преди да бъде нокаутирани в четвъртфинала на Летните олимпийски игри през 2016 г. . Отборът се управлява от Футболната федерация на Съединените щати и се състезава в КОНКАКАФ ( Футболната конфедерация на Северна, Централна Америка и Карибите).

След като дамите “зад океана на зеления килим” станаха втори през сезон 2003-2008 в световната ранглиста на ФИФА за жени , отборът е №1 непрекъснато от март 2008 г. до ноември 2014 г. – най-дългият пореден престой на върха. Откакто класацията на ФИФА е създадена през 2003 г., американките в “шорти” са №1 за общо 13 години, единственият друг отбор, който е под номер 1 е Германия с общо 4½ години. USWNT никога не е бил класиран по-ниско от второ място.

Отборът беше избран за отбор на годината на Олимпийския комитет на САЩ през 1997 и 1999 г., а Sports Illustrated избра целия отбор за Спортистки на годината за 1999 г. На 5 април 2017 г. US Women’s Soccer (жени) и US Soccer (федерация) постигнаха споразумение за ново колективно договаряне , което, наред с други неща, да доведе до увеличение на заплащането.

През 1972 г. бе приет специален закон, който забранява дискриминацията, основана на пола, за федерално финансирани образователни програми, стимулира създаването на колежански футболни отбори в Съединените щати, и така женският футбол сериозно започва да увеличава популярността си и по целия свят. Точно както мъжката игра, сега има професионални женски футболни лиги по целия свят. Но стигането до този момент беше труден път за футболистките. За съжаление, първите години на женския футбол имат дълга и проблемна история.

Футболната федерация на САЩ възложи на треньора Майк Райън да избере списък от колежански играчи, които да участват в Mundialito през 1985 г.турнир в Италия, 1-ят набег в международния женски футбол. Отборът тогава изигра първия си мач на 18 август 1985 г., като загуби с 1:0 от Италия и завърши турнира на 4-то място, след като не успя да спечели останалите си мачове срещу Дания и Англия .

Треньорът на Университета на Северна Каролина Ансън Доранс беше нает като 1-ят мениджър на пълен работен ден на отбора през 1986 г. с цел да представи конкурентен женски отбор на следващия Мундиал и на бъдещи турнири.

Стадионът Rose Bowl в Пасадена, Калифорния, на 20 мили от Даунтаун Лос Анджелис, държи рекорда за най-голямото присъствие на американско спортно събитие за жени (90 185), на историческия финал на Световното първенство за жени през 1999 г., където дузпата на Бранди Частейн спечели всичко срещу Китай.

В първото си участие на Световно под ръководството на Доранс, Съединените щати победиха Китай , Бразилия и Япония, преди да завършат като подгласници на Италия. Доранс участва и в националния отбор на тийнейджъри, включително бъдещите звезди Миа Хам , Джули Фуди и Кристин Лили, вместо колежаните, предпочитани от федерацията, и призова в лагера първия афроамериканец в отбора, Ким Краб . Съединените щати играха в турнира с покани за жени на ФИФА през 1988 г. в Китай, въпреки че това бе санкционирано от ФИФА състезание, за да тестват осъществимостта на редовно женско първенство, и загубиха на четвъртфиналите от евентуалните шампиони Норвегия. 


Световното първенство по футбол за жени (The FIFA Women’s World Cup) е считано за най-важния международен турнир в женския футбол.

Световното първенство по футбол за жени е считано за най-важния международен турнир в женския футбол. В него участват женските национални отбори по футбол на страните-членки на международната федерация по футбол ФИФА. Първенството се провежда на всеки четири години от 1991 година насам, 61 години след първото световно първенство по футбол за мъже. Първият световен шампион е отборът на САЩ, който побеждава Норвегия с 2 – 1 във финала. Сегашният носител на титлата е отборът на САЩ.

През 1991 и 1995 г. във финалите на първенството участват 12 отбора, от 1999 до 2011 те са 16, през 2015 и 2019 – 24, а от 2023 г. броят им се увеличава на 32. Финалният турнир се провежда в рамките на четири седмици, като срещите се играят в предварително определени градове в избраната държава-домакин. Финалистите се определят след изиграване на квалификации. За финалния кръг автоматично се класира отбора на страната-домакин.

Деветият финален турнир е определен да се проведе в Австралия и Нова Зеландия от 20 юли до 20 август 2023 г.