Алекс Николов – “детето-чудо” на войлебола в Калифорния и САЩ пише история (+ видео)

Alex Nikolov – Американците го наричат “BABY BOOM” и “Александър Велики”, а той изстреля отбора си на финал и стана 1ят новак “играч на годината”

Гледайте и целият полуфинал

Алекс Николов (Alex Nikolov), който пише история на този силов, но елегантен спорт волейбола, в Съединените щати, и най-вече в университета в Лонг Бийч Стейт (Long Beach State University – LBSU), на 25 мили южно от Даунтаун в Лос Анджелис, Калифорния. Photo: LONG BEACH STATE UNIVERSITY

7 май 2022 г. (Лос Анджелис) “Baby Boom” – така наричат най-младите в Съединените щати, които успяват да влезнат в списъците на Големите в спорта и живота. Нарицанието в оригинал е символ, на “голяма раждаемост в нацията”, но откровенно означава и взривен пробив на младите на “узрялата сцена”! Ние българите простичко му казваме “детето-чудо” Сашко! 

И да, точно така нарекоха нашето момче, и дори добавиха “Александър Велики” за 18-годишния българин Алекс Николов, който пише история на този силов, но елегантен спорт волейбола, в Съединените щати, и най-вече в университета в Лонг Бийч Стейт (Long Beach State University – LBSU), на 25 мили южно от Даунтаун в Лос Анджелис, Калифорния. 

Тази седмица Алекс завинаги и направо издълба името си и това на България, върху “паркета с мрежа”, не само в Калифорния, но и на целия маверик “зад океана”.

Само споменаването на името на Алекс Николов, кара треньора на Университета на Калифорния в Ел Ей (UCLA) Джон Сперо да “изтръпне”, признава той преди двубоя си с колегите от Лонг бийч в четвъртък, за да нарече първокурсника там „най-доброто дете в страната“.

Алекс (Alex Nikolov) поведе топ-поставения тим на Лонг Бийч Стейт (Long Beach State University) за победа в пет гейма, не над когото и да е, но над поставеният под #3 отбор на UCLA в полуфинала на NCAA.

И Николов потвърди думите на един от топ-треньорите “под мрежата” в “страната на неограничените възможности”. В четвъртък Алекс поведе топ-поставения тим на Лонг Бийч Стейт за победа в пет гейма, не над когото и да е, но над поставеният под #3 отбор на UCLA в полуфинала на NCAA в 98-я им двубой в залата “Паули Павилион” (Pauley Pavilion) в Лос Анджелис. “Железното Балканско Лъвче” буквално извади колегите си от “казана”, като направи 20 забивки, шест бъркания, две блокади и три асистенции, за да върне отбора си в играта, след загубени цели два начални гейма, и да спечелят с 3:2 (18-25, 18-25, 25-15, 25-10, 16-14). И така отборът на Алекс да спечели 9 от последните 11 мача срещу UCLA и да отиде на финал за 3-та титла в NCAA само за 5 години. Въпреки, че в този мач българинът не успя да използва най-силното си оръжие “ас – точка от сервис” само веднъж, да ама вече е поставил нов рекорд в учебното си заведение, на път за финала, където да изравни и едносезонният рекорд на училището.

Не случайно коментаторът на мача най-вече обърна внимание на Алекс и го държаха “на екран” в уводните минути.

“Когато говорим за ключови играчи, не е възможно да започнем да говорим за каквото и да било, без името на Алекс Николов, младежът от България, който е най-здравият (силният, tough) играч в Америка и е невероятно да го гледаме днес.” 

Финалът днес се оказа непосилен за отбора на Лонг Бийч, които загубиха срещу колегите си от Университета на Хавай (UH) – Рейнбоу Уориърс, и така мъжкият волейболен отбор на UH запази титлата си, след днешната победа в три гейма.

Ще кажете, “този полудя, какво пише и как нарича Алекс – “Железното Балканско Лъвче”! “Да, ама НЕ” скъпи фенове на волейбола и Българското! Точно, защото лично знам какво е този успех в тази безмилостна западна “джунгла”, в която живея 22 години. Какъв труд, усилия и лишения, коства на едно българско дете “навън”, “сам, като Чичо Сам”, за да успее в тази изключителна конкуренция и НЕ лесен живот! 

“Измислям ли си”? НЕ, драги мои, почувствал съм и го оценявам! Синът ми и той учеше и сега живее “навън”, далеч от мен, и успява, и точно знам какво струва това на Сашо и неговото прекрасно семейство!

Алекс Николов е син на двама бивши професионални волейболисти.

Владо Николов се завърна да играе за Левски през сезон 2018/2019, като игра редом с по-големия си син, Александър (на снимката). Владо дава съвети и подкрепа и на втория си син Симеон, който играе на поста разпределител.

Добре познавате баща му Владимир, една легенда на българския волейбол, капитанът на националния отбор, който го заведе до 4-то място на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Владо Николов – 5 пъти шампион на България (2 на Италия и 1 на Франция), 2 пъти носител на купата на България (3 на Франция), златен медалист от Шампионска лига, бронзов медалист от Световната купа и от Европейското първенство, носител на купата на CEV. На Олимпиадата в Китай през 2008 г., заедно с Матей Казийски, е най-резултатният играч за “лъвовете”. Също и на Световното в Италия’2010, като тогава е обявен за “най-добър диагонал в света”. Председател на волейболен клуб “Левски”. А, Човекът Владо, не случайно е обявен за “Мъж на годината” за 2015 на България. На следващата година  събраните средства от билетите за срещата на бенефисния му мач, прави дарение от 50,000 лв на Детското онкологично отделение към УМБАЛ „Св. Георги“. Владо е съпруг на Мая и баща на 4-те им деца (Александър, Симеон, Филип и Дария) и неведнъж подчертава, че “семейството е най-важно”.

 

Алекс, роден и израснал в България, страна с население, по-малко от самия Ел Ей, Алекс Николов си спомня как е играл, kато юноша пред предимно празни трибуни. Но, това, вместо да го научи как да се “заиграва” с тълпата, му дава предимство в други области, и най-вече в играта “под мрежата”. Помага му и спомена как е гледал баща си да играе пред 15 000 зрители. И прави разликата, и я търси, за да я достигне! 

Свърши само едно първенство, нищо друго! Всъщност, всичко продължава!

ОБИЧАМ ТЕ, АЛЕКС!

ЕВАЛА, ВЛАДО!

ДА НЕ ЗАБРАВВМЕ, че само преди един ден сега, Алекс Николов влезе в историята на волейбола в САЩ,

и то още през 1-я си сезон на колежанското първенство по волейбол, след като беше обявен за играч на годината на национално ниво от Асоциацията на американските волейболни треньори. Но, най-уникалното е, че българският посрещач на отбора на Лонг Бийч Юнивърсити – Калифорния е, че за 1-ви път новак получава приза за #1 в шампионата.

Гамата от челни позиции “под мрежата”, на левента висок 205 см, продължава не само с “#1 в Западната конференция”, но и го нарежда на 3-то място въобще в национален американски мащаб с цели 4,60 успешни атаки средно на всеки гейм

18-годишният юнак забива и по 5,56 точки средно на мач, което му дава още един “златен #1” в Западната конференция, но го прави и 2-ри въобще в цялото колежанско първенство на САЩ.

С 58 аса (точки директно от начален удар, сервис) “синият” юноша на Левски София, записа името си в залата на учебното си заведение в Лонг Бийч, защото това, там, никой досега не бе постигал, като новак (freshman). Въпреки, че в мача с UCLA най-силното оръжие на Алекс проработи само веднъж.

Но, пък всичко това, което чувате и виждате, хич не е “веднъж случайно”, защото през целия сезон Алекс цели 8 пъти стана “новак на седмицата” (FRESHMAN OF THE WEEK) в Западната конференция, като и 2 пъти грабна приза за “играч на седмицата”. Е, отдъхнете си сега, от тази скорост на “чужда писта”!

***

През 2019 г. Александър Николов печели с националния отбор юноши под 17 години сребърните медали на европейското първенство, което се проведе в София

Роден през 2003 г., Александър Владимиров Николов започва да тренира волейбол през 2010 г. в Буска, близо до Кунео в Италия, където баща му се състезава по това време. Първо искал да бъде волейболист, после баскетболист, за футболист бил много висок, и така се спрял на първото. 

„Живеех си между спортните зали, откакто се помня. Така че по принцип не си спомням 1-те ми стъпки, но беше в Буска, където имах 1-я си тренировъчен сезон с отбор,” сподели Сашо.

През 2019 г. Александър Николов печели с националния отбор юноши под 17 години сребърните медали на европейското първенство, което се проведе в София. Младите “лъвове” отстъпиха само на Франция с 1:3.

“Трябва да сме много щасливи, че стигнахме до сребро. Осъзнавам какво направихме. Тренирахме много усилено през цялата година”, каза националът Александър Николов след финала.

Точно преди година през месец май 2021 г. абитуриентското парти на Алекс е едно от последните на родна земя, преди да пристигне в САЩ,, и едно от малкото събития, където може да го видите с костюм.

Алекс вече е по-висок от баща си на абитурентската. А Владо също не е от най-ниските, отбелязва мама Мая.
“Костюма сам си го избра, макар че бяха двамата с баща си. Спря се на спортно-елегантен стил без вратовръзка или папийонка.” Фото: Труд

Ммм

6 окт 2021 г. Александър Николов заминава за Калифорния, САЩ.
“✈️На добър час, Алекс!🏐🇺🇸
Рано тази сутрин един от най-успешните млади играчи на “Левски София” – Александър Николов, отпътува за САЩ. 👏Благодарим ти за всичко, Алекс! Пожелаваме ти здраве и много победи, а “Левски” винаги ще бъде твоят волейболен дом.” #vclevskisofia

Насред пандемията с К-19, на 6 октомври 2021 г., един от най-успешните млади волейболист на Левски София – Александър Николов, пристигна в САЩ, за да учи и играе за университета в Лонг Бийч. “Идеята се появява близо 3 години по-рано и не е особенно очарован”, но “като пораства още, започва да се замисля, и сам стига до решението да замине”.

“Защото за мен е много важно и да получа добро образование. А това няма как да стане в Европа. Университетският спорт в САЩ предлага и тренировъчна програма, и образование на високо ниво. Ако не се получат нещата ми с волейбола или, не дай Боже, получа сериозна травма, трябва да имам план “Б”,”

говори Алекс за важната крачка в живота си пред клубния сайт на Левски.

Александър Николов се представи отлично още в дебюта си за американския университет “Лонг Бийч” на старта на колежанското първенство. Алекс започна като титуляр и бе със съществен принос за успеха с 3:0 (25:18, 25:16, 25:23) срещу “Харвард”. 205-сантиметровият посрещач се отчете с 13 точки (4 аса, 1 блокада).

Вижте пък най-важното от двубоя със Станфорд на 25 февруари 2022 г., където му измериха скорост на топката при удар от над 72 мили в час

“The USA is a difficult but very intriguing challenge! I like that I play Volleyball at a high level, but also that I am able to study during the time when I’m not in the gym. I feel in place, and the experience I gain, is different from all the other before that.”

Категоричен е Алекс Николов пред сайта на Европейската Волейболна Федерация (European Volleyball Confederation – CEV).

„Ако следите волейбола от години, тогава си спомняте името на Владимир Николов – легендарният български диагонал от „златното” поколение на мъжкия национален отбор на страната. През миналата година обаче един друг Николов привлече вниманието на специалистите”. Това пък написаха от самата CEV за играещия в колежанското волейболно първенство на САЩ българин.

Калифорнийският университет е известен с отличната си програма за развитие на волейболисти. В университета „Лонг Бийч” Алекс получи пълна спортна стипендия.

Алекс Николов напусна Левски София след 5 сезона със синия екип. За това време той спечели цели 4 шампионски титли и 3 пъти бе избиран за най-полезен състезател във финалите за подрастващи. 

Александър Николов: “Левски ще остане завинаги в сърцето ми, този клуб означава страшно много за цялото ми семейство.”

През последния сезон, преди да дойде в Щатите, Александър бе повикан за 1-ви път в мъжкия национален отбор на България, спечели бронз от мъжката Суперлига с Левски София и се окичи със сребро от световното първенство за юноши до 19 години.

Алекандър Николов участва и на световното до 21 години, където българският отбор завърши 6-ти, а Сашо оглави класацията за “Най-добър изпълнител на сервис”.

“Мечтата ми си остава олимпийски медал,” уверен е Алекс. 

„Не зная какъв съвет аз да дам. Не мога да си спомня най-добрият съвет, който съм получавал. От всички свои треньори си спомням нещо, което смятам за важно, когато става въпрос за изграждане на характер на шампион”, заявява Алекс.

“Най-много ценя честността и лоялността!” – категорично е българското “лъвче” “под мрежата” в Калифорния! 

За тук видяхте по-горе, а сега е време за пожелание!

От сърце ти желаем всичко, което си пожелаеш, Саше, да се случи! Успех, Алекс!

Баща в България за син в Америка

Владимир и Александър Николов

“В момента Алекс се справя добре на неговата възраст, но той не е готов да играе добър волейбол в силен отбор. Няма никакъв смисъл той да отиде някъде и да бъде резерва, или да бъде в слаб отбор. По-добрият вариант за него е докато учи, да се състезава с хора, които са на неговата възраст. Правим хипотеза – отива в Перуджа, а преди него са Матю Андерсън и Вилфредо Леон. И той за целия сезон влиза да изпълни четири сервиса. Никой няма полза от това нещо. Нито той, нито нашият национален отбор. В момента в Америка той се конкурира с деца на неговата възраст или малко по-големи. Конкуренцията е по неговите сили. Той там решава въпроси. Отивайки в голям отбор от Европа, той няма да играе. Аз смятам, че той трябва да си завърши образованието и след това ще има достатъчно време. Той сега е на 18 г. Преди да навърши 21 г. той ще може да играе за голям отбор, но това зависи изцяло от него. Американските журналисти гледат да напомпват имиджа на отбора и така се получава “Александър Велики”, който всъщност е само едно момче на 18 г., което си преследва мечтите“, заяви в края на април 2022 г. Владо Николов, който бе гост на подкаста „Фактор“.