Шерифите в Ел Ей “на крак” след стрелбата в Ню Йорк – видео

LASD: “Досега нямаме конкретна заплаха за транспорта в Ел Ей”

Няма пострадали българи в Ню Йорк – вижте

12 април 2022 г. Служителите на шерифа в Лос Анджелис, Калифорния (LASD) са вдигнати “на крак” с целия си униформен и агентен потенциал, след престрелката в Ню Йорк. В засилената 24-часова охрана и проверки са включени и служебни кучета в помощ на добре въоръжените униформени офицери и сержанти.

12 април 2022 г. Служителите на шерифа в Лос Анджелис, Калифорния (LASD) са вдигнати “на крак” с целия си униформен и агентен потенциал, след смъртоносната престрелка в Ню Йорк. В засилената 24-часова охрана и проверки са включени и служебни кучета в помощ на добре въоръжените униформени офицери и сержанти.

“Следим отблизо събитията, случващи се в метрото на Ню Йорк Сити. Докато нашите мисли и молитви са насочени към всички, засегнати от този отвратителен акт, ние разгръщаме нашите ресурси, за да запазим сигурността ви,” казват в обръщението си от офиса на главния шериф на “града на ангелите Алехандро (Алекс) Виянуева към гражданите на поверения им втори по население град в Съединените щати, след Ню Йорк.

“Продължаваме да работим в тясно сътрудничество с управлението на транспорта (в т.ч. метрото), кскто и с всички наши местни, щатски и федерални партньори от силовите служби, за да останем на върха на тази променлива ситуация,” подчертават от шерифската служба, като с “червен код” са и полицията (LAPD), пожарната (LAFD) и са предупредени за готовност всички медицински заведения в Ел Ей.

“Въпреки че досега нямаме конкретна заплаха за транспорта в Ел Ей, не приемаме нищо за даденост и продължаваме да следим всички разузнавателни данни,” поясняват шерифите, но не забравят да се обърнат и към населението.

“Моля, не забравяйте, че вие ​​сте нашият най-добър източник на навременна, уместна информация. “Ако видите нещо – кажете нещо!”,” напомнят девиза на службите.  

В текста и до медиите, от офиса на шерифа предоставят безплатен телефон за контакт:

(888) 950-SAFE (7233)

+++ (video +18)

Стрелба с голям брой пострадали на метростанция в Бруклин в Ню Йорк, на метростанция в Сънсет Парк, около 08:30 м.вр. днес. (Manhattan-bound N train at the 36th Street and Fourth Avenue station in Sunset Park).

По последни данни няма загинали, има 16 ранени, 5 са в критично, но стабилно състояние, без опасност за живота, от общо 29 пострадали. 24 човека са получили наранявания в паниката при бягството от стрелеца.

Снимки и видео от местопроизшествието в Twitter и американските медии, показват окървавени пътници по земята на метростанцията. 

Според коментари на очевидци, заподозреният е носил противогаз, облечен е бил с оранжева жилетка като строителен работник и е избягал, като се издирва от полицията. Медиите съобщават, че камерите не са работили по време на инцидента. На метростанцията е намерено огнестрелно оръжие, както и празни пълнители.

Стрелецът е задействал димна бомба, преди да започне да стреля във вагон на метрото. Смята се, че той е избягал с ван, но все още се издирва. Фактите водят до заключение за добре пидготвено и изпълнено професионално действие. Инцидентът в момента не се разследва като терористичен акт, каза шефът на нюйоркската полиция Кичант Сюел.

Полицията в Ню Йорк съобщи в Twitter, че към момента няма активирани взривни устройства на мястото на престъплението, от тези, които са открити на метро станцията. 

Няма пострадали българи, като много от тях, живущи и работещи в района, вече съобщават в мрежата, че не са засегнати от инцидента. Между които, Деси Загорчева, Анета Генова, Лора Чекоратова, Галина Сахарова, Димитър Белчев, Камен Христов, Христо Бакалов, Боряна Павлова, Добринка Загорова, Евгения Ангелова, Евгения Радилова, Тео Петелов, Жасмина Тачева и Джулиет Оки.