Наско от Холивуд, Ел Ей – министър на културата с 1-во селфи-видео на поста

Атанас Атанасов благодари за поздравите за рождения ден

В САЩ чрез онлайн кампания, Наско успя да събере $15,000 долара за читалището в село Татарево

8 април 2022 г. С приятелско намигане завършва първото селфи-видео на министъра на културата Атанас Атанасов (ПП), познат ни от живота му в Холивуд, Лос Анджелис. Фото: последният кадър от записа

8 април 2022 г. Министърът на културата Атанас Атанасов (ПП), познат ни от живота му в Холивуд, Лос Анджелис, пусна селфи-видео от креслото си в институцията. В него “Наско от Холивуд” лежерно и с усмивка благодари на тези, поздравили го за рождения ден. Сценарият включва класическа музика, гледка от прозореца, и разбира се, видео на себе си.

“Благодаря на всички, които ме поздравихте за рождения ден. Нямате представа, колко много ме зарадвахте,” казва 32-годишният министър с много мек и спокоен глас, типичен за един Западен възпитаник, подобно на своите колеги в министерски съвет (МС).

“Знам, че ме няма от известно време, но имам много какво да кажа. Обещавам, че много скоро ще го направя,” категоричен е Атанасов.

Атанас Атанасов е роден на 3 април 1990 г. в Хасково.

Там играе активно тенис на корт и като тийнейджър става републикански шампион на България на двойки, партнирайки си с Григор Димитров.

След като завършва гимназия, Атанасов взима бакалавърска степен по театрално изкуство в колежа „Уитман“ (Whitman College) в САЩ, където е приет на пълна стипендия и се дипломира в топ 3% на своя випуск.

Освен артист пред камерата и на сцената е и продуцент на документално кино.

Докато учи в САЩ, Атанасов всяко лято се връща в България, по-специално в първомайското село Татарево. където живее неговата баба. Разочарован от обезлюдяването на селото, той решава да се опита да възстанови сцената на местното читалище и да организира културно събитие там, като разказва на приятелите си в чужбина за каузата си и успява да ги привлече към нея.

С помощта на 30 доброволци от България и САЩ чрез онлайн кампания, Атанас Атанасов успява да изпълни желанието си и набира над $15,000 долара за възстановяването на читалището в село Татарево. Залата е ремонтирана основно и се превръща в сцена на културни мероприятия.

“Хората, които имат някаква съкровена мечта в себе си, която изглежда възможно най-неосъществима и която би предизвикала насмешка и недоверие у хората около тях, бих им казал, че тези са мечтите, за които си струва най-много да се бориш”, казва тогава Атанас Атанасов пред БНТ.

Начинанието му става проект, който се превръща и във филм, наречен „Отключи сцената“ (“Unlock the Stage”). Той е показан на 5 международни фестивала, като печели 1-во място в категорията „Избор на публиката“ на този в Джорджия, САЩ. Лентата разказва историята на проекта, който започна в Лос Анджелис и чрез онлайн кампания набра средства за възстановяването на читалището в родното село на баба му и дядо му – Татарево.

Вече 6 поредни години организира фестивала “ОТКЛЮЧЕНО”, за да поддържа сцената на читалището жива.

Живял е в Холивуд, Берлин и Лондон.

На парламентарните избори през ноември 2021 г. е избран за депутат от листата на „Продължаваме промяната“ (ПП).

На 13 декември 2021 г. е избран за министър на културата в правителството на Кирил Петков.

“За съжаление, забелязвам, че по-скоро ние вярваме, че трябва всичко да се издържа от държавата и това според мен не е така. Много често министерството на културата е оприличавано на социалното министерство и това трябва да спре,” коментира в студиото на “Панорама” по БНТ министърът на културата Атанас Атанасов.