Албум със 7 композиции на българка от Ел Ей спечели Грами – Пенка Кунева (ексклузивно интервю + видео + непубликувано)

1ва в САЩ за няколко неща – вижте кои – уникални кадри

“Най-важно нещо е че съм Българка и това е слава за моята родина”

“Oбразование от България, следвай сърцето си и не се страхувай”

Защо българките са по-успешни от юнаците?

Пенка Кунева (Penka Kuneva) от Лос Анджелис, в албума “Жените Войни – Гласовете на Промяната” (“Women Warriors – The Voices of Change”) с награда ГРАМИ

3 април 2022 г. (Лос Анджелис, Калифорния) Седем (7) от общо деветнадесет (19) са произведенията, които или само тя е компизирала, или партнира, българката Пенка Кунева от Лос Анджелис, в албума “Жените Войни – Гласовете на Промяната” (“Women Warriors – The Voices of Change”), който т.г. спечели Грами на 64-ата церемония по връчването на най-престижните музикални награди. Никой друг колега на Кунева няма такъв брой пиеси в изданието, като само двама имат по три (3) Лолита Ритманис и Натали Бонин, а с две (2) е Мириам Кътлър. (Вижте по-долу целият списък)

Най-голямата музикална награда е за екипа на диригента Ейми Андерсън, която е и продуцент заедно с Марк Матсън и Лолита Ритманис, и бе връчена в категорията “най-добър класически компендиум”. 

Тази категория е създадена за 55-ите награди Грами (от 1958) през 2013 г.  (Всичко за категория “класически компендиум и всички награждавани”)

На официалната церемония на сцената в MGM Grand Garden Arena в Лас Вегас, за да вземат Грами с българско участие, излязоха Ейми Андерсън, Марк Матсън и Лолита Ритманис. Андерсън благодари на целия екип на албума и разбира се не пропусна Пенка Кунева.

Кунева поздрави своите партньори за наградата във Фейсбук, като отбеляза и своят принос в албума. Световната премиера бе на 20 септември 2019 г. в Ню Йорк на специaлен концерт, отбелязал и 800-годишната борба за равноправие на жените.

“WOMEN WARRIORS” WON THE GRAMMY !!!! Biggest congratulations to Amy Andersson, Lolita Ritmanis and Mark Mattson on this win !! And to composers Miriam Cutler, Starr Parodi, Sharon Farber, Nathalie Bonin, Isolde Fair, Anne-Kathrin Dern, and yours truly, with 7 tracks on this history-making album!!!”

ЕКСЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ ОТ СЪРЦЕ

Откриваме Пенка на 200 мили от Ел Ей, където се грижи за родителите си и дъщеря си. Това не й пречи да намери време да отговори на няколко въпроса, а след това ще ви върнем назад във времето, защото отдавна следим нейното нотно развитие. 

Пенка Кунева композира музика в Лос Анджелис, Калифорния

Евгени Веселинов (ЕВ): Здравей Пенка, първо поздравления, все пак си 1та българка с пряко участие, за да се случи Грами награда. Нека ти благодаря, че отново намери време за BULGARIСA, както си го правела през годините. Но, да не ти губя времето!

7 пиеси в албум от общо 19, и едно (1) Грами (вижте по-долу пълен списък). Какво означава това за теб? Има ли го елемента “доверие от екипа”, или “увереност от продуцентите”, че си “добра инвестиция”?

Пенка Кунева (ПК): Най-важното за мен е че историите на тези жени са разказани и увековечени в документалния филм, който Ейми Андерсън направи и в албума който сега спечели Грами в категорията Класическа Колекция. Тези истории ще останат – на Рут Бейдър Гинсберг която е извоювала жените да имат собственост и право на кредитни карти, на Малала, на жените, които са демонстрирали през 80-те години против кризата на СПИН, и прочие. И другото най-важно нещо е че съм Българка и това е слава за моята родина.

ЕВ: За 3-ти път си “1ва българка в Ел Ей”, дори в САЩ, поне по мои данни. 2018-та “1ви дует български-композитори” и дори съвместен албум. 2019-та “1ви български композитор с пиеса в Холивуд Боул”. 2021-ва в екипа на албум с Грами.
Дошло ли е времето за персонално влизане в сериозни музикални класации? В тази връзка, какво ще посъветваш българските музиканти, които си опитват късмета в тази силна американска музикална индустрия?

ПК: Най-важното е таланта непрекъснато да се развива, големи, силни и обширни връзки непрекъснато да се създават и много сериозно да се работи. На мен това ми помогна. И още две неща – страхотно музикално образование от България и че винаги съм следвала сърцето си и не съм се страхувала.

ЕВ: Къде поставяш семейството ти по “млечния път на нотите”?
Кажи нещо за твоите роднини тук в Америка, които и ние познаваме? (По-долу вижте подробна автобиография)

1984 г. Япония Пенка Кунева (л) с майка си държи награда от конкурс за млади композитори и пишещи песни. Проф. Кина Проданова (д) е известна музиколожка и преподавател по музикален анализ в Консерваторията. Този успех по-късно “отваря врати” в САЩ. Фото: личен архив

ПК: Майка ми Кина Проданова ми беше 1-та учителка по музика. От баща си (инженер) съм наследила последователно мислене, следване на методология, и интерес към космоса, технологиите. От бабите съм закърмена с огромна любов към историята и това да се разказват истории. А сестрите ми доведох тук в ЛА през 2000 и от тогава сме заедно.

EB: Определено личи феминизъм по пътя ти в Холивуд, екипът на албума с Грами е с превес на дами, и е също доказателство. Ще добавя Мария Бакалова в киното. И моето категорично мнение, че българките в САЩ сте по-успешни от нас юнаците.
Жените с влияние по целия свят се увеличават в пъти.
Защо? Посъветвай ме нещо?

ПК: Аз съм 5-то поколение на жени с образование по майчина линия. И много смели, самоотвержени жени. И интелектуалки. А баща ми е от Панагюрище и от малка съм слушала историята на Райна Княгиня. Нейната къща е до нас. Тези истории за смели жени са ми повлияли. А таланта се развива цял живот с упорит труд и значими проекти.

ЕВ: В предварителния разговор за интервюто през 2018-та ви казах с Жоро (Георги Славчев), че адски ми харесва това, че сте заедно, че някак си има така желаното обединение на българите. Това ли формулата за нашия успех? Тогава харесахте идеята ми български музиканти в САЩ да се съберете и да направите нещо голямо. Валидно ли е все още желанието?

ПК: Пианиста Георги Славчев е уникален талант. Албума, който издадохме заедно (“Invisible Lifeline” – на всички дигитални платформи) получи страхотни отзиви. Трябва повече да го рекламирам обаче. Знаете, че всички успехи се постигат не само с огромен талант но и с огромно рекламиране.
Абсолютно, бих работила с Български музиканти и творци винаги.

ЕВ: Е, идват и “дежурните въпроси”. Върху какво работиш и каква е следващата стъпка?

ПК: Скоро ще обяват официално един ТВ сериал, на който писах музиката. Винаги имам и творчески, и оркестраторски работи. Но сега се грижа за родителите си и за дъщеря ми на 15 години, която има голям интерес към зоология и биология и е превърнала нейната стая в зоопарк.

ЕВ: Благодаря от сърце. Знаеш, че ви обичам всичките, които работите с “главите и сърцата” за България, и за вас. Пожелай си нещо, и нещо на българите по света и у нас.

ПК: Да сме здрави, да се подкрепяме един друг и да се преодолеят световните катаклизми, които за жалост стават от 2020 година насам. И да сме щастливи.

На 15 август 2019 г. за 1ви път музика на български композитор звучеше в Холивуд Боул, именно на Пенка Кунева, като нейна композиция бе включена в концерта на Филхармонията на Лос Анджелис под название “America in Space”. Тогава “на живо” включихме Пенка на страницата във ФБ. Вижте и кратко видео от концерта, който никога няма да се повтори.

За още едно събитие Пенка Кунева е “1ва българка в Ел Ей”, всъщност 50%, другите петдесет са за друг наш композитор в “световната столица на ентъртеймънта” – Георги Славчев, което ви представихме във видеото по-горе в ексклузивното интервю тогава, а ето и част от пиеса на концерта.  

 

ВИЗИТКА 

1984 г., София (л->д) Пенка Кунева с майка си Кина и сестрите си Деси и Бони.

Пенка Кунева е родена през 1967 г. в София.

Майка ѝ е известната музиколожка и преподавател по музикален анализ в Консерваторията проф. Кина Проданова, родена в Габрово. Баща ѝ е инженер-химик във ВХТИ.

Внучка на Стефан и Боянка Проданови. Дядо ѝ, заедно с майка ѝ са автори на книгата „Из музикалното минало на Габрово“. Баба ѝ Боянка е заслужил учител, дългогодишен преподавател по руски език и стенография в Априловската гимназия и деец на есперантисткото движение.

 Като ученичка, дългите летни ваканции Пенка прекарва в Габрово и Панагюрище, където бабите я учат на народни песни, а у дома се говори кино и театър.
Талантът на Пенка да композира проличава още на 6-годишна възраст, след като майка й я научава да пише музика и ноти, и тя започва да твори детски композиции за пиано и опитва измислени от нея малки пиески.
В IV клас влиза в Националното музикално училище с пиано. На 12 години, майка ѝ я запознава с режисьорка на детски матинета – театрални шоута и Пенка започва да пише музика за тях. Продължава с писане на музика за постановки на млади независими театрални групи.
Завършва Консерваторията със специалност теория на музиката само за 4 години, и точно тогава стават промените, границите се отварят и решението е взето – да учи композиция в САЩ. През 1990 г. приемат Пенка Кунева с пълна стипендия в „Дюк”, добре известен частен университет в Северна Каролина, за магистратура по композиция. Кунева става 1-ят докторант по композиция, отвоюван за нея от професора ѝ Стивън Джафи.
През 1999 г. пристига в Лос Анджелис, където минава през тежък период и за да се прехранва, работи като аранжор на други композитори. Сега живее със семейството си в Ел Ей. Има дъщеря Джийн, която проявява талант в рисуването и учи в училище с ускорена академична програма. Съпругът ѝ Даниел Шуайгър е музикален редактор на филми.
Всяка година Пенка е в България с детето, и твърдо е решила, че като се пенсионира, ще учи и изобразително изкуство, за да рисува къщите на своето детство в Габрово, Панагюрище и Панагюрски колонии.

Другото видяхте по-горе, пропуснсхме само, че през 2019 г.  Кунева бе композитор на филма “Áга” на режисьора Милко Лазаров, който бе българско предложение в надпреварата за номинация за наградата ОСКАР на Американската филмова академия в категорията “чуждестранен филм”.

ОСКАРИ 2020 – всичко за Ага – българският филм за номинация и наша композиторка от Лос Анджелис (+ видео)

НАГРАДИТЕ ГРАМИ

Най-високите отличия в областта на музиката трябваше да се проведат през януари, но бяха отложени заради рязкото увеличаване на случаите на ковид. Освен това бяха преместени от Лос Анджелис в Лас Вегас. Хиляди зрители препълниха залата, за разлика от миналата година, когато събитието се проведе на открито и бе с малобройна публика. Водещ на бляскавата церемония беше известният комик и политически коментатор Травис Ноа. 

Вдъхновеното от 70-те години на миналия век R&B парче “Leave the Door Open” на “Силк соник” бе избрано за “песен на годината”.

Дуото Бруно Марс и Андерсън Паак взеха приза за “запис на годината” с “Leave the Door Open”, като изпълниха и песента на откриването на церемонията във Вегас.

35-годишнатс афро-американска изгряваща звезда пианистът Джон Батист спечели няколко награди, вкл. и престижната “албум на годината” за “We Are”, в конкуренцията на имена, като Джъстин Бийбър, Били Айлиш, Тейлър Суифт, Кание Уест и дуетът Тони Бенет и Лейди Гага. 11-кратно номинираният Батист изпълни версия на живо на “Freedom”.

Групата Foo Fighters взе и трите рок-грамофончета, за които беше номинирана – за най-добър рок албум, най-добро рок изпълнение и най-добра рок песен. Преди малко повече от седмица барабанистът Тейлър Хокинс почина внезапно, и никой от групата не се появи на церемонията,

19-годишната Оливия Родриго, която беше номинирана в 7 категории, си тръгна с 3 награди – за най-добър нов изпълнител, за най-добър поп албум и най-добро поп изпълнение.

Наградите „Грами“ (наричани и „Грамофончета“, GRAMMY, Gramophone Award), се присъждат от Националната академия за звукозапис (National Academy of Recording Arts and Sciences – NARAS) на САЩ за изключителни постижения в музикалната индустрия. На ежегодната церемония по връчването им, която обикновено се провежда през февруари, участват най-известните изпълнители, а връчването на наградите в някои от най-популярните категории се излъчва пряко по телевизията и привлича много публика. Това е една от четирите годишни шоу програми за връчване на музикални награди в Съединените щати, другите са награди Билборд, награди за американска музика и Рок енд рол Залата на славата встъпителна церемония. Грами се счита за музикалния еквивалент на наградите Еми за телевизия, на наградите Тони за сцената и на наградите Оскар в света на филмите.

Първата церемония е проведена на 4 май 1959 г. и награждава изпълнителите за постиженията им през 1958 г. След церемонията през 2011 г. NARAS преразглежда категориите за 2012 г. и ги намалява до 78. 

Произходът на наградата е свързан с проекта за Холивудска Алея на славата от 50-те години. Членовете на комисията по избора на кандидати за Алеята на славата, които са били свързани със звукозаписната индустрия, си дават сметка, че има много изпълнители, които никога няма да спечелят звезда на алеята. Затова решават да създадат награда, присъждана от музикалната индустрия, и се създава Националната академия за звукозапис.

През всичките години домакинството си делят Лос Анджелис и Ню Йорк, като Ел Ей “води в резултата”. Новият домакин от тази година е Лас Вегас.

Целият албум с участието на Пенка Кунева:

Women Warriors: The Voices of Change

Soundtrack album by Amy Andersson
1 Prologue – Lolita Ritmanis (3:18)
2 The Long Road – Lolita Ritmanis (7:39)
3 Women Unite – Miriam Cutler (2:54)
4 Aids Crisis – Penka Kouneva (4:11)
5 Joy of the Waters – Starr Parodi (2:30)
6 Build Peace – Nathalie Bonin, Penka Kouneva (4:45)
7 Hurriyah: Wind in My Hair -.Sharon Farber
(2:53)
8 Tender Dismay – Nathalie Bonin (2:22)
9 Standing Rock – Penka Kouneva (2:24)
10 Earth Activists – Miriam Cutler (2:52)
11 Prayer – Nathalie Bonin (3:24)
12 Our Truth, Our Power -.Penka Kouneva (3:46)
13 Say Their Names -.Sharon Farber (2:29)
14 He Is Not Coming Back -.Anne-Kathrin Dern (1:20)
15 Rise Until We Stand – Starr Parodi, Isolde Fair (3:37)
16 Me Too – Penka Kouneva (4:16)
17 Honor Her – Penka Kouneva (4:20)
18 We Rise -.Lolita Ritmanis, Gillian Hassert (4:17)
19 End Credits: Hopeful – Penka Kouneva (1:58)

Ммм