ОСКАРИ Защо шамар от Уил Смит за Крис Рок и какво следва? (видео)

Личната “война” датира от церемонията през 2016, а “набития” отказа да подаде рапорт в полицията

Холиивуд се деполитизира и бяга от лични конфликти

Рейтингът на гледаемост значително скочи

27;март 2022 г. Уил Смит не издържа на обидите, стана и без да говори зашлеви Крис Рок на 94-та официална церемонията на връчването на наградите Оскар за филми на 2021 г. на американската Академия за кино и изкуство в Долби тиатър на “пъпа” на Холивуд, тук в Лос Анджелис, Калифорния.Кадри от АВС.

28 март 2022 г. (Лос Анджелис, Калифорния) Ако някой ти каже, че жена ти е плешива, дори насаме, а не “на живо” пред стотици зрители в зала и милиони пред телевизора, какво ще направиш? А ако това му се случва за втори път? Колко време имаш да мислиш и (как) да реагираш?

Ами ставаш, и му забиваш един шамар, или направо юмрук в муцуната, и си сядаш! Викайте ме, както искате, или си мЪЖкар, или си мИШкар, или имаш чест и обичаш, или имаш завист и мразиш всеки твой успял колега или просто човек! Мда, това мисля, така го чувствам, и така го вярвам, готов по всяко време да го направя! И аз съм баща, и да “луд баща”, както Уил Смит нарича себе си. Поне по това имам право да се сравнявам с тази звезда, макар че съм едното нищо спрямо него, в другите аспекти на живота.

Точно това се случи снощи на 94-та официална церемонията на връчването на наградите Оскар за филми на 2021 г. на американската Академия за кино и изкуство в Долби тиатър на “пъпа” на Холивуд, тук в Лос Анджелис, Калифорния.

Пак бяха дали форум на “мишока” Крис Рок, представяш се за комик, а всъщност с евтини смешки, понякога стигащи до личен ценизъм и персонална подигравка. Пак, сякаш за да покаже, колко е “ефективен и влиятелен”, както преди. Просташката публична “война” на Крис Рок с жената на колегата му е от 2016, пак на Оскарите, когато тя бойкотира церемонията, а Уил Смит си остана само с номинация. 

Съпругата на Уил – Джейда Пинкет Смит, американска актриса и певица, страда от 2018 г. от алопеция (загуба на коса), за което си обръсва главата.

Но, вчера Уил Смит не издържа на обидите, стана и без да говори зашлеви Крис Рок.

LAPD: “Крис Рок отказа да прави рапорт в полицията” на Ел Ей, според потвърдена информация в ABC.

И все пак Уил Смит взе Оскар и намери сили, за да се извини, дори през сълзи. Но, забележете, не на “набития” Крис Рок, а на Академията и колегите си, на семейството си, и изрично да подчертае важността на човешките неща! 

“Аз не плача, че съм спечелил награда. A за това, че победителят трябва да може да пръсне светлина върху хората. Да, аз съм луд баща, както сестрите Уилямс наричат Ричард. Но, любовта те кара да правиш луди неща” 

Според експерти тук в Холивуд, не се очаква бъдещо развитие на “шамарения” случай, а той да остане едни случаен дребен инцидент в историята на Оскарите. Спекулациите, че може на Уил Смит да бъде отнет престижният Оскар за “най-добър актьор”, който е и негов първи в кариерата, надали ще се случи. Това би трябвало да се случи още на церемонията, за “нарушаване на правилника” и той “автоматично да отиде при следващия, според броят на гласувалите”, който също е в залата .  

Така, въпреки сериозният отрицателен клик в социалните мрежи за Уил Смит, и друг публичен отглас ще остане в хрониките на Оскарите. Това е и единственната реакция за войната в Украйна, която донесе едва едноминyтното мълчание за жертвите, но в същото време с много сериозен призив за помощ на бежанците. Дори единственният представител на Оскарите на нападнатата държава, украино-американската актриса Мила Марковна Кунис, потъна в мълчание, въпреки и силната й популярност и позиция, като съпруга на супер звездата Аштън Кучър.

Шон Пен в момента снима документален филм в Украйна за войната и нахлуването на Русия. – Украина Сегодня

И така, въпреки големите очаквания тук в Америка и далеч в кабинета на президента Зеленски. И дори сериозни заплахи, като тази от Шон Пен, който предупреди, че ще си върне статуетката, ако не включат на екран Зеленски на церемонията в Долби тиатър, както това стана в други държави, вкл. в Американския конгрес. 

Което доказва, че Холивуд сериозно се опитва да се деполитизира, след като и традиционно стои настрана от лични конфликти в киноиндустрията и наоколо.

На това се надяват всички любители на “7то изкуство” в Съединените щати и по света, а американците си чакат и 100% техен филм, със собственна история и екип, отново да застане на върха, защото ленти с водещи екипи и истории от няколко държави се редуват в последните години. Защото и тази година начело е (CODA), римейк на френско-белгийска продукция от 2014 (La Famille Bélier) отвъд границите на Родината на Оскарите.

Миналата година китайка режисьор с номадска история (Nomadland), преди нея корейска лента (Parasite). За да стигнем до изключението Green Book през 2018 (2019 церемония) с български актьор в предните роли. И хайде пак филм с мексикански режисьор (The Shape of Water), “запазена марка” от 2013 с Birdman. 

По всичко личи, че американската Академия за филмово изкуство, и дори целият Холивуд са решили да “излезат от дупката”. Много елегантно се наблегна и на патриотизма, като рози с цветовете на американското знаме, бяха наредени около червения килим пред Долби тиатър на Холивуд булевард.

Почетоха 50-годишните юбилеи на “Кръстникът”

и Лайза Минели за “Кабаре”, като тя връчи голямата награда, заедно с Лейди Гага (по-горе във видеото).

След страхотния спад на гледаемост на церемонията на Оскарите, за да стигнат до “централна гара” на Ел Ей м.г., мисля си не само, заради пандемията с Ковид. 

Макар и малка, крачката напред е направена – зрителите на Оскар се покачиха от мрачната 2021 г. до макар и 2то най-ниско в историята с 15,4 милиона гледания, което е 56% увеличение на аудиторията спрямо м.г. и 68% във важното демо-време.