Сменяме времето в САЩ – в България след 2 седмици – кой го създаде + история

Америка го въвежда 1ва през 1918 и заради пари, собственното си положение, стачки, армията и глобални интереси

ИСТОРИЯ, СЪВЕТИ, СМЯХ

През нощта на 13-ти срещу 14-ти март 2022 г. сменяме времето и спим с час по-малко в САЩ, а в България 14 дни по-късно, като така и часовата разлика м/у двете държави става с час по-малка.

Преместването на стрелките с един час напред в Съединените щати е в 2:00 часа в нощта на 13-ти срещу 14-ти март и часовникът ще показва 3:00 часа. Периодът завършва в същия час на 6-ти ноември 2022, когато ще върнем времето с час.

В България промяната е в 3:00 часа в нощта на 27-ми срещу 28-ми март, а краят е в 4:00 ч. сутринта на 30 октомври 2022 г.

РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И САЩ СТАВА С 1 ЧАС ПО-МАЛКА за цели 2 седмици до края на месеца на Баба Марта /East Coast (NY) – 6 часа, Chicago – 7 часа , West Coast (L.A.) – 9 часа/

Kъм лятното часово време се преминава през пролетта, а към зимното – през есента.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, като официалното време се измества с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци и е най-често използвано в районите с умерен климат поради значителните изменения в съотношението светла/тъмна част от денонощието в зависимост от сезона от годината.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 г. Оттогава, смяната на астрономическото време се извършва всяка последна неделя на месец март.

Лятното часово време е система, изработена да спестява от дневната светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от стандартното време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активнитв часове за работа и училище.

Постер в САЩ по време на 1СВ, публикуван и от медиите тогава.

Смяната на времето се въвежда за пръв път през 1918 г. Измислят го в САЩ, разбира се, заради пари. Американската власт го аргументира с комплекс доводи, за да го наложи – енергийни, икономически, обществени и здравни, но всъщност дори и глобални интереси. Това е трудното време след 1 СВ и създаването на СССР, когато Съединените щати раздават заеми, а вътрешното положение е сериозно. По онова време САЩ разполагат само със 131-хилядна редовна армия и 123-хилядна национална гвардия. Правителството е принудено да вземе мерки, за да осигури нужните военни сили за Европа и през май 1917 г. е прокаран непопулярният Закон за военната повинност, с който се въвежда всеобща военна служба на мъжете от 21 до 30 г. Мобилизирани са близо три милиона души, а още два милиона постъпват като доброволци. Към лятото на 1918 г. с помощта на американските подкрепления съюзниците започват контранастъпление, постигат бързи успехи и през ноември германците искат примирие. През 1919 г. има безпрецедентна стачна вълна – над 3600 стачки. 

И до днес в Северна Америка и Европа продължаваме да си местим стрелките на часовника два пъти годишно.

Мемориален паметник на Лятното часово време в Петс Ууд, предградие на Лондон, който е построен в чест на Уийлям Уайлет (William Willett).

За пръв път смяната на времето е сериозно предложено от Уилям Уилет в „Пилеене на дневна светлина“, публикувана през 1907 г., но той не успява да убеди британския парламент да го приеме, въпреки наличието на значително лоби.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на 1-та св. война през 1916г. Скоро след това Великобритания последва примера. На 10 март 1918 г. американският конгрес установява няколко часови зони и прави официално въвеждането на лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен. Тази промяна е валидна за 43 страни от Европа.

Любопитното е, че по света има страни, които никога не са приемали тази практика – почти цяла Африка, Югоизточна Азия, Венецуела, Ирак. Някои пък са го правели, но вече не виждат смисъл – като Индия, Бразилия, Китай, половин Австралия и щата Аризона.

ПРИПОМНЯМЕ

Предложението на Европейската комисия (ЕК) през март 2019 г. за преустановяване на сезоната смяна на часово време в страните от Европейския съюз (ЕС) бе отложено от 2019 г. за 2021 г.  Тогава в допитване 84% от европейците ясно заявиха, че не желаят повече да местят стрелките на часовника. Ако преди години основният аргумент за въвеждането на сезонната смяна на времето бе спестяването на електроенергия и “работа по светло”, то днес за Европа здравето е по-важно.

Смята се, че прозявката е средство да се държи буден мозъкът, когато сме подложени на стрес. Заразителният ефект на прозяването се среща и при много видове животни като начин за предпазване на колегите в офиса, семейството и приятелите, като по този начин всеки от групата остава нащрек.

СЪВЕТИ 
При някои хора дори промяна на дневния режим може да доведе до безсъние и преумора, особено при децата и при възрастните.

За здравите хора в активна възраст смяната на времето също е проблем, като за по-лабилните може да се стигне и до депресия. Става така, че сутрин в началото на работния ден, те поне час просто не правят нищо. Както казва народа “душата им спи”. Това може да продължи през цялата първа работна седмица след смяната на часовото време. Да не говорим за проблемите със съня, заспива се вечер доста по-трудно, защото ще трябва да “затворим очи” час по-рано от обичайното и съответно да се събуждаме час по-рано. Колкото и “овце да броим” няма да ни стигнат. Голяма част от хората пък гонят точни часове и съответно закъснението е фатално, няма да имат почти никакъв сън, ще се будят много често, за да не изпуснат важният час. Неизбежно през деня следват факторите на недоспиването – тежко и тегаво протичане на деня, редуващи се напрежение и отпадналост, главоболие, раздразнителност и най-важното – много грешки в справянето с ежедневните задължения на работното място и у дома.

 Затова е необходимо докато организмът ви постепенно свикне с промяната, което обикновено трае около 14 дни, да се постарайте да намалите физическото и психическото си натоварване на работното място и у дома. Учени съветват да се приемат повече витамини и да се пият повече течности, докато организмът свикне с преумората.

СМЯХ

Добре, че Пепеляшка не си сверява часовника с промените наложени от правителствата, че инак само с тиква щеше да се придвижва.

Защо смяната към лятно часово време я правят така, че да губим един час сън, а не един час работно време?