Холивуд спира филмите в Русия заради войната в Украйна

“Наказанието” за Руската федерация в “7то изкуство” се случва в месеца на най-престижните награди в киното Оскар, които ще се раздадат в Лос Анджелис, Калифорния 

Броени дни преди един от най-очакваните филми за годината “Батман” да тръгне по екраните на кината на руската федерация,  Warner Bros. го стопира.
Някои фигури играчки образяват батман с цветовете на Украйна, вместо традиционмото червено и черно.

1 март 2022 г. Холивуд спира разпространението на филми в Русия, като няколко гиганта от студията едновременно спряха продукции, заради нахлуването на Владимир Путин в Украйна.

Warner Bros., Walt Disney Co. и Sony Pictures заявиха днес, че ще „поставят на пауза“ пускането на своите филми в Русия. Всяко студио има значителни предстоящи издания, които трябваше да дебютират в международен план през следващите седмици.

Броени дни преди един от най-очакваните филми за годината “Батман” да тръгне по екраните на кината на руската федерация,  Warner Bros. го стопира. Въпреки, че “човекът-паяк” вече стартира в петък в Северна Америка и много отвъдморски територии, вкл. и самата Русия.

Walt Disney Co. Студиото планираше да пусне филма на Pixar „Turning Red“ в Русия на 10 март. Този филм отива направо в Disney+. Говорителят на компанията каза в изявление, че “ще вземат бъдещи бизнес решения въз основа на развиващата се ситуация. Междувременно, предвид мащаба на зараждащата се бежанска криза, ще работят с партньорите от НПО за предоставяне на спешна помощ и друга хуманитарна помощ на бежанците.“

Sony каза в изявление, след спинофа на Spider-Man, насрочен за началото на април. „Нашите мисли и молитви са с всички, които са били засегнати, и се надяваме, че тази криза ще бъде разрешена бързо.

Холивуд се включи в световната борба срещу Русия късно в понеделник, тъй като глобалният натиск се засили да се прекъснат бизнес връзките със страната заради войната в Украйна. В събота Украинската филмова академия призова за международен бойкот на руската филмова индустрия.

От Асоциацията на киното (The Motion Picture Association) заявиха днес, че „застава с международната общност в отстояването на върховенството на закона и осъждането на руската инвазия в Украйна.”

„От името на нашите компании-членки, които ръководят филмовата, телевизионната и стрийминг индустрията, ние изразяваме най-силната си подкрепа за жизнената творческа общност на Украйна, която, както всички хора, заслужават да живеят и работят в мир“, се казва в изявление.

Истината е, че Русия не е водещ пазар за Холивуд, но и страната обикновено се нарежда в челната дузина (12) страни в света по продажби на билети (бокс офис). Неотдавнашният хит на Sony „Spider-Man: No Way Home“, който възлиза на общо $1,85 милиарда долара от продажбите на билети по целия свят, е спечелил едва $46,7 милиона долара в Русия.

“Наказанието” на Русия в “7то изкуство” се случва в месеца на най-престижните статуетки в киното Оскар. 94-ото издание на наградите на Американската академия за филмово изкуство ще се състои на 27 март в “Dolby Theatre” в Лос Анджелис, Калифорния.

Изцяло женски екип ще води церемонията т.г. Ейми Шумър, Реджина Хол и Уанда Сайкс, с богат опит в стендъп и комедийни роли, с яснс цел да върне публиката на церемонията и да увеличи на силно занижената гледаемост.