Отрязоха SWIFTa за руски банки – удрят $600 млрд. резерви на Кремъл заради Украйна

Мерките са само част от нов кръг от финансови санкции, целящи „да държат Русия под отговорност и колективно да гарантират, че тази война е стратегически провал за Путин“

26 февруари 2022 г. (АП) Съединените щати, Европейският съюз (ЕС) и Великобритания продължиха работата си и през уикенда по санкциите към Русия.

Днес те се договориха да блокират „избрани“ руски банки от глобалната система за финансови преводи SWIFT и да наложат „рестриктивни мерки“ на централната банка на Русия, за отмъщение за нейното военно нахлуване в Украйна.

Мерките бяха обявени съвместно само като една част от нов кръг от финансови санкции, целящи „да държат Русия под отговорност и колективно да гарантират, че тази война е стратегически провал за (руския президент Владимир) Путин“. Санкциите за централната банка в Москва са насочени към $600 млрд. в резерви, с които Кремъл разполага.

Днешното действие включва изрязването на ключови руски банки от финансовата система SWIFT, която ежедневно прехвърля безброй милиарди долари около повече от 11 000 банки и други финансови институции по целия свят.

Съюзниците от двете страни на Атлантика обмисляха опцията за орязване на SWIFTа още през 2014 г., когато Русия нахлу и анексира украинския Крим и подкрепи сепаратистки сили в Източна Украйна. Тогава Русия обяви, че изхвърлянето й от SWIFT ще бъде еквивалентно на обявяване на война. За това съюзниците са критикувани и до днес, че реагираха твърде слабо на руската агресия през 2014 г. и отхвърлиха идеята. Оттогава Русия се опитва да разработи своя собствена система за финансови трансфери, но с ограничен успех.

+++

Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication или накратко SWIFT (Общност за глобална междубанкова финансова телекомуникация) e вид платежна система.

Тя осигурява телекомуникационна мрежа, която позволява на финансовите институции по целия свят да изпращат и получават информация за финансови операции в надеждна, стандартизирана и сигурна среда. Също така SWIFT предлага софтуер и услуги на финансови институции, голяма част от която е предназначена за употреба в мрежата SWIFTNet Network и по стандарт ISO 9362. Идентификационните Бизнес Кодове (BIC, бившите Банкови Идентификационни Кодове) са известни като „SWIFT кодове“.
По-голямата част от международната междубанкова комуникация използва мрежата на SWIFT. Към 2015 г. SWIFT свързва повече от 11 000 финансови институции в повече от 200 страни и територии, които са обменили средно над 15 млн. съобщения дневно (сравнено със средно 2,4 млн. съобщения дневно през 1995 г.).
SWIFT не спомага за прехвърлянето на средства, а по-скоро изпраща платежни нареждания, които на свой ред се уреждат между съответните финансови сметки на различните институции.
ISO 9362 е стандарт, дефиниращ форма̀та на бизнес идентификационния код (англ. Business Identifier Code, познат още като SWIFT-BIC, BIC, SWIFT ID или SWIFT код), служещ за еднозначна идентификация на участниците във финансови разплащания. Официалното име на стандарта е „Банково дело. Банкови телекомуникационни съобщения. Бизнес идентификационен код (BIC)“.
Стандартът е създаден на основата на разработения от компанията SWIFT метод за идентификация на банките, които са членове на мрежата SWIFT. При това компанията SWIFT е упълномощена от ISO за регистрация на BIC кодовете.
Всеки BIC е комбинация от вида BBBB CC LL (bbb), където:
BBBB – Код на организацията
CC – Код на държавата
LL – Код на местоположение (регион)
bbb – Код на филиал (незадължителен реквизит)
Примери:
STSABGSF
Банка ДСК АД (SWIFT BIC)
UBSWUS33CHI
Банка UBS AG филиал Чикаго (SWIFT BIC)
VUNIRU31XXX
Волжка универсална банка (NON-SWIFT BIC)
Съгласно Наредба № 13 на БНБ от 16 юли 2009 г. за прилагането на международен номер на банкова сметка и за банковите кодове всяка банка в България трябва да разполага с BIC и при поискване да го предоставя на клиента.