Германия изпраща оръжие директно на Украйна, САЩ вече с милиард $ + оръжие, също Италия и Франция

1000 противотанкови оръжия и 500 ракети земя-въздух „Стингер“, плюс позволява на Холандия да изпрати 400 противотанкови оръжия, произведени в Германия и доставката на 9 гаубици Д-30 и боеприпаси с произход от Естония

След поне осем години Западът реши да се обедини срещу Русия, а тя да пази границите си

Войната замести ли вируса? 

Западът окончателно реши да се обедини срещу Русия, а тя да пази границите си.

26 февруари 2020 г. (АП) Тотален обрат в действията на германското правителство спрямо Русия и Украйна, в добавка на милиард долара и военно оборудване от САЩ, Италия, Франция 

Днес германското правителство заяви, че ще изпрати оръжия и други доставки директно в нападнатата държава, която се бори да попречи на руските сили да нахлуят в нейната столица. Германия също е готова да подкрепи някои ограничения за глобалната банкова система SWIFT за Русия, за които вече ви съобщихме.

Отрязоха SWIFTa за руски банки – удрят $600 млрд. резерви на Кремъл заради Украйна

Германското правителство обяви днес вечерта м.вр., че ще изпрати 1000 противотанкови оръжия и 500 ракети земя-въздух „Стингер“ в Украйна „възможно най-бързо“.

„Руската инвазия в Украйна бележи повратна точка. Това заплашва целия ни следвоенен ред “, каза в изявление германският канцлер Олаф Шолц.

„В тази ситуация наш дълг е да помогнем на Украйна, доколкото е възможно, да се защити от нахлуващата армия на Владимир Путин.”

Новината дойде малко след като германското министерство на икономиката и климата заяви в изявление в събота вечерта, че Германия позволява на Холандия да изпрати 400 противотанкови оръжия, произведени в Германия, за Украйна. Правителството също така одобри доставката на 9 гаубици Д-30 и боеприпаси с произход от Естония.

Германия дълго се придържаше към политиката да не изнася смъртоносни оръжия в конфликтни зони, включително Украйна. Още в петък правителствени служители заявиха, че ще спазват тази политика. Но, само за 24 часа настъпи тотален обрат в действията на германското правителство. 

Но страната, която има най-силната икономика в 27-членния Европейски съюз, бе изправена пред критики от украински официални лица и други съюзници, че не е действала достатъчно решително, за да помогне на Украйна да отблъсне руската инвазия. Преди това Германия предостави 5000 каски за отбраната на Украйна, ход, който беше подиграван в Twitter.

Украинският президент Владимир Зеленски приветства новините за доставките на оръжие, публикувайки похвали за Шолц в Twitter: „Продължавайте в същия дух, канцлер @OlafScholz! Антивоенна коалиция в действие!”

Освен това германското министерство на икономиката и климата заяви в събота, че Германия ще изпрати 14 бронирани превозни средства и до 10 000 тона гориво в Украйна.

„След безсрамната атака на Русия Украйна трябва да може да се защити“, заявиха външният министър Аналена Бербок и министърът на икономиката Робърт Хабек в изявление. „Следователно федералното правителство подкрепя Украйна в предоставянето на спешно необходими материали.”

И след като по-рано се противопоставиха на перспективата за забрана на Русия от глобалната финансова система SWIFT, Baerbock и Habeck заявиха, че Германия подкрепя „целенасочено и функционално ограничение“ на SWIFT.

Необходима е стратегия за „ограничаване на страничните щети от отделянето от SWIFT по такъв начин, че да засегне правилните хора“, казаха Бербок и Хабек.

Отделно в събота Съединените щати обявиха помощ от $350 мил. долара за Украйна, което е общо $1 милиард долара помощ за сигурност, откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност. Допълнителната помощ включва „противооръжия, малки оръжия и различни боеприпаси, бронежилетки и свързано с тях оборудване“, каза Джон Кърби, прессекретарят на Пентагона. Висш служител на отбраната каза, че помощта, която включва противотанкови оръжия Javelin, ще бъде доставена на Украйна поетапно и възможно най-скоро. Служителят говори при условие на анонимност, за да обсъди вътрешното планиране.

Други държави обещаха военна помощ. Италия по-рано тази седмица обяви, че ще изпрати несмъртоносно военно оборудване, като оборудване за разминиране и защитни устройства за войниците. Франция обяви, че заявките за оборудване от Украйна са в процес на проучване. Преди инвазията Франция достави около 100 милиона евро въоръжение на Украйна, включително отбранителни ракети с малък обсег, каза тази седмица Ерве Гранжан, говорител на военното министерство.

Ще спаси ли Запада Украйна, и Русия границите си?

Ако на Украйна бе разрешено да се присъедини към НАТО, границите на алианса щяха да се приближат на около 350 мили от Москва. Русия превзе Крим (полуострова в дъното на Украйна), за да осигури военноморската си база в Севастопол, която бе наета от Украйна.

Ако попитате руснаците дали се доверяват на сигурността на своите граници, по които е застанал военен съюз (НАТО), който заедно има 6 пъти по-голямо население от тях и 25 пъти превишава икономическото производство на Русия, дали не е малко наивно, не мислите ли? 

Не одобрявам действията на Русия в Украйна и другаде, които са в нарушение на международното право. Но не можете да се твърди, че през десетилетието след падането на Съветския съюз (СССР), когато Русия беше доста слаба, ЕС и НАТО не се възползваха от възможността да разширят сферите си на влияние на изток в Европа.

НАТО също се намеси в югославските войни през 1990-те (по-конкретно, бомбардировката на НАТО в Косово през 1998 г.), което нямаше да се случи, ако Русия имаше капацитета да им се противопостави военно.

Отново ясно казвам, не одобрявам действията на Русия, довели до интервенцията на НАТО! Но, също ясно казвам, че това вероятно нямаше да се случи, ако Русия не беше слаба по това време.

Владимир Путин прави това, което според него трябва да прави, като “работи за поддържане на сигурността на руската държава срещу външни заплахи”. Друг е въпросът за начина, по който той се справя. И най-важното до къде е готов да стигне, явно вече тръгнал срещу една голяма част от света, която има също толкова сила и лостове за контрол и влияние. 

Истина е и тоеа, че тази война НЕ е нито на територията на ЕС, нито на НАТО, нито на САЩ. И ако някой я нарича “начало на 3СВ”, то трябва да забележи разликата с липсата на картата на западните държави и традиционното за всички времена отсъствие на земите на САЩ. 

Дали пък Украйна няма да стане и “безкръвно опитно поле” за оръжията на Русия и НАТО? Ще бъде интересно, но жалко, да гледаме “кой побеждава”! 

Едно е супер ясно – СТРАХ за всички, който ще контролира и балансира нещата.

Бързата тишина след бързата пандемия. Дали пък войната не замести вируса? Как така точно по едно и също време едното свършва, а другото започва? Дали ще продължи дрънкането на унищожителното оръжие толкова, колкото колкото на спасителните игли? 

Все едно, и от двете злини – война и вирус – се умира, и от двете хората ги е страх! И само те ще платят цената! Както винаги! 

 ВАЖНОТО Е ДА БЪДАТ СПРЯНИ НАВРЕМЕ!