Политиците в Австралия “убиват” и съда, и спорта – 2ра отмяна на визата на Джокович

Адвокатите на Ноле обжалват 

Новак Джокович (Новак Ђоковић, Novak Đoković) е един от най-добрите тенисисти в света, единствения, който е печелил всички турнири от Големия шлем, всички 9 турнира от сериите ATP Masters 1000, както и Финалите на ATP. Новак Джокович е носител на 20 титли от Шлема и по този начин се изравнява във вечната класация с Роджър Федерер и Рафаел Надал, които са също с по 20 трофея.

Политиците в Австралия за 2ри път отмениха входната виза на Новак Джокович със следващ стъпка екстрадиране. Само 4 дни, след като австралийският съд освободи тенисист #1 в света от хотелски арест. Цялата продължителна драма се играе след отказа на сърбина да бъде ваксиниран срещу Covid-19, а сега той ще обжалва правителственното решение за австралийската виза. Всичко трябва да приключи до понеделник, защото тогава започва Аустралия Опън, където името на Джокович бе записано на официалния жребий. 

Министърът на имиграцията на Австралия Алекс Хоук каза в изявление, че анулира визата на Джокович на основание „здраве и добър ред“, добавяйки, че това е в обществен интерес.

Хоук предприе действията, въпреки че загуби в съда, а и след като задържаха тенисиста, още при пристигнането на Джокович на летището в Мелбърн миналата седмица.

Министърът не предложи повече подробности за решението си да отмени визата, освен че каза, че “австралийското правителство се е ангажирало да защитава границите на страната по време на пандемията”

+++

Джокович е роден на 22 май 1987 г. в Белград. Баща му Сърджан Джокович е сърбин от косовски и черногорски произход, а майка му Дияна Жагар е хърватка. Произхожда от спортно семейство – баща му, чичо му и леля му са професионални скиори. Баща му, който освен скиор е и добър футболист, искал Новак да се занимава със ски или с футбол, но въпреки това синът му започнал да тренира тенис на четири години. На дванадесет Джокович отива в Мюнхен, където в продължение на две години тренира в академията на Ники Пилич.

Дебютът на Джокович на официален турнир на ITF е през 2000 г., когато той е само на 13 години.

Ноле се среща с бъдещата си съпруга Йелена Ристич в гимназията, сериозните им отношения започват през 2005 г. Двамата се сгодяват през септември 2013 г., а на 12 юли 2014 г. сключват брак. На 24 април 2014 г. Джокович обявява, че той и Ристич очакват първото си дете. Синът им Стефан се ражда на 21 октомври 2014 г. в Ница, Франция. Дъщеря им Тара се ражда на 3 септември 2017 година. Джокович смята себе си за фен на езиците и говори шест: родния си сръбски, английски, немски, италиански, словашки и френски. Новак е православен християнин. На 28 април 2011 г. сръбският патриарх Ириней го награждава с орден „Свети Сава“ – I степен, което е най-високото отличие на Сръбската православна църква, за помощта, която е указал на сръбския народ, църквите и манастирите на СПЦ в Косово и Метохия. На 13 февруари 2012 г. той е удостоен с най-високото отличие на Сърбия – „Орденът на звездата на Караджорджевич“ – I степен. Голям фен е на сръбския футболен клуб Цървена звезда и португалския Бенфика. Новак Джокович също е фен на италианския Милан. Бащата на Новак е фен на Милан и предава любовта си към този клуб на сина си. Джокович е приятел с други сръбски тенисисти като Янко Типсаревич и Виктор Троицки, както и с тенисистката Ана Иванович, която познава от детството и младостта.