Ню Йорк с извънредно положение за ОМИКРОН – новият вариант на коронавирус

Докога е в сила заповедта на губернатора Кати Хочул с кратка визитка и какви са реалните причини? 

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул (Демократ) обяви извънредно положение, за да се подготви за ОМИКРОН, новият вариант на коронавирус.

27 ноем 2021 г. Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул (Демократ) обяви извънредно положение, за да се подготви за ОМИКРОН, новият вариант на коронавирус, идентифициран за 1-ви път в далечна Южна Африка.
Декларацията на Хочул дойде само ден след като бе обявено откриването му, и е една от 1-те спешни стъпки, предприети от щат в Съединените щати срещу новия щам.
Самите САЩ вече ограничиха пътуването от няколко страни в Южна Африка, за да смекчат разпространението на омикрон.
И въпреки, че американският топ-експерт по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи каза в интервю в петък за CNN, че не са открити случаи на омикрон в САЩ. Но, той призна, че това не изключва възможността вариантът вече да е в страната.„Продължаваме да виждаме предупредителни признаци за пикове на COVID тази зима и въпреки че новият вариант на Omicron все още не е открит в щата Ню Йорк, той идва“, написа Кати Хочул в туитър в петък следобяд.

Преди този туит, и в следващите до днес, почти във всеки тя обръща особенно внимание на заразата и ваксинацията, като се редуват със съобщения за празниците. Хочул изнася данни за заразени, починали и ваксинирани в поверения й щат, като кани вече сложилите си ваксина жители, да поставят и бустер.

Изпълнителната заповед на Губернатора на Ню Йорк Кати Хочул е в сила най-малко до 15 януари, и позволява несъществени процедури да бъдат отложени в болниците, за да се увеличи капацитетът им. Това действие ще позволи на медицински специалисти, лицензирани извън Ню Йорк, както и наскоро завършили и пенсионери, да практикуват там, т.е. да се запълнят работни места, които са дефицит. Около 16% от 450 000 болнични служители на щата или приблизително 70 000 работници не са напълно ваксинирани, съобщиха от кабинета на губернатора, и не би трябвало да работят, заради изискванията. Задължителната ваксинация на здравните работници влезе в сила през септември и още тогава се заговори, че държавната администрация може да се обърне към Националната гвардия, както и към медицински специалисти дори от други щати или държави,

*** Тогава и президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че неваксинираните американци причиняват “много щети” на страната, като излагат на риск икономиката й и забавят възстановяването.

Икономистите вече намалиха очакванията за последната половина на годината след поредица от разочароващи икономически доклади.

Междувременно учени и медицински специалисти вече се надпреварват да проучат новия щам, за да определят дали настоящите ваксини са ефективни за предотвратяване на тежки заболявания.
Американската биотехнологична компания Novavax вече работи върху ваксина за борба с новия вариант на коронавирус ОМИКРОН. Фирмата вече има опит в тази област с разработките си на експериментални ваксини за ебола, грип, респираторен синцитиален вирус (RSV) и други нововъзникващи инфекциозни заболявания.
Novavax се финансира от комбинация от частни и публични инвестиции, като се кооперира и с други извън САЩ, във Великобритания, Южна Корея, Индия, Япония и Мексико. Novavax също така разработва собствени имуностимулиращи имунологични добавки на базата на сапонин в изцяло притежавано шведско дъщерно дружество Novavax AB. Една от тях, Matrix-M, се използва в една от експерименталните тестови ваксини на Novavax за COVID-19.
През 2015 г. Novavax получи безвъзмездна помощ от $89 милиона щатски долара от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, за да подкрепи разработването на ваксина срещу човешки респираторен синцитиален вирус за кърмачета чрез имунизация на майката.
Катлийн Хочул има две деца със съпруга си Уилям Дж. Хочул младши, бивш адвокат на САЩ за Западния окръг на Ню Йорк и ст. вицепрезидент, гл. съветник и секретар на Delaware North Companies, компания за гостоприемство и хазарт.
Катлийн Кортни Хочул (Kathleen Courtney Hochul, род. 27 август 1958, Бъфало) е американски адвокат и политик, 57-мият губернатор на Ню Йорк от август 2021 г. Член на Демократическата партия, Хочул е 1-та жена губернатор на “града на свободата”.
Хочул става политически активна по време на колежанските си години в университета в Сиракуза (Ню Йорк), водейки бойкот на студентската книжарница заради високите цени и неуспешните усилия да се нарече университетският стадион на името на възпитаник, избран за драфта в НФЛ и жертвата на рак Ърни Дейвис. Тя успешно лобира университета за освобождението от апартейда в Южна Африка.

Хочул е дългогодишен държавен служител, и пое поста на губернатор Ню Йорк от Андрю Куомо, преди да му свърши мандата, след като той обявяви оставката си, след поредица от обвинения за сексуален тормоз. Дълги години тя му е един от най-близките сътрудници и доверени хора. Именно Куомо посочи Хочул за свой избор за губернатор-лейтенант, докато се кандидатира за 2-я си мандат през 2014 г., две години след като тя загуби кандидатурата си за преизбиране в Конгреса. Именно Хочул осъди губернатора Куомо за обвиненията срещу него, и заяви тогава, че е съгласна с решението на Куомо да се оттегли. Тя също ръководи инициативата „Достатъчно е достатъчно“, за борба със сексуалното насилие в колежите, а по време на пандемията Covid-19 действа като местна връзка в цялата страна, среща се с представители на властта в 62 окръга (каунтита).

*** През септември Байдън каза, че в крайна сметка неговата администрация планира да даде бустери на всички американци. За тези, които са получили ваксините Moderna и Johnson & Johnson, той каза, че те все още имат високо ниво на защита и че учените работят за преглед на данните.

Здравното министерство (CDC) пък заяви, че хората на възраст над 65 години и обитателите на старчески дом трябва да получат бустер шест месеца след втората си доза, заедно с тези на 50 до 64 години, които имат основно заболяване. Тези от 18 до 49 години с медицински състояния или които са изложени на повишен риск поради професионална или институционална среда също могат да получат ваксина.

ПРИПОМНЯМЕ

Омикрон – 15 от 24 – “вариант за притеснение” и е ли е “вирус с бъдеще”?

Ммм