Омикрон – 15 от 24 – “вариант за притеснение” и е ли е “вирус с бъдеще”?

Омикрон е 15та буква от гръцката азбука от общо 24. 
Вървим ли към бъдещето?
Това е най-старата азбука, която се използва и до днес. В Древна Гърция гръцките букви са били използвани също за означаване на цифри, подобно на римските цифри, сметки, математика. В днешно време освен за писане в гръцкия език гръцките букви се използват в науката като математически символи и имена на звезди и вируси.

27 ноември 2021 г. Световната здравна организация (СЗО) нарече новия вариант на Ковид – ОМИКРОН (COVID „Omicron“), открит в Южна Африка. Вариантът B.1.1.529 е посочен като високопреносим вирус, който е „of consern”(за притеснение).

 
27 ноември 2021 г. Световната здравна организация (СЗО) вчера нарече новият вариант на Ковид – ОМИКРОН (COVID „Omicron“), открит в Южна Африка.
 Вариантът B.1.1.529 е посочен като високопреносим вирус, който е „Variant of consern”(вариант за притеснение) (Classification of Omicron (B.1.1.529): SARS-CoV-2 Variant of Concern)
 
Според СЗО обявяването на вариант на COVID-19, наречен B.1.1529, разтърси правителствата и финансовите пазари по света.
СЗО проведе спешна среща в петък, на която определи новия щам, който нарече омикрон, „вариант на безпокойство“ или VOC, етикет, който се прилага, когато даден щам е особено вирулентен, предаван или способен  за преодоляване на мерките за обществено здраве.  И множество нации бързо наложиха ограничения за пътуване, тъй като вариантът на омикрон беше открит и в Израел, Хонконг, Ботсвана и Белгия.
 Експертът по инфекциозни болести Антъни Фаучи каза в петък, че САЩ „бързат“ да получат информация за B.1.1529, но подчерта, че няма достатъчно данни за незабавни действия.
Към днешна дата има най-малко 8,705,000 съобщени инфекции и 222,000 съобщени смъртни случая, причинени само от новия коронавирус в Африка, по данни на Ройтерс. За сравнение САЩ претърпяха няколко вълни от предишния COVID-19 с общо 781,608 загубени живота от началото на 2020 г., от общо 48,262,841 случая на заразени, според анализ на Reuters на щатски и окръжни данни.
 
 Ето какво трябва да знаете за омикрон: 
Той има голям брой мутации
 
 “Този вариант има голям брой мутации, някои от които са тревожни,” каза СЗО в изявление в петък.
 “Предварителните доказателства предполагат повишен риск от повторно заразяване с този вариант, в сравнение с други ЛОС.”
 Тулио де Оливейра, професор по биоинформатика в два университета в Южна Африка, каза по време на пресконференцията там в четвъртък, че новият вариант е „явно различен“ от предишните, като Делта (друга буква от гръцката азбука, 4-тата).
 Де Оливейра каза, че са идентифицирани най-малко 50 мутации B.1.1529, с повече от 30 в шиповия протеин, регионът, който взаимодейства с човешките клетки преди навлизането в клетката.  
 
100 нови случая досега са свързани с B.1.1529, каза Ан фон Готберг, клиничен микробиолог и ръководител на респираторни заболявания в Националния институт за заразни болести.
 
 Въпреки че не е ясно дали сегашните ваксини срещу коронавирус ще бъдат толкова ефективни срещу новия вариант, много учени изглеждат уверени, че ще го направят, какъвто беше случаят с други варианти като силно заразната делта.
 
 Спайк протеинът води до притеснения
 Особен проблем в новия вариант са мутациите, засягащи шиповия протеин, което потенциално може да го направи по-заразен. 
 
 Първият случай на вариант B.1.1529 беше открит в Южна Африка, която се бореше да овладее коронавируса заедно с продължаващите си опасения за “бича на века” СПИН/ХИВ. Което превръща континента в една отправна точка на нова трагедия.
 
 Франсоа Балу, директор на Института по генетика на UCL, каза, че новият вариант вероятно се е развил при имунокомпрометиран човек, тъй като вирусът може да продължи по-дълго от нормалното при тези хора.
Възможно е вариантът да е възникнал при индивид, който не е бил лекуван за СПИН/ХИВ, тъй като Южна Африка има най-високата степен на СПИН в света.
 
 Броят на случаите бързо се увеличи в Южна Африка, тъй като само 100 бяха открити по-рано този месец, а над 1200 случая в страната бяха известни към сряда, съобщи Axios.
 
 В резултат на това поне десет държави забраниха пътуването от южноафрикански региони в опит да предотвратят разпространението на вируса. Случаи обаче вече са установени в Европа и Източна Азия.
 
 Това разбива пазарите
 
 Обявяването на новия вариант разтърси пазарите по целия свят, тъй като се появят опасения за това колко още B.1.1529 може да продължи пандемията.
 В петък Dow Jones Industrial Average падна с 900 пункта, като акциите на компаниите за петрол, технологии и електрически превозни средства паднаха значително.
 Японският Nikkei и китайският индекс Hang Seng паднаха с по 2 процента, тъй като страните се опитват да ограничат пътуванията.
 
 Американските служители следят отблизо
Фаучи каза в интервю за Си Ен Ен в петък, че вариантът се разпространява с “доста бързи темпове”.
 Фаучи каза в петък, че досега не са открити случаи в САЩ, и учените се нуждаят от повече информация за молекулярния състав на варианта, за да го тестват.
 „В момента събираме материала заедно с нашите южноафрикански колеги, за да получим ситуация, в която всъщност можете да го тествате. Така че, в момента говорите за нещо като червен флаг, че това може да е проблем –  но не знаем”, каза Фаучи.
 
 „След като го тествате, ще знаете със сигурност дали той успява или не избягва антителата, които произвеждаме – например срещу вируса, чрез ваксина“, добави Фаучи.  “Отговорът е, че не знаем в момента, но ще разберем със сигурност.”
 
Дали Омикрон е “вирус с бъдеще”, скоро ще разберем.
 
ФИНИКИЙСКИТЕ ЗНАЦИ

Гръцката азбука произлиза от финикийската азбука и няма общо с линеар Б и кипърското писмо – по-ранни писмени системи, използвани на териториите на Гърция. Финикийската писменост е първата позната позвукова писмена система. Финикийците били търговски народ и въвеждането на позвукова писменост е улеснило общуването с търговските партньори. Парите са наречени “финикийски знаци”.От финикийската писменост произлизат еврейската, арабската, гръцката и техните „дъщерни“ писмености, между които са кирилицата, латиницата, арменската азбука и др. Може да се каже, че изнамирането на финикийската писменост е от общочовешко значение.

В Уникод областта от U+10900 до U+1091F е запазена за буквите и някои други знаци от финикийската писменост

 
Гръцката азбука се използва като гръбнак за създаването на писменост в Европа и Близкия изток, включително латинската азбука и кирилицата.