ИЗБОРИ #4 2021 последният гласува при супер слаба активност (+ видео)

Приключиха избори #4 2021. Това се случи на балотажа за президент в Сан Диего, Калифорния, последното място за гласуване в света.
Супер слаба активност в целите Съединени щати, по данни на членове на избирателните комисии. 

Както стана ясно след като излязоха окончателните резултати в България, настоящият президент Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова печелят убедително надпреварата с проф. Анастас Герджиков и полковник Невяна Митева. При 99.70% преброени протоколи, двойката Радев – Йотова събира цели 1 535 618 гласа или 66,67% от гласовете на втори тур. Проф. Герджиков и полковник Митева изостанаха от опонентите си, и то с цели два пъти по-малко гласове, или едва 732 861 гласа.

Президентът Румен Радев си осигури 2-ри 5-годишен мандат, след като убедително спечели 2я тур на президентските избори, като вотът премина при най-ниската в историята на балотажите избирателна активност. В САЩ тя потъна 2-3 пъти надолу, като основни секции отчетоха едва 2-цифрени резултати под 100 човека. 

В изявлението си веднага след победата Румен Радев предупреди, че новото НС няма право на грешка и трябва да излъчи правителство, което да води страната. Преговорите за кабинет се очаква да започнат във вторник, а решението, което президентът трябва да вземе най-спешно, е кога ще свика новия парламент, за да може да се задвижи конституционната процедура по връчване на управленски мандат. По думите му борбата с пандемията COVID остава приоритет.

И двамата кандидати бяха издигнати формално от инициативни комитети. Зад Радев застанаха БСП, победителят в поредните предсрочни парламентарни избори преди седмица “Продължаваме промяната”, “Има такъв народ” на тв водещия Слави Трифонов и “Изправи се.БГ! Ние идваме!” с лидер Мая Манолова.

Герджиков беше подкрепен от бившата управляваща партия ГЕРБ, а миналата седмица и от ДПС. Партията на етническите турци мобилизира неочаквано висок вот на изборите за парламент и президент на 14 ноември и стана 3-тата по численост група в новото НС, като изпревари БСП. 

На 1я тур Турция Герджиков и Радев имаха общо 1251 гласа (съответно 632 и 619), На втория тур при близо 24 хил. действителни бюлетини Анастас Герджиков е получил 22 140 срещу 1828 за Радев. В проценти съотношението е 92.37% срещу 7.63, но резултатът на Герджиков е почти 4 пъти по-слаб от този на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ на 1я тур преди седмица.