Съд отмени задължителната ваксина и тест за служителите на големите компании в САЩ

“Желанието за задължение за ваксина е най-доброто, но неподходящо средство“ 

Преустановяват се всички задължителни ваксинации срещу COVID-19 и тестване на работното място (mandate, мандат).

На 16 ноември 2021 г. Федералната администрация за безопасност и здраве при работа (Occupational Safety and Health Administration (OSHA)) на Съединените щати обяви, че преустановява всички усилия за нововъдения и прилагане, свързани с Временния стандарт за спешни случаи (Emergency Temporary Standard, ETS) относно задължителната ваксинация срещу COVID-19 и тестване на работното място (mandate, мандат). Съобщението последва разпореждането на Пети апелативен съд от 12 ноември 2021 г. за спиране на изпълнението на ETS до окончателно решение относно неговата законосъобразност.
OSHA възнамерява да възобнови прилагането и форсирането на ETS след решение на съда, ако той позволи.Това обобщава 
Тази нова позиция незабавно засяга работодателите със 100 или повече служители, които не са федерални изпълнители или по друг начин изпълняват насоките на центровете за Medicare и Medicaid Services. Тези работодатели ще могат да дишат по-лесно, тъй като вече не са застрашени от закона, което е най-важното условие за тях, и вече не са изправени пред крайните срокове за спазване на 5 декември 2021 г. и 4 януари 2022 г., свързани със задължителни ваксини или седмична програма за тестване на служителите си.(mandate, мандат).

„В заповедта съда обвинява настоящата държавна администрация, че е превърнала желанието за федерално задължение за ваксина в най-доброто, но неподходящо средство, което администрацията може да намери,“ отбелязва медията THE NATIONAL LAW REVIEW. Съдът посочва, че правомощията на OSHA да установява временни стандарти за извънредни ситуации е „изключителна власт, която трябва да се упражнява деликатно“ и критикува правилото за задължителна ваксина, като „универсален чук, който почти не прави опит да отчете различията на работното място“. 

Езикът на апелативния съд е поразително категоричен, че „задължението“ (mandate) за ваксиниране дори не се доближава до конституцията.

„Ако недостатъците, които вече сме покрили, не са достатъчни, други различни съображения запечатват съдбата на задължението държавн заповед (мандата). От една страна, „Агенцията не може да използва правомощията си за Временния стандарт за спешни случаи (Emergency Temporary Standard, ETS), като спирачна мярка“, но признава, че точно това има за цел да направи самият Мандат“, се добавя в решението.

Освен това, трябва да се добави към изричните разсъждения на съда, че самата забавена времева линия от OSHA поставя под сериозен въпрос дали мандатът се основава или не на „извънредните правомощия“ на изпълнителната власт. Съединените щати са почти две години в пандемията на Covid и наистина над 160 милиона американци са имали Covid-19 и са го преживели с естествен имунитет, според изчисленията на Здравното министерство (CDC). Съществува и проблемът, че OSHA чака до „след празниците“, за да наложи мандата, което подчертава, че агенцията не се занимава с истинска „спешна ситуация“!

Остава да видим дали федералният апелативен съд има последната дума или не. Въпреки това, съдиите убедително поставиха пирона в ковчега за федералния мандат на Байдън за ваксина по отношение на неговата противоконституционност.

Към 16 ноември 2021 г. общо 195,435,688 американци са били напълно ваксинирани, или 58,9% от населението на страната, според данните на Здравното министерство.(CDC). Най-висок % е в щата Вермонт 72.16%, а най-нисък в Западна Вирджиния 41.46%. Калифорния е 16-та с 62.36%, Илинойс (вкл.Чикаго) е 19-ти с 61.49% и Ню Йорк е 6-ти с.67.7%.

Въпреки добрият % на ваксинираните, то тревожен знак за Съединените щати преди празничния сезон е увеличението на коронавирусните инфекции в повече от половината от всички щати. Експертите предупреждават, че това може да е началото на дълъг зимен скок. Страната вече има средно над 83 000 случая на ден – с около 14% повече от преди седмица и с 12% повече от преди две седмици. Общо за страната заразените са 48,287,925 с 787,984 смъртни случаи, като “начело” е щата Калифорния, а с най-малко е най-ваксинираният щат Вермонт. 

ПО-ГОЛЯМАТА ЕПИДЕМИЯ В САЩ 

Епидемията от наркотици в САЩ достигна още един ужасен етап днес, когато правителството обяви, че над 100 000 души са починали от предозиране между април 2020 г. и април 2021 г. Това е 1-ят път, когато смъртните случаи, свързани с наркотици, са достигнали шест цифри за 12-месечен период.