ИЗБОРИ #3 2021 Последните гласували и урни на Планетата, звезди с вот в Ел Ей + резултати от Зап. бряг в САЩ и видео

Българската супер звезда в американския кеч Миро, дойде да гласува след люта битка

Президента Радев и неговите момчета от ПП с пъти “удариха” всички на Западния бряг в САЩ, Луна блесна с леко доверие, турците не взеха и глас

ВСИЧКИ РЕЗУЛТАТИ

15 ноември 2021 г. Завърши вота “2 в 1” и на последното място на планетата, където се гласува – Западният бряг в Съединените щати, заради часовата разлика. Но, изборите продължиха до 3:00 през нощта за Избирателните Комисии (ИК) там, защото нямаха потвърждение от Централната Избирателна Комисия (ЦИК). Българските граждани по света и у нас гладуваха за президент и вицепрезидент, както и за народни представители в парламента. Президентските избори са редовни, а парламентарните – предсрочни и вече трети за тази година.

Последен на Планетата гласува Васил Василев, 38, от Димитровград.

КАКВО ИНТЕРЕСНО СЕ СЛУЧИ?

Българската супер звезда в американския кеч Миро, дойде да гласува след люта битка и два комоциума. Вижте ексклузивното интервю:

Машинното гласуване оправда доверието – навсякъде в ИС в района, безпроблемно отчитане.  

В най-представителното българско място на Западния бряг в САЩ, Лос Анджелис в щата Калифорния гласуваха общо 275 души, по равно и за двата вота – президент и НС. 

Президента Румен Радев и “неговите момчета” Кирил Петков и Асен Василев от все още “девственната” партия “Продължаваме Промяната” с пъти “удариха” всички на Западния бряг в САЩ. Радев със “здрава мъжка” българска позиция, а двойката от Харвард “завладя сърцата с нежен полъх от Запад и приятна родна усмивка”.

Звездата на микрофона Луна блесна с леко доверие.

Братята турци не взеха и глас по тези ширини, а ги оставиха в Турция и Европа. 

РЕЗУЛТАТИ ЕЛ ЕЙ 

Общо гласувалите за президент и НС са 275, от най-малко над 35,000 българи, живущи в “града на ангелите”, или 0.79%. Ако бъдем дипломати, може да разделим бройката на 4 за да получим близо 4,000 домакинства.

ПРЕЗИДЕНТ – Радев категорично печели в Ел Ей

262 валидни бюлетини, 165 за Румен Радев (62,3%), 38 (14%) за Атанас Герджиков, 34 (13%) за Лозан Панов, 16 К. Костадинов. 0% (zero) за Карадайъ (ДПС), който при 60% преброяване на гласовете събра 200,000 гласа и се изкачи на 3та позиция в България. Луна е с два гласа, които я изпращат преди другите 15 занулени кандидати за “глава” на България.

НС (265 валидни бюлетини) 

ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – 132 (49.8%)

ДА, БЪЛГАРИЯ – 44

ГЕРБ – 33

ИТН – 27

ВЪЗРАЖДАНЕ – 22 

ГЛАСУВАЛИ В ДРУГИ ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ НА ЗАПАДНИЯ БРЯГ В САЩ

Най-голяма излагация е секцията в Юта, където едва 53 сънародници са гласували. Не е ясно защо, след като разходите за заплати на избирателната комисия, наем и други, са по-високи от ефекта, все още се отваря ИС там. 

В Ървайн (Ориндж каунти, “Кварталът на богатите”) гласувалите са нищожна бройка спрямо живущите българи там – най-малко 6,500 души и само 195 вота. 

В района на Бей Ареа на Сан Франциско, Калифорния е другата издънка, където избирателната секция в българската църква в Мартинез не се състоя, след миналото успешно представяне, защото храма е бил централно затворен от ръководството, а свещеникът обвинен в разни неща. Секцията в столицата на щата Сакраменто, едвам с два (2) гласа прескочи 100 човека. Другите две ИС в Бей Ареа прилично се представиха с по над 200 гласували, съответно, Сан Хосе – 239, Съни Вейл – 239, Сан Франциско (даунтаун) – 173 и Конкорд – 205 (с прелятите гласове от църквата в Мартинез, само на 10 мили разстояние).

Гласувалите в останалите ИС на Запад са:

Старият-нов шампион в тази част на Америка е “столицата на хазарта” Лас Вегас – 465 български вота.

Сиатъл записва 368 гласували наши сънародници, спрямо живущите българи там – най-малко 6,500 души, като Ървайн в Калифорния.

В ИС в Портланд, Орегон са гласували 93 родни души, а във Финикс (Аризона) бюлетината са пуснсли 197 българи.

Най-голям в чужбина бе броят на избирателните секции във Великобритания – 132 секции, следвани от Турция – 126.

БЪЛГАРИТЕ ПО СВЕТА ПОДАРИХА ПОБЕДАТА НА ТУРЦИТЕ В ТУРЦИЯ

ДПС печели най-много гласове в чужбина, като категорично това са дължи на супер високата активност (почти на 100%) в Турция и супер ниската заинтересованост на над 2 милиона и половина българи по другите части на планетата. Другото интересно е страхотната мобилизация на ДПС в Турция – 83 000 гласували, в сравнение с 29 000 през юли. Любопитно, какви са причините…

При обработени 94.07% от протоколите в битката за президент извън страната води Мустафа Карадайъ с 40.07%, следван от Румен Радев с 36.15 на сто. 3-тата позиция е за Анастас Герджиков (ГЕРБ), който събира 8.90% от гласовете зад граница. На 4-то място е Костадин Костадинов (Възраждане) с 4.85%.

Резултатите от гласуването за парламент показват, че най-много подкрепа извън страната събира ДПС с 40.24%, следвани от “Продължаваме Промяната” с 21.49%. На 3-то място са “Има такъв народ” с 10.60 на сто от гласовете, а 4-тата позиция е за коалицията ГЕРБ-СДС със 7,88%. 5-тото място при гласуването в чужбина е за “Демократична България”, които получават 7.79%. На 6-то е партия “Възраждане” с 6.04%, а на последната позиция – БСП с 2.30%.

От ЦИК съобщиха, че е отчетена изключително ниска избирателна активност – под 26%, или около милион и 700 000 души. 

ОБЩО КЛАСИРАНЕ ОТ ИЗБОРИТЕ

При обработени 75.69% СИК протоколи в РИК към 12:00 ч.б.вр. на 15 ноември Румен Радев и Илияна Йотова получават 49.40% от гласовете, или 967 203 души в президентската надпревара. Подкрепената от ГЕРБ независима кандидат-президентска двойка Анастас Герджиков и Невяна Митева-Матеева е на 2-ро място с 22.41%. Или за тях до юомента са гласували два пъти по-малко – 438 810. Така следващата неделя се очертава балотаж между Радев и Герджиков.

Политическата формация начело с Кирил Петков и Асен Василев “Продължаваме Промяната” води на предсрочните парламентарни избори, показват данните на ЦИК, публикувани в 10:00 ч.б.вр. на 15 ноември, въз основа на обработката на 60.95% от протоколите.

Най-фрапиращ е случаят на „Продължаваме промяната“, чиято листа се води от Ицо Хазарта, който засега при печели битката срещу лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и БСП – Корнелия Нинова, в най-големия 25-и столичен многомандатен район. Там обработените протоколи са 52.92%.

ГЕРБ-СДС остават 2-ри с 22.17%. Следва партията на етническите турци ДПС с 14.02%, върху чиито резултати, освен мобилизацията, оказа влияние и връщането на Делян Пеевски с високи финансови възможности към движението.  

ДПС за 1-ви път надмина БСП, останала на 4-та позиция с 10.25% от гласовете. Познати лица от БСП вече поискаха оставката на председателя на партията Корнелия Нинова.

Партията на Слави “Има такъв народ” е с 9.75% от гласовете. Още две политически формирования влизат в парламента – “Демократична България” с 5.96% и Партия “Възраждане”, получила 4.99%. Групата на Мая Манолова напуска парламента. 

Лидерите на победителите „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков и Асен Василев смятат, че “България ще се управлява от коалиция”, и че със сигурност ще работят заедно с “Демократична България”, но ще говорят с всички политически групи без ГЕРБ и ДПС”. Според Василев и Петков нови избори не са възможни.