Чужди граждани кацат в САЩ само напълно ваксинирани от 8 ноем 2021

Още преди качването на борда на самолета се показва документ за ваксина – Pfizer-BioNTech, Moderna, Janssen/J&J, AstraZeneca, Covishield, BIBP/Sinopharm, Sinovac

Плюс: Официални инструкции за пътуване на американски граждани, “зелени карти” и емигранти до САЩ

Когато се говори за град в Америка, се приема, че това са всички градове (City) около основно международно летище, в случая LAX. Всички живеещу на рзстояние от 150 мили от него, на запад, север и изток, го ползват, особенно за задгранични полети, и казват, че живеят в Ел Ей. Така населението вече е тройно по-голямо.

Американските власти обявиха нови правила за влизане с въздушен транспорт в САЩ от 8 ноември 2021 г., с които отпадат досегашните териториални ограничения, основани на престоя или преминаването на пътниците през определени държави в последните 14 дни.

По информация на посолството ни във Вашингтон 

всички чуждестранни граждани, които пристигат по въздух, ще е необходимо да бъдат напълно ваксинирани срещу Covid-19 с одобрена ваксина

от Агенцията по храни и лекарства на САЩ или от Световната здравна организация. Към 25 октомври 2021 г. това са ваксините на: Pfizer-BioNTech, Moderna, Janssen/J&J, AstraZeneca, Covishield, BIBP/Sinopharm, Sinovac.

Документът, доказващ пълна ваксинация, трябва да бъде представен още преди качването на борда на самолета.

Пътниците ще трябва да представят на авиокомпанията преди излитането и негативен резултат от вид NAAT тест (вкл. PCR) или антигенен тест за наличие на вируса SARS-Cov-2, направен не повече от три дни преди първия полет. (viral test 1-3 days before your trip)

Децата и младежите от 2 до 18-годишна възраст са освободени от изискването за ваксинация, но не и от изискването за представяне на тест.

Сред освободените от изискването за ваксинация са и притежателите на визи тип А-1, А-2, С-2, С-3, Е-1, G-1, G-2, G-3, G-4, от NATO-1 до NATO-4 и NATO-6, както и служителите на ООН. Те обаче ще следва да представят на авиокомпанията тест, направен до един ден преди полета, както и доказателства за насрочено тестване и за осигурено място на карантиниране (до излизането на резултата от теста) след пристигането в САЩ. В случай че предвиждат престоят им в САЩ да надхвърли два месеца, ще са длъжни да представят и доказателства за насрочена в 60-дневен срок от пристигането им ваксинация срещу COVID-19.  

Изключение от изискването за ваксинация има и за гражданите, които не могат да бъдат ваксинирани поради медицински противопоказания или идват от държави с обективен недостиг на ваксини, включени в списък на СЗО, съобщи българското Министерство на външните работи.

Допълнителни инструкции от сайта на Америкснското Здравно Министерство (CDC):  "Напълно ваксинираните пътници е по-малко вероятно да се разболеят и разпространят COVID-19. Въпреки това, международните пътувания крият допълнителни рискове и дори напълно ваксинирани пътници може да са изложени на повишен риск от получаване и евентуално разпространение на някои варианти на COVID-19."

Официални инструкции за пътуване на чужденци до САЩ от здравното им министерство (сайт):

CDC: Non-U.S. citizen, Non-U.S. immigrants: Air Travel to the U.S.

Официални инструкции за пътуване на американски граждани, “зелени карти” и емигранти до САЩ от здравното им министерство (сайт):

CDC: International Travel For U.S. Citizens, U.S. Nationals, Lawful Permanent Residents, and Immigrants

ПРИПОМНЯМЕ, за очакваните ограничения ви съобщихме още през септември 2021 г.

Затягат контрола за КОВИД и в двете посоки в САЩ от ноември (+ видео)

Какво да знаем за Лос Анджелис:

Лос Анджелис – какво означава да живееш в него?

 

Mmm