Български свещеник изчезна в Чикаго – полицията издирва Грую Цонков

68-годишният Отец е в състояние, което го излага в опасност

Грую Цонков (Grouu Tzonkov), 68-годишен бял мъж, висок 5 фута и 8 инча, тежи 200 паунда, се издирва в Чикаго.

23 окт 2021 г. Полицейското управление на Де Плейнс в района на Чикаго обяви че “издирва 68-годишен мъж, който е в състояние, което го излага в опасност”.

От службата посочват името Грую Цонков (Grouu Tzonkov), 68-годишен бял мъж, който е висок 5 фута, 8 инча и тежи 200 паунда, който е видян за последно на адрес 1581 S. Marshall Drive в Дес Плейнс в 11 часа сутринта в петък, според разследване на щатската полиция на Илинойс.
Грую Цонков е добре познат на българската общност в “столицата на България в САЩ”, като наш православен свещеник, и десетки нашенци вече помагат в издирването, както “на живо”, така и във виртуалното пространство.

Цонков е с бяла коса и е облечен в черно сако, тъмна риза, панталон в цвят каки и черни обувки, се казва в сигнала. Той шофира бял Mercedes GLS 2017 г. с регистрационен номер на Илинойс L848086.

Всеки, който има информация за местонахождението на Цонков, трябва да се обади в полицейското управление в Де Плейнс на телефон (847) 391-5400 или на спешния номер 911.

+++

Отец Грую Цонков е служил в Българската православна църква “Света София” в Дес Плейнс, край Чикаго (www.saintsophiachurch.com), която е към официалния Синод в София, в епархията (диоцез) “Bulgarian Eastern Orthodox Diocese of the USA, Canada and Australia” в New York, USA с митрополит (владика) Йосиф (www.bulgariandiocese.org).

В Чикаго има две български източноправославни църкви – “Света София” и “Свети Иван Рилски – Чудотворец”, както и няколко български евангелски църкви – Българска евангелска божия църква “Нов живот”, Българска църква интернационална милост “Мараната”, Българска Християнска Баптиска църква “Ново начало” и др. Македонската православна църква “Света Петка” също се посещава от българи. 

Идеята за създаването на БПЦ “Св. София” в Чикаго датира от 29 Април 1938 г. Това научаваме от една “Дописка за посрещането на епископ Андрей Велички в гр. Чикаго, САЩ”. Публикувана е в “Църковен вестник”, от 27 май 1938 г. Казва се: “Българите в Чикаго бяхме щастливи тия дни да посрещнем, да видим и да чуем наш български владика в Чикаго… На 29 април дядо Владика събра колонията ни в руската църква “Св. Троица.” Тамо той отслужи вечерна служба … След черковната служба той ни събра в църковния салон, дето разменихме мисли за духовното преуспяване на колонията ни….” Църковната община официално е регистрирана 8 години по-късно, на 1 Март 1946 г. (сн. 1).
 Години по-късно нейният пръв свещеник – Антим Енев, назначен от настоятелството на 1 май, 1973 г. разказва в неговата “Кратка историйка за създаването на църквата “Св. София” – гр. Чикаго”.

На 1 май 1973 г. пристига протоерей Антим Енев за постоянен свещеник. В касата на църквата има 26,000 долара. Той предлага да се закупи къща, която да се преустрой за църковни служения. Намира се такава. Цената е 38,000 долара.

От м. май 1993 г. мястото на свещеника в църквата Св. София в Чикаго отново е вакантно. Църковното настоятелство търси такъв. Явяват се няколко кандидата. Един идва от Ню Йорк и служи почти цяло лято, докато децата му били във ваканция. Чикаго му харесало, но жена му имала добра работа в Ню Йорк и не пожелала да се премести тук. Други изнесли по няколко свещенослужения “пробно”. Между тях е и отец Грую Поп Цонков  Настоятелството се спира на него. Той поема свещенослуженията в църквата през декември 1993 г.
През 2001 църковното настоятелсто взема решение за строеж на нова църква. Тук освен ентусиазмът на отец Груйо, активна роля заема д-р Виолета Симов – Динев и десетки родолюбиви българи от старото и по-новото поколение емигранти. Много далновидно търсят и намират парцел извън голямо Чикаго в близост до което минават някои от важните пътни магистрали. Църквовния комплекс е построен за няколко години. Освен богослужебния храм, има обширни ресторант,  паркинг и двор. Няколко помещения са отделени за класни стаи. На 15 юни 2014 храмът е осветен от епископ Йосиф Босаков.
Църквата св. София е единствената Българска православна църква към Българската патриаршия в населеното със стотици хиляди българи  Чикаго и околностите му.

През 2001 г. българският свещеник и бизнесмен Груйо Цонков, който оглавяваше православната църква “Света София” в Чикаго, бе заподозрян, че е назначавал в своята транспортната компания “Булам тракинг” шофьори с фалшиви шофьорски книжки, предимно за български имигранти, и стана обект на внимание от страна на ФБР, писа тогава в. “Чикаго трибюн”. Вестникът изрично подчерта тогава, че българският свещеник не е обвинен в нарушение. Отец Цонков заяви тогава пред Би Би Си, че статията в “Чикаго трибюн” е тенденциозна и че той смята да съди нейните автори. 

През 2006 г. излезе информация, че  Американски банки ще продадат на търг основния български храм в Чикаго – църквата “Св. София”, заради дълг на настоятелството от 2 милиона долара, които са отишли за строежа на църквата.