БТА пак събра българските медии от чужбина

16-тата световна среща на българските медии от цял свят, организирани от БТА, започна в Рилския манастир и продължи в Кюстендил

“Медии и истина” е темата на 16-ата световна среща на българските медии, организирана от БТА, която се проведе в Рилския манастир и Кюстендил.

16-та на 16-ти …, да, 16-тата световна среща на българските медии от цял свят, организирани от БТА, започна на 16-ти октомври в Рилския манастир и продължи в галерията “Владимир Димитров – Майстора” в град Кюстендил.

“Медии и истина” бе темата на форума, като на 17-ти бе официалното откриване  в Рилската обител, на което присъстваха министърът на външните работи Светлан Стоев, министърът на образованието и науката Николай Денков, Неврокопският митрополит Серафим, епископ Евлогий – игумен на Рилската света обител, Петър Паунов – кмет на Кюстендил.
Началото на форума бе поставено от ген. директор на БТА Кирил Вълчев.

Видео интервюта с министрите по важни теми за българите в чужбина ще бъдат излъчени по-късно. 

Програмата на форума бе разделена на четири панела, като някои от тях по-късно ще излъчим и видео.

“Вярата в медиите” бе с модератор Георги Милков и участници проф. Иван Желев – богослов, проф. Георги Каприев – философ, Димитър Ганчев – ръководител на българската програма на радио “Ватикана”, и Евгени Веселинов – главен редактор на BulgariCA, САЩ.

Във втория панел “Надеждата в медиите”, бе модериран от Петър Галев (оперативен директор на CredoWeb) с участието на доц. Георги Лозанов от БТА – културолог и медиен експерт, проф. Коста Костов – национален консултант по белодробни болести към НЗОК и гл. редактор на списание Inspirio, Бранислава Бобанац – журналист от Кипър, и Камелия Илиева от списание “Роден глас”, Чехия.

“Лъжата в медиите” бе темата на третия панел с модератор Ралица Ковачева – гл. редактор на Factcheck.bg. Участници бяха проф. Боян Знеполски – социолог, Мариана Христова – редактор на EuroChicago, Йосиф Давидов – редактор във вестник “Нова дума” (Испания).

Журналистът от БНТ Бойко Василев модерира четвъртия панел “Изборът в медиите”, в който със свои позиции се включиха историкът проф. Петър Стоянович от БАН, Доника Ризова – комуникационен директор на Сдружението за модерна търговия, и Борислав Николов – ръководител на Ethnique media в Монреал, Канада. Свободна дискусия имаше по времето на всеки един от панелите.

Изложбата “Чудотворни икони и свети мощи на Балканите” бе открита на 18 октомври. Организатор е Държавният културен институт към Министерството на външните работи, видео интервю с г-жа Снежана Йовева ще излъчим по-късно.

Също така бе прожектиран и филма на БТА “Спомен за Максим Минчев”.
Художествен проект, наречен “Босилеград в цветове”, бе представен от Александър Димитров – гл. редактор на “Глас прес” в Босилеград, 

Срещата се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки срещу разпространението на CОVID-19, въведени със заповеди и актове на публичните органи.

ИСТОРИЯ НА СВЕТОВНАТА СРЕЩА НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

Първата световна среща на българските медии е в София от 23 до 25 май 2005 г. по инициатива на БТА. Целта е България да научи повече за българските медии в чужбина и за реалните проблеми на българските общности там. Темата е “Българските медии и европейските отговорности на България”. На официалното откриване в НДК заместник министър-председателят Пламен Панайотов прочита приветствие от министър-председателя Симеон Сакскобургготски. Форумът е в годината, когато се навършват 1150 години от създаването на кирилицата, затова мотото е “1150 години азбука”, която съвпада с празника на славянската култура и писменост – 24 май. Участват 58 български медии от 24 страни, представени от 70 журналисти от чужбина и 200 – от България.
Сред официалните гости са регионалният директор на AП за Европа Ал Рипингер, генералният директор на ИТАР-ТАСС Виталий Игнатенко, главният редактор на испанската информационна агенция ЕFE за Югоизточна Европа Хуан Карлос Барена, генералните директори на националните агенции на Сърбия и Черна гора, Македония, Гърция, Турция, Румъния, Албания, Украйна, Армения, Мароко, Алжир и представители на Ройтерс, ДПА, Би Би Си и “Франс прес”. Във форума участват представители на 32 български издания, като най-много са медиите от САЩ – 6 вестника, 1 сайт и 1 радио. Многобройни са и групите от Канада, Гърция, Молдова, Украйна. На срещата е взето решение да се учреди Асоциация на българските медии по света, за председател е избран генералният директор на БТА Максим Минчев.

Втората световна среща на българските медии (20-22 май 2006 г.) е в Чикаго, САЩ, и се организира в партньорство с българската медийна общност в САЩ. Темата е “Националната идентичност и ролята на медиите за образа на България по света”. Чикаго е избран за домакин на срещата, тъй като това е градът извън България, където към този момент живее най-голямата българска общност в света – около 100 000 души. Към този момент в Чикаго излизат пет български вестника – “България сега”, “Старт”, “България”, “Златорог”, “България 21 век”, има сателитен канал, два сайта и местна телевизия на български език. В града има български училища, две български църкви – “Света София” и “Свети Иван Рилски”, много български заведения и магазини. На откриването генералният директор на БТА Максим Минчев прочита приветствие от президента Георги Първанов, под чиито патронаж се провежда срещата, в което се посочва, че българските медии са връзката между всички българи без значение къде градят своята лична и професионална съдба.
Участват 30 български медии от 14 страни, сред които медии от Австралия, Канада, Гърция, Швейцария, Ватикана, Испания, Молдова, Сърбия и Черна гора, Франция, Русия, Ирландия. България е представена от над 20 медии.
На втората среща официално е оповестено началото на дейността на Асоциацията на българските медии по света, учредена на първата среща.

Третата световна среща на българските медии е в Рим, Италия, от 19 до 23 май 2007 г., в партньорство с италианската агенция АНСА. Темата е “Кирилицата в Европа и европейската мисия на българските медии. Поглед от Рим”. Участват представители на 80 медии – 50 чужди и 30 от България. Форумът е под патронажа на министър-председателя Сергей Станишев и е открит от генералния директор на БТА Максим Минчев. Главният редактор на АНСА Джулио Пекора поднася приветствие към участниците от името на кмета на Рим Валтер Велтрони и на генералния секретар на Националната федерация на италианските медии Паоло Сервентилонги. Приветствие към участниците поднася и епископ Тихон Иванов от българската църква “Св. Викентий и Анастасий” в Италия, както и говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди.
На 22 май 2007 г. е проведена пресконференция на министър-председателя Сергей Станишев и заместник министър-председателя и министър на външните работи Ивайло Калфин, на която присъстват всички главни редактори на българските медии, ръководителите на италиански и международни медии, български духовни лица и представители на Ватикана, дипломати и министри. По време на пресконференцията Сергей Станишев и Ивайло Калфин отговарят на многобройни въпроси, свързани с членството на България в ЕС, българите в чужбина, вътрешнополитически въпроси, както и такива, отнасящите се до международната сигурност.
Темите на дискусиите на срещата са свързани с официалното приемане на кирилицата в Европа след присъединяването на България към ЕС.
По време на срещата е приета декларация, в която участниците отправят призив към мултинационалните компании и богатите жители на планетата да помогнат за изграждането на модерен регионален център за борба със СПИН в Либия.
На 23 май 2007 г. делегатите на срещата участват в официалната аудиенция на папа Бенедикт Шестнайсети на пл. “Свети Петър”. В речта си папата поздравява участниците във форума с думите: “Скъпи приятели, нека дейността, която развивате в социалните комуникации, допринесе вашето богато културно и духовно наследство да бъде по-добре познато и повече ценено в Европа”.

Четвъртата световна среща е от 18 до 22 май 2008 г. в Мадрид, Испания, на тема “Медиите – задължителният трети в междукултурния диалог” със специален акцент върху национално значима кауза – представянето на българската култура, език и история по света. Основни партньори на срещата са информационната агенция на Испания ЕФЕ и в. “Нова дума” – един от най-големите български вестници в Испания. Срещата официално е открита на 19 май 2008 г. в кметството на Мадрид от президента Георги Първанов. Приветствие към участниците отправят кметът на Мадрид Алберто Руиз Гаярдон, председателят на партия “Национално движение “Симеон Втори” Симеон Сакскобургготски, генералният директор на БТА Максим Минчев, писателят акад. Антон Дончев и кметът на Мадрид Алберто Руиз Гаярдон.
В срещата участват представители на 30 български медии по света, сред които и такива, които досега не са участвали в предходните три издания на форума, и на 15 от България. Присъстват медии от Ватикана, САЩ, Австралия, Франция, Швейцария и др.

Петата световна среща на българските медии е от 17 до 21 май 2009 г. в София, Поморие и Варна. Темата е “Някъде в реалното, виртуалното и информационното пространство: Туризмът, високите технологии и медиите – българските аргументи срещу кризата”. Участват над 200 журналисти от над 30 медии, от 25 страни, сред които издания с влияние в диаспорите ни в чужбина, като тези в САЩ, Австралия, Канада, Италия, Испания, Франция, Англия, Швейцария, Нидерландия, Румъния, Гърция, Кипър, Израел и др.
Срещата официално е открита в аулата на Софийския университет “Св. Климент Охридски” от генералния директор на БТА Максим Минчев, в присъствието на президента Георги Първанов и еврокомисаря Меглена Кунева.

Шестата световна среща на българските медии на тема “Новите Изток и Запад” е от 17 до 20 май 2010 г. във Виена, Австрия. Дискусиите са фокусирани върху еволюцията на концепцията за Изтока и Запада, както и относно новата формулировка на връзките между тях – в икономически, обществен, медиен и културен план. Официалното откриване на 17 май 2010 г. е от министър-председателя Бойко Борисов в тържествената зала на двореца Хофбург, в присъствието на над 150 журналисти, гости и официални лица. Сред тях са министърът на културата Вежди Рашидов, кметовете на Виена и София – Михаел Хойпел и Йорданка Фандъкова. От австрийска страна основен партньор на форума е австрийската информационна агенция АПА.

Седмата световна среща на българските медии е в Хага и Хилверсум, Нидерландия, от 25 до 29 май 2011 г. Темата е “Медии и пари”, а акцентите са поставени върху икономиката на медиите, финансирането им в България и в чужбина, държавата като медиен собственик, монополите, конкуренцията, рекламата в медиите, авторското право и свободата на словото. Официалното откриване в Хага на 26 май 2011 г. е от министър-председателя Бойко Борисов в Гротекерк – една от най-внушителните катедрали в столицата на Нидерландия. На церемонията присъстват Цветан Цветанов – заместник министър-председател и министър на вътрешните работи, Трайчо Трайков – министър на икономиката, енергетиката и туризма, Николай Младенов – министър на външните работи, депутати, членове на ЕП и журналисти.
Във форума участват над 40 български медии от над 20 държави, сред които САЩ, Канада, Великобритания, Испания, Гърция, Израел, Унгария, Чехия, Нидерландия, Сърбия, Румъния, Украйна, Молдова. За първи път във форума участват медии от Швеция, Китай и република Южна Африка.
Работната част на срещата се провежда в град Хилверсум, наричан европейска столица на медиите. В града са разположени студиата и офисите на всички нидерландски и на много европейски телевизионни- и радиоканали. В града се намира и единственият в света Музей на медиите.

Осмата световна среща на българските медии в Букурещ, Румъния, от 16 до 20 май 2012 г. е на тема “Медиите – между глобалното и регионалното”. Основни акценти са промените в медийната среда в България и по света през 2011 г., начините, по които българските общности зад граница и техните медии се справят с различните измерения на кризата, регионалните функции и глобалните предизвикателства пред медиите и др. Срещата е открита официално на 17 май 2012 г. от кмета на София Йорданка Фандъкова и генералния директор на БТА Максим Минчев във Военния клуб, в Букурещ. Участват повече от 150 журналисти от чужбина и България, както и издатели, главни редактори и директори на най-влиятелните национални печатни и електронни медии.
Специален акцент е поставен върху спецификата на работата и условията, в които работят регионалните медии в България. Специално внимание по време на форума е обърнато на една от най-старите общности на българи по света – българите, живеещи в областта Банат, където по данни от последното официално преброяване в Румъния те наброяват около 10 000 души.

Деветата световна среща на българските медии (13-18 октомври 2013, София, Пловдив и Велико Търново) е на тема “Медиите и националните каузи”. На откриването в Националния археологически музей присъстват министърът на културата Петър Стоянович и кметът на София Йорданка Фандъкова. Специални гости са генерални и регионални директори на информационни агенции от Русия, Китай, САЩ, Великобритания, Сирия, Азербайджан, Палестина, Македония, Румъния, Словения, Словакия и други. Във форума участват над 370 души от 45 български медии, от 20 държави и 18 чуждестранни журналисти от информационните агенции ИТАР-ТАСС, “Синхуа”, “Асошиейтед прес”, “Укринформ”, “Аджерпрес”, МИА, САНА, “Азертадж” и др.
В края на срещата изпълнителният директор на националния дарителски фонд “13 века България” проф. Греди Асса връчва на Светла Кьосева от сп. “Хемус” в Унгария първата награда за принос в разпространението на българската култура – на българоезична медия в чужбина.

Десетата световна среща на българските медии е от 19 до 23 октомври 2014 г. в София, а също в Босилеград и Цариброд (Сърбия). Темата е “Родолюбие в глобалния свят”. Участват над 40 представители на български вестници, списания, новинарски и информационни сайтове, радиа и телевизии от 20 държави, както и журналисти от най-влиятелните национални медии. Форумът е официално открит от президента Росен Плевнелиев в Централния военен клуб, в София. Присъстват кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Съвета за електронни медии доц. Георги Лозанов, писателят акад. Антон Дончев.
Националният дарителски фонд “13 века България” връчва втората награда за принос в разпространението на българската култура – на Мария Захариева от сп. “Българи”, Чехия.

Единадесетата световна среща на българските медии е от 4 до 8 ноември 2015 г. в Атина, Гърция. Темата е “Медиите и културните различия. Диалог между съседи”. Участват над 150 журналисти от България и света, от които 35 са от вестници, списания, новинарски и информационни сайтове, радиа и телевизии от над 20 държави. Форумът официално е открит на 5 ноември 2015 г. в Националния университет на Атина.
Дора Костова, която 26 години издава вестник “Роден край” в Украйна, получава годишната награда на Националния дарителски фонд “13 века България”.

Дванадесетата световна среща на българските медии е от 17 до 21 май 2016 г. в Прага, Чехия, на тема “Медиите и гражданските каузи”. Участват представители на български вестници, списания, новинарски и информационни сайтове, радиа и телевизии от 20 държави, както и журналисти от национални медии. Срещата официално е открита на 18 май 2016 г. в конгресната зала на хотел Ambassador-Zlata Husa. Поздравления отправят Фисник Абраши – директор “Новини” за Централна и Източна Европа на “Асошиейтед прес”, Иржи Майстър – генерален директор на Чешката осведомителна агенция, Александру Джибой – генерален директор на румънската информационна агенция “Аджерпрес” и директор на Европейския алианс на информационните агенции, Веселин Вачков – главен редактор на чешката медийна група “Лидове новини”.
Видеоприветствие има и от генералния директор на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) Ирина Бокова. Представена е изложбата “Българските чехи” – съвместен проект на БТА и държавната агенция “Архиви”.
Награда на фонд “13 века България” получава Даниела Горчева, издател на сп. “Диалог” в Нидерландия.

Тринадесетата световна среща на българските медии е от 4 до 8 октомври 2017 г. в Кишинев, Молдова. Темата е “Политики на близостта”. Участват представители на над 30 водещи медии от България, Молдова, Украйна, Румъния, Сърбия, Испания, Ватикана, Нидерландия, Унгария, Чехия, Гърция, Кипър, Израел, САЩ и Канада. Форумът официално е открит на 5 октомври 2017 г. в Националния музей на историята на Молдова от вицепрезидента на България Илияна Йотова, която е специален гост на срещата. Присъства президентът на Молдова Игор Додон, писателят акад. Антон Дончев и епископ Сионий, игумен на Троянския манастир.
Годишната награда на “13 века България” е за Максим Божилов, който близо 20 години издава вестник и поддържа радио програма “Български хоризонти” в Канада.

Четиринадесетата световна среща на българските медии е от 24 до 27 октомври 2018 г. в Скопие. Темата е “Медии и памет”. Участват журналисти от над 50 български медии, от над 25 държави, като за първи път идват представители от Аржентина. Официалното откриване е на 25 октомври от генералния директор на БТА Максим Минчев, а домакин е Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ). Основен партньор е Македонската информационна агенция.
На откриването е прочетено приветствие от вицепрезидента Илияна Йотова, в което тя отбелязва, че четиринадесетте срещи са превърнали българските медии по света в общност.
Годишната награда на “13 века България” е връчена на Димитър Ганчев от българската програма на радио “Ватикана”.

Петнадесетата световна среща на българските медии е от 22 до 25 ноември 2019 г. в Тирана, Албания. Темата е “Медии и национални приоритети”. Основни партньори на форума са Албанската телеграфна агенция и Албанската национална телевизия. В срещата участват представители на повече от 50 български медии от България и от чужбина.
Форумът официално е открит на 23 ноември 2019 г. в концертната зала към православната катедрала “Възкресение Христово” от генералния директор на БТА Максим Минчев. На откриването е представен документалният филм “Купете си надежда” на режисьорката Галина Кралева, посветен на българската художничка от албански произход Лика Янко.