Усик изтри Джошуа от ринга – доброто победи злото иде ред на империята (+ видео)

Украинецът свали 3 от 4-те колана на британеца и стана едва 3-ят в този спорт, който печели световната титла в цели две категории – полутежка и тежкаНай-инфарктният момент за Антъни бе дори в последните секунди, но родната камбана би, за да завърши агонията му без най-големия срам между въжетата
Тервел Пулев: Винаги съм казвал, че Усик е равностоен на световния шампион и не ме е срам, че съм загубил на Олимпиадата”

Украинецът Олександър Усик победи англичанина Антъни Джошуа в най-големия двубой в бокса за най-престижните титли на WBA, WBO и IBF. Photo credit: DAZM BOXING

25 септ 2021 г. Украинецът Олександър Усик победи англичанина Антъни Джошуа в най-големия двубой в бокса за най-престижните титли на WBA, WBO и IBF. Представителят на Източно-европейската школа бе водещ и атакуващ през целия двубой и категорично изтри британският шампион след 12 рунда дива битка и съдийско решение пред 65 000 фенове на стадиона на футболния Тотнъм в английската столица Лондон. Изключителното зрелище гледахме в САЩ по DAZN.

Както добре знаем, спорта и изкуството са “1те червени сигнални лампи” на едно общество. И ако това е наълно вярно, то двубоят е достатъчен знак, че “доброто и истинското побеждават злото и фалшивото”, и британската империя ще продължи да потъва, потопена още след 2СВ. 

Дори възрастта на 3 години по-стария боксьор от Украйна, не му попречи да разкове британската лъскаеа карета. Усик бе много близо на няколко пъти да нокаутира Ей Джей в собственната му родина, но възхваленият британецът някак си остана на крака. В 7-ми рунд Джошуа изглеждаше мъртвец след жестока серия на Усик, и по всичко изглеждаше, че украинецът ще го изпрати в нокдаун. Другият инфарктен момент за британеца бе в последните секунди, но родната камбана би, за да завърши агонията му без най-големия срам между въжетата.

 С успеха си Олександър Усик пише и история на ринга, след като стана само 3-ят в този спорт, който печели световната титла в цели две категории – полутежка и тежка. 1-ви това постигна легендата Ивендър Холифийлд (абсолютен шампион в тежка категория (1998), а малко след това и в тежка). Другият боец, който го постигна, е Дейвид Хей, който през 2008 г. стана абсолютен шампион в полутежка категория, а веднага на следващата година, вече преминал при най-тежките, взе титлата и там. Също така Усик е все още без поражение, а последният му двубой бе срещу Дерек Чисора. 

Защитата на титлите за Джошуа пък бе задължителна, причина, поради която пропадна първоначално планираният мегасблъсък между Ей Джей и сънародника му Тайсън Фюри, който щеше да обедини 4-те най-престижни колана. Като Антъни о екипа му вярваха, че победата с/у Усик е много по-сигурна.

Днес на ринга в Лондон Антъни Джошуа се качи с 24 победи (22 с нокаут) и 1 загуба (с нокаут от Анди Руис), вече две. Той е висок 198 см и държи титлите на IBO, WBA, IBF и WBO в тежката категория. Олександър Усик има 18 победи (13 с нокаут), вече 19, и нито една загуба, висок е 191 см и силна е лявата му ръка.

Усик: “Искам да посветя победата на Исус Христос. Преди 12 години съпругата ми се съгласи да се оженим, така че днес е двоен празник за мен.”

“Това значи много за мен. Мачът протече точно така, както очаквах да се случи. Имаше няколко момента, в които Джошуа ме притисна. Нямах цел да го нокаутирам. В началото тръгнах да го правя, но от ъгъла ми казаха да спра и да си върша работата. Искам да посветя победата на Исус Христос. Преди 12 години съпругата ми се съгласи да се оженим, така че днес е двоен празник за мен. Работя толкова здраво от януари, отне ми щастлива година и не виждах много семейството си. Искам да се прибера, липсват ми децата, не искам да мисля сега за реванша. Не видяхте най-добрия Усик, мога да бъда много по-добър” – заяви Усик

ДЖОШУА У ДОМА ЗАГУБИ ВСИЧКИТЕ СИ СВЕТОВНИ ТИТЛИ

“Съкрушителна загуба. Усик е в страхотна форма, движи се чудесно и нанесе много удари. Може би бе малко по-агресивен от очакваното. Това бе трудна за преглъщане загуба. Антъни бе победен от по-добрия боксьор тази вечер. Ще бъде трудно, тъй като увереността на Усик ще бъде до небето. Антъни ще иска реванш, призна след края на срещата в Лондон неговият промоутър Еди Хърн. 

ТЕРВЕЛ ПУЛЕВ: “За мен е чест, че съм делил един ринг с такъв боксьор, като Александър Усик и не ме е срам, че съм загубил.”

23 юсрт 2019 г. (Калифорния) Снимка за спомен след като Тервел Пулев записа фаталната 13та победа на професионалния ринг, която се оказа една от най-трудните в срещу представителя на домакините Мич Уилямс. Фото: BULGARICA
ОЩЕ ЗА ТЕВО – НАПИШЕТЕ В ТЪРСАЧКАТА НА САЙТА Тервел Пулев

“Страхотен мач, Усик показа как се играе бокс с акъл и умения за пореден път!
За мен беше удоволствие да наблюдавам играта му срещу мощния физически Антъни Джошуа.

Винаги съм знаел, че няма за какво да съжелявм за загубата на Олимпиадата от такъв боксьор, като украинеца.

Именно затова на всеки, който ме попита за прогноза казах, че Александър Усик е равностоен на световния шампион Джошуа и е способен да поднесе изненада за букмейкърите и повечето “разбирачи”, които пламенно изразяваха мнение, че AJ е непобедим!
Преди мача казах, че англичанинът не е играл до сега с такъв боксьор и се оказах прав!

Това е боксът, затова е велик спорт, затова му казват “сладката наука”. Затова тежката категория е несравнима с никоя друга и затова боксът е най-използваният спорт във филмите.

За мен е чест, че съм делил един ринг с такъв боксьор, като Александър Усик и не ме е срам, че съм загубил.”

ДВУБОЯТ

Още 1-ят рунд се записа в сметката на украинеца, който демонстрира по-голяма агресия. 

2-РИ РУНД Усик продължи по същия начин, а Джошуа все чакваше своя момент. Много спорна за отсъждане част на двубоя.

 

3-ТИ РУНД Един от най-интересните. Усик заби два супер тежки удара в главата на Джошуа, като 2-ят го замая и на “великия” шампион се наложи да гушка украинеца, за да се спаси. Антънисе опита да отговори, но едва с един силен удар, но недостатъчен.

4-ТИ РУНД Усик започна, като звяр и този рунд, като отново разклати крачетата на шампиона. Изглеждаше след това Антъни Джошуа, че взима инициативата, но само привидно, с няколко попадения в главата и корема на Усик, който нормално ги пое, като  към края на рунда Олександър отново нанесе доста добри удари. И пак спорен за отсъждане рунд.

5-ТИ РУНД Усик бе като пантера тази част на двубоя, движеше се непрестанно и не позволи на Джошуа да го уцели със серия. Но, все пак Ей Джей нанесе два здрави удара в тялото на Олександър, и така записа най-добрият си рунд.

6-ТИ РУНД Затишие пред буря, спокойно начало и за двамата, което въобще не предвещаваше това, което ще последва. Във 2-та половина Джошуа рязко и агресивно започна да атакува Усик, като вкара десен прав в главата на украинеца и го сериозно го разтърси. До края на рунда британеца опита още удари, но повечето нечисти, а Усик просто умно си почина в средата на мача.

7-МИ РУНД Усик се завърна отпочинал с трясък и си върна цялото превъзходство, като направо преби шампиона с мощни удари в тялото и главата на Джошуа, като британецът едва се спаси 40 секунди преди края на рунда.

8-МИ РУНД Определено рунд за Антъни, който вкара много мощен боди ъперкът в Усик и още няколко много добри попадения.

9-ТИ РУНД Джошуа продължи да бъде по-активен, като търсеше неговият специалитет – мощен ъперкът, с какъвто повали и нашият Кубрат Пулев преди година. Усик обаче бе по-умният и тактически продължаваше да се движи добре и да се брани, като в последните секунди дори успя да забие удар в главата на Ей Джей.

10-ТИ РУНД Кръв тече този рунд. От Джошуа, след като бе разкървавен носът му, а Усик получи рана под окото. До края на рунда и окото на Антъни бе ранено и почти затворено.

11-ТИ РУНД Усик отново излезе, като пантера и яростно стартира, без да губи и секунда. Три страхотни поредни удара с лява ръка и Джошуа вече имаше нужда само от нокаут в последния рунд, за да спечели мача.

12-ТИ РУНД Нормално в последния рунд напрежението бе на “десет”! Умно и смело, Усик не тръгна да се защитава, въпреки че осезаемо водеше в резултата. А напротив – украинецът отново започна по-активно и вкара някои много сериозни удари в главата на Антъни, търсейки абсолютната победа с нокаут. “Великият” Джошуа буквално издъхваше, изглеждаше все по-изморен, а Усик все така пълен с енергия. Така британецът не успя да тръгне в атака в търсене на единственната си победа с нокаут, до който Усик бе докрай по-близо. В последните секунди Усик вече направо размаза Ей Джей, който гушна въжетата, за да не падне. Тогава би родната му камбана за край на двубоя, за да завърши агонията му без най-големия срам на ринга.

ЛЮБОПИТЕН КРАЙ НА ГАЛА ВЕЧЕРТА

След края на изключителния си заслужен успех, Усик с украинския флаг в ръцете си, открито демонстрира пред британските домкини, че изобщо не се е изморил от 12 рунда срещу техния любимец AJ и показа на цял свят танца Гопак. Който възниква в армията на Запорожието още през 16 – 18 век и позволява на казаците да демонстрират своята смелост, сила, мъжество, ловкост и бойни умения. На 25 май 2017 г. Върховната Рада (парламента) прие  закон за националния спорт, според който гопакът е официално признат за спорт в Украйна. 

КАКВО ОЩЕ ВИДЯХМЕ НА ЕКРАНА

Скромният претендент за световната титла Олекзандър Усик излезе 1-ви на ринга, само с бял елек без ръкави и качулка, а лицето му бе закрито от маска, така, както живее светът днес.

Програмата на DAZN стартира по план – в 10:00 ч. сутринта, калифорнийско време. Вървяха зрелищни кадри и надъхващи слова за главното събитие на вечерта и от “Тотнъм Хотспър Стейдиъм”. След това ни преносоха в своебразно студио на стадиона до самия ринг.

Водеща бе популярната Кейт Абдоу, заедно с професионалните боксьори Рой Джоунс-младши и Тони Белю.

31-годишният световен шампион Антъни Джошуа излезе отново на “собствен терен” за нова защита на титлите и коланите си, само година след като се състоя последната, срещу българския претендент Кубрат Пулев, която спечели след нокаут в 9-ия рунд.

Джошуа излезе, макат и 2-ри на ринга, като “1ви и ефинствен крал”, облечен в бял халат и златни ръкавици, на фона на песента “Амбиция”, която е на неговия братовчед Мауло (естественно родата да вземе пари). ВЕЛИКОбританската публика, подкрепяща яростно своя любимец аплодираше бурно, без и грам очакване за “падане на короната” и четири колана, на звука на пробита гайда.

Скромният претендент за световната титла Олекзандър Усик пък излезе 1-ви на ринга, само с бял елек без ръкави и качулка, а лицето му бе закрито от маска, така, както живее светът днес. Усик влезе в Лондон под звуците на украинска народна песен, за да излезе с фанфари на път за Украйна. 

ПЪТЯТ КЪМ ВЪРХА 

Mmm

%d bloggers like this: