Единственният български хокеист в Русия с каска-история на България – Георги Миланов

С “бойно име” от леда “Годзила” и прякор “Българина”, роден и израсъл в спортно “ледено” семейство

На каската личи битката при връх Шипка. “Всички мои каски имат много история, на този път сме заложили на Българската,” пояснява Георги Миланов.

20 септември 2021 г. “Вече е готова новата ми каска с която ще играя този сезон за отбора на Марино Москва, като 1ви вратар. Благодарения на професионалната работа на Assenov Custom каската изглежда уникално.” Това разказва Георги Миланов с “бойно име” от леда “Годзила” и прякор в Русия “Българина”.

“Всички мои каски имат много история, на този път сме заложили на Българската,” пояснява Георги.

На каската личи битката при връх Шипка от 1877 г. по време на Руско Турската освободителна война (1877-1878), където българските опълченци и руската армия водена от ген. Столетов успяват геройски да разгромят армията на Осман Паша.

“Тук аналогията е, че вратата ми е непревземаема, като връх Шипка,” “оправдава” се Миланов.

Миланов следва посланията на Дан Колов. Под решетката отпред е изписано “Българина” прякора, който дали на Георги в Русия.

“Не знам, дали всички знаят, че освен хокей си тренирам и свободна борба, за това съм включил и думите на един от най – великите бойци в историята, българина Дан Колов, който казва “Чувствам се силен, защото съм Българин”,” гордо заявява единственният български хокеист в Русия.

Св. Серафим Соболев закрилял Георги Миланов.

На задната част на каската е изобразен св. Серафим Соболев, светецът добре познат ни от руската църква в София, при чиито мощи, лежащи там, хората оставят листчета с желания. Под образа на светеца грее надпис “БОГ С НАМИ”!

“Той е този, който бди винаги над мен и ми помага”, сподели Георги Миланов.

Разбира се, греят и емблемите на всички отбори за които Георги е играл, в знак на уважение и респект към тях. Най-отгоре на каскста, пък е логото на отбора за който играе в момента – Марино Москва.

Под решетката отпред е изписано “Българина” прякора, който дали на Миланов в Русия.

ВИЗИТКА

Георги Миланов с екипа на отбора по хокей на лед Марино Москва

Георги Миланов с “бойно име” от леда “Годзила” и прякор навън “Българина” е роден и израсъл в спортно, и най-вече в “ледено”, та дори хокейно семейство, в България.
Дядо му, на който носи името, дълги години беше също вратар, на Славия и нац. отбор, Гого, с който имах удоволствието да работя в Славия, и станахме шампиони. Гого напусна този свят, но остави силна резка на леденото поле и семейна следа завинаги.

Баща му Мартин и той бивш хокеист и в момента председател на българската федерация по хокей на лед.

Майка му Оксана Потдикова 2 пъти е световна шампионка и 3 пъти шампионка за Русия по фигурно пързаляне танцови двойки.

Георги Мартинов Миланов роден на 8 май 2007 г. в София, а живее и играе в Русия от 9 годишен, като започва в отбора на Цетър Москва, преминава през силната школа на Русь Москва и в момента е 1-ви вратар на отбора на Марино Москва с прякор “Българина”! Георги е с българско самосъзнание и се чувства българин въпреки, че има и руско гражданство