Готова е ваксина за деца (5-11), проучват и 6-месечни бебета, чакат одобрение в САЩ

Файзер заяви, че продуктът работи срещу COVID-19 за най-младите

„Мисля, че наистина постигнахме сладкото място“ – д-р Бил Грубер, ст. вицепрезидент на Pfizer

20 сеп 2021 г. Компанията Файзер (Pfizer) заяви днес, че ваксината срещу COVID-19 работи за деца на възраст от 5 до 11 години и че скоро ще търси разрешение от САЩ за тази възрастова група-ключова стъпка към започване на ваксинации за най-младите. Малко момиченце получава ваксина. Photo-credit: biospace.com

20 сеп 2021 г. Компанията Файзер (Pfizer) заяви днес, че ваксината срещу COVID-19 работи за деца на възраст от 5 до 11 години и че скоро ще търси разрешение от САЩ за тази възрастова група – ключова стъпка към започване на ваксинации за най-младите, съобщи авторитетната американска и световна информационна агенция Асошиейтед прес (АП), цитирана и от други медии в Съединените щати, вкл. и от местния таблоид Лос Анджелис Таймс.
За деца в начална училищна възраст Pfizer тества много по-ниска доза-една трета от количеството, което е във всяка доза, дадена до сега. И все пак след 2-та си доза децата на възраст от 5 до 11 години развиват нива на антитела срещу коронавирус също толкова силни, колкото тийнейджърите и младите възрастни, каза д-р Бил Грубер, ст. вицепрезидент на Pfizer, пред АП.
Дозата за деца също се оказа безопасна, с подобни или по -малко временни странични ефекти – като възпалени ръце, треска или болки – които изпитват тийнейджърите, каза той.

„Мисля, че наистина постигнахме сладкото място“, каза Грубер, който също е педиатър. (“I think we really hit the sweet spot”).

Още по -рано този месец шефът на Федералната Здравна Служба на САЩ (FDA) д -р Питър Маркс каза пред същата агенция АП, че след като Pfizer предаде резултатите от проучването си, неговата агенция ще оцени данните, и „надявам се след няколко седмици“, за да реши дали ваксините са достатъчно безопасни и ефективни за по -малки деца.
Докато децата са с по-нисък риск от тежко заболяване или смърт от възрастните хора, повече от 5 милиона деца в САЩ са дали положителен тест за COVID-19 от началото на пандемията и поне 460 са починали, според Американската академия по педиатрия, данни цитирани от авторитетния Ел Ей Таймс. Случаите при деца са се увеличили драстично, тъй като вариантът Делта обхвана страната.
Pfizer каза, че е изследвал по-ниската доза при 2268 деца в детски градини и в начална училищна възраст. FDA изисква това, което се нарича имунно „свързващо“ проучване: доказателства, че по -малките деца са развили нива на антитела, които вече се оказаха защитни при тийнейджъри и възрастни. Това съобщи Pfizer днес в прессъобщение, а не в научна публикация. Изследването все още продължава и все още няма достатъчно случаи на COVID-19, за да се сравнят процентите между ваксинираните и тези, на които е дадено плацебо-нещо, което може да предложи допълнителни доказателства.
Изследването не е достатъчно голямо, за да открие изключително редки странични ефекти, като сърдечно възпаление, което понякога се появява след втората доза, най -вече при млади мъже. Правилата на FDA казват, че педиатричните проучвания трябва да бъдат достатъчно големи, за да изключат по -висок риск за малки деца. Групата на Pfizer заяви, че след като ваксината бъде одобрена за по-малки деца, те разбира се ще бъдат внимателно наблюдавани за редки рискове, както всички останали.
Вторият производител на ваксини в САЩ, Moderna, също изучава ваксините си при деца в начална училищна възраст. Pfizer и Moderna изучават дори и по-малките, до 6-месечните деца. Резултатите се очакват по-късно през годината, отбелязва Ел Ей Таймс.

АП днес публикува и друга фатална информация, която следва поредицата от важни новини.

COVID-19 вече уби толкова американци, колкото и пандемията от испански грип 1918-19 г.-приблизително 675 000, съощава американската информационна агенция. 

Населението на САЩ преди век е било само една трета от това, което е днес, поясняват от АП. Но кризата с COVID-19 по всякакъв начин е колосална трагедия сама по себе си, особено предвид невероятния напредък в научните познания оттогава и невъзможността да се възползват максимално от наличните ваксини този път, предава Асошийетед Прес.

ПРИПОМНЯМЕ

Затягат контрола за КОВИД и в двете посоки в САЩ от ноември (+ видео)

Ммм