Почина Борислав Дионисиев – една от важните бизнес фигури на българския преход

Борислав Дионисиев

Борето Дионисиев – мислеше малко, правеше много, ходеше бавно, решаваше бързо. Малко ни оставаше да направим 1ят български филмов фестивал в “световната столица на киното” Лос Анджелис, както преди помогна това да се случи в Ню Йорк. Пандемията ни спря, а сега вече и него го няма.

Изключителен истински българин без задръжки. Тотален мъжкар и бизнесмен без илюзии, откровен приятел до болка и безмилостен враг на пошлото и фалша. Бохем от класа, но с присъствие и позиция!

Така ще го запомня!

На 6 септември 2021 г. на 74-годишна възраст почина една от важните бизнес фигури на българския преход и журналист – Борислав Дионисиев. Промените у нас го заварват в списание „Отечество“.

Борислав Дионисиев е роден в София на 27 юли 1947 г. Възпитаник е на Английската гимназия в София. Завършва „Външна търговия“ във Висшия икономически институт „Карл Маркс“. Започва кариерата си в Института за съвременни социални теории към АОНСУ, където е от 1975 до 1981 г. Специализира в Университета на Осло, Норвегия, през 1979 г. 

Дионисиев бе член на Българския бизнес клуб „Възраждане“, по-известен като Г-13 (през 1993 г.)  и Конфедерацията на едрите индустриалци, създадена през 2001-а.

Дионисиев бе инвеститор в различни сектори на българската икономика. В зората на демокрацията започва с дистрибуция на горива, първоначално работейки с държавната тогава „Петрол“, а през 1992 създава собствена верига бензиностанции „Булвария холдинг“. Но през годините той разширява интересите си придобивайки дялове в  „Балкантурист“, „Електроимпекс“, „Елфарма“, „Софарма“, „Машиноекспорт“, „Електромашинари холдинг“, „Варко“ и „Булярд“.

През 1989-1991 г. представлява във Виена гръцката фамилия Вардиноянис (чието богатство тогава се изчислява на 8 млрд. долара). От тогава са и контактите му с редица прохождащи руски и български бизнесмени, на които по един или друг начин е помогнал. 

Първият опит за приватизация на Булбанк, е с активното лобиране на Дионисиев в полза на фамилията Вардиноянис, но сделката бива провалена от правителството на Иван Костов. Впоследствие банката бе продадена на италианската “УниКредит”, което изтласка на преден план Левон Хампарцумян и отбеляза края в официалните отношения на Дионисиев с фамилията Вардиноянис. 

Дионисиев има две деца от първия си брак – син Христо, който държи и култовия ресторант “Къщата с часовника” и дъщеря Светла. Бизнесменът има и още една дъщеря – Рада, от украинката Олга Шчербицка.

Михаела Калайджиева, близначка на Гергана Паси, му роди син Борислав Дионисиев-младши през 2014 година. Тогава бизнесменът беше на 67 г., а Михаела – на 41 г.