Ню Йорк под вода с най-малко 8 жертви (+ видео)

Ураганът Айда почти изключи метрото и разруши домове

2 септември 2021 г. Голяма част от Ню Йорк е под вода и от тази сутрин вече е в извънредно положение. Това се случи, след като останките от урагана Айда се врязаха с яростен дъжд, който доведе до най-малко осем смъртни случая (7 в града и 1 в Ню Джърси), по данни на полицията. Айда почти изключи метрото, разруши домове в Ню Джърси и доведе до предупреждение за торнадо за Бронкс, показват данни на Националната Метеорологична служба. 

Мария Мова

Рано тази сутрин почти целият обществен транспорт не работи. Спряни са автобусите и метрото. Хора почти няма. Ню Йорк изглежда безжизнен.” Това сподели българката Мария Мова, която от години живее в града наричан “Голямата ябълка” (the big apple).

Дъждът в сряда през нощта бе 3,1 инча в Сентрал Парк и само за час успя да разбие рекорда от едва миналата седмица, когато 1,94 инча дъжд падна в парка по време на тропическата буря Анри. Националната метеорологична служба обяви за 1-ви път аварийно наводнение в Ню Йорк.

Кметът Бил де Блазио обяви извънредно положение малко преди полунощ (23:30 ч.м.вр.), и го обяви в Туитър.

Той заяви, че Ню Йорк е „издържал на историческо метеорологично събитие“ с „рекордно редовни дъждове в града, брутални наводнения и опасни условия по пътищата ни“. Де Блазио призова нюйоркчани: „Останете вътре“ и бе издадена забрана за пътуване за една нощ, както и всички превозни средства, които не са спешни, да не се движат по пътищата и магистралите в четвъртък.

Губернаторът Фил Мърфи на Ню Джърси също обяви извънредно положение късно сряда вечер и помоли жителите да „стоят настрана от пътищата, да останат вкъщи и да бъдат в безопасност“.

Някои нюйоркчани весело посрещнаха бурята с пура на надуваем дюшек.

Ммм