ОБНОВЕНА Не може от САЩ в БГ, ако не си българин и/или с документ с/у КОВИД (1 сеп 2021))

Изисквания пътуване 1 сеп – 30 ноем 2021

Ще се допуска влизане само на някои категории чужденци

От 1 септември 2021 г., със заповед на министъра на здравеопазването отново се въвежда забрана за влизане в България на пристигащи от САЩ пътници, освен ако не са български граждани или лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Р България, или членове на техните семейства.

 31 август 2021 г. (София) От 1 септември 2021 г., със заповед на министъра на здравеопазването отново се въвежда забрана за влизане в България на пристигащи от САЩ пътници, освен ако не са български граждани или лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Р България, или членове на техните семейства.
Ще се допуска влизане и на някои категории чужденци, напр. студенти, официални лица, медицински работници и други.Това съобщиха от българското Министерство на Външните работи в публикация на две заповеди на здравния министър Стойчо Кацаров на М-во на Здравеопазването (МЗ) от днес, като едната от тях, пряко касае българите в чужбина и техни близки, особенно в САЩ, и се посочва срок на валидност до 30 ноември 2021 г. 

Допускането на територията на страната ще става при представяне на валиден цифров COVID сертификат САМО на ЕС за ваксинация или за преболедуване или аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция (ПиСиАр, PCR) за COVID-19, удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен документ, съдържащ същите данни.

СЕРТИФИКАТ ЗА ВАКСИНАЦИЯ, ИЗСЛЕДВАНЕ И ПРЕБОЛЕДУВАНЕ НА КОВИД-19, ИЗДАДЕН В САЩ НЕ Е ВАЛИДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ! ПОДЛЕЖИ НА ДОПЪЛНИТЕЛНО ЯСНО УТОЧНЕНИЕ ОТ МЗ

“Съгласно Заповед № РД-01-733/27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването, в България е ВАЛИДЕН ВСЕКИ ДОКУМЕНТ, СЪДЪРЖАЩ ОПИСАНИТЕ В Т.10 ОТ ЗАПОВЕДТА АТРИБУТИ”. Това  отговориха от пресцентъра на МЗ в специален имейл до BULGARICA. 

“Прилагаме и линк към заповедта,” поясняват от здравното министерство. Най-долу вижте целият текст на т.10 и линк за .pdf файл на цялата заповед.

Съединените щати не попадат в списъка на шест (6) държави, от които автоматично се приема техен подобен сертификат, и е валиден и за влизане в България и ЕС, което ясно показва официалният документ на българското правителство, където поименно те са посочени. Т.е. само европейски документ, плюс подобен от още шест държави, гарантира влизане в България, респективно в ЕС, ако НЕ си български гражданин и прилежащи, според днешната заповед, които следват.

За българските граждани, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Р България, както и за членове на техните семейства са въведени някои облекчения:

  • ако при влизането в страната е представен само един от горните документи, те се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което са посочили, че ще пребивават. Тази карантина може да бъде отменена при предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 24 часа от влизането в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция (PCR) за доказване на COVID-19;

-.ако не представят нито един от горните документи, те се допускат на територията на страната и се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома си или в друго място за настаняване, без възможност тази карантина да бъде впоследствие отменена;

  • децата на възраст от 12 до 18 години се допускат при представяне на отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция (PCR) за COVID-19, удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен документ, съдържащ същите данни. В случай че не представят такъв документ се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което са посочили, че ще пребивават, като тази карантина може да се отмени при предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 24 часа от влизането в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция (PCR) за доказване на COVID-19;
  • децата до 12-годишна възраст се допускат в страната, без да е необходимо да представят нито един от горните документи.

НЕ се приемат резултати от извършен бърз антигенен тест.

Вчера, 30 август, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и екипът му обсъдиха с експерти предложените от гл. държавен здравен инспектор доц. А. Кунчев допълнителни противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция.

„Вашето мнение е най-важно в този момент. Експертите са водещите при вземането на решения за забавяне на епидемични процес. Политиката отстъпи място на експертизата“, заяви министърът на здравеопазването в началото на срещата.

С друга заповед от днес на министъра на здравеопазването се забранява износът на нискомолекулни хепарини и лекарствен продукт от групата на имуносупресорите до 30 ноември, включително.

Лечението с Remdesevir се препоръчва основно при пациенти в началото на заболяването – в първите 5-7 дни от началото на заболяването, когато е налице вирусна репликация. При разпространения сега Делта вариант този период е 3-6 дни. Пациентите обикновено биват хоспитализирани около 7-10 ден от началото на заболяването, когато включването към терапията на противовирусен медикамент, какъвто е Remdesivir, не е оправдано. При немалко от пациентите има и конкретни противопоказания за прилагането на този лекарствен продукт. Това пише проф. Татяна Червенякова, координатор на Експертния съвет по специалност „Инфекциозни болести“, в становище, изпратено до министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Проф. Червенякова отбелязва, че Remdesivir трябва да бъде прилаган в посочения период при лица с диабет, автоимунни, онкологични и придружаващи заболявания, при които пациенти се очаква коронавирусната инфекция да протече по-тежко.

2 090 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа към края на деня на 31 август 2021 г. С PCR са установени 668 от тях, а с бързи антигенни тестове – 1 422. Тестовете, направени през изминалото денонощие, са общо 32 070. 

Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 453 689, 29 754 от които – активни. Излекувани са вече 405 095 лица. От тях 739 са регистрирани през изминалите 24 часа.

Общият брой на пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ у нас, е 3 594. В интензивни отделения или клиники се намират 301 от тях.

Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, са 18 840. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 109. Данните на МЗ сочат, че всичките са със странични заболявания, а почти всички са в пенсионна възраст.

Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 са общо 2 299 118. От тях 10 412 са приложени през последното денонощие.

В прикачения файл можете да намерите списък на диагностично-консултативните и медицинските центрове на територията на България, където има разкрити COVID зони.

Списък
XLS файл, 155,0 KB, качен на 30.08.2021

Актуални данни за разпространението на COVID-19 по света можете да видите на този линк:
https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/razprostrnenie-na-covid-19-po-sveta-danni-na-ecdc/

С пълните текстове на двете заповеди които ни касаят в чужбина, можете да се запознаете в прикачените файлове.

Заповед № РД-01-745/31.08.2021 г.
за изменение на Заповед № РД-01-647 от 29.07.2021 г., допълнена със Заповед № РД-01-712 от 19.08.2021 г.
PDF файл, 540,3 KB, качен на 31.08.2021

pdf document

Заповед № РД-01-743/31.08.2021 г.
PDF файл, 760,1 KB, качен на 31.08.2021

ТЕКСТ НА Т.10, КОЯТО КАСАЕ ВЛИЗАНЕ И ПРЕСТОЙ В БЪЛГАРИЯ, ОТ ЧУЖБИНА, ВКЛ. САЩ:

10. По смисъла на тази заповед:
10.1. „Държавата (територията), от която лицето пристига“ е държавата (територията) – начална точка на неговото отпътуване, независимо от престоя, свързан с транзитното му преминаване през други държави по време на придвижването му.
10.2. „Валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или АНАЛОГИЧЕН на него документ“ е документ за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19. Документът трябва да съдържа имената на лицето, изписани на латиница, съгласно документа за самоличност, с който пътува, дата на раждане, дата на която е поставена последната получена доза ваксина срещу COVID-19, пореден номер на дозата, както и общия брой дози при ваксини, които се поставят двукратно, търговско наименование на поставената ваксина срещу COVID-19, наименование на производителя/притежателя на разрешението за употреба, държавата, в която е издаден и наименованието на издаващия компетентен орган, а за сертификата на ЕС – и неговия уникален идентификатор.
10.2.1. За завършен ваксинационен курс се приема поставянето на съответен брой дози от дадена ваксина срещу COVID-19, посочени в Приложение № 3 и изтичането на 14-дневен период, считано от датата на поставяне на последната доза. За завършен ваксинационен курс се счита и комбинираният прием на една доза ваксина Vaxzevria/ AZD1222 с една доза ваксина Comirnaty/ BNT162b2 (Pfizer-BioNTech Covid-19 vaccine).
10.3. „Валиден цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване“ е документ, който удостоверява, че лицето е преболедувало COVID-19 и който е валиден за периода от 11-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, вписана в документа. Сертификатът трябва да съдържа имената на лицето, изписани на латиница, съгласно документа за самоличност, с който пътува, дата на раждане, дата на първия положителен резултат от NAAT изследване и положителен резултат (Positive), данни за органа, издаващ документа, държава, в която е направено изследването и неговия уникален идентификатор. „Изследване NAAT“ означава молекулярно изследване за амплификация на нуклеинови киселини, като например полимеразна верижна реакция с обратна транскриптаза (RT-PCR), циклично медиирана изотермична амплификация (LAMP) и техники с транскрипционно медиирана амплификация (TMA), използвани за откриване на наличието на рибонуклеинова киселина на SARS-CoV-2 (RNA).
10.3.1. АНАЛОГИЧЕН на цифровия COVID сертификат на ЕС (бел.ред. вкл. издаден в САЩ) за преболедуване документ е документ, който удостоверява, че лицето е преболедувало COVID-19, и който е валиден за периода от 11-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, вписана в документа. Документът трябва да съдържа имената на лицето, изписани на латиница, съгласно документа за самоличност, с който пътува, дата на раждане, дата на първия положителен резултат от PCR изследване или от бърз антигенен тест и положителен резултат (Positive), данни за лечебното заведение, извършило изследването (наименование, адрес или други данни за контакт) или за органа, издаващ документа и държавата, в която е направено изследването.
10.4. „Валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване“ (бел.ред. ТЕСТ) или аналогичен на него документ е документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната (бел.ред. 1та държава в ЕС, независимо дали е транзитно преминаване /междинно кацане/, най-добре за пътуване от “зад Океана” ден преди тръгване, за да е валиден и в 1та държава, и в България) изследване по метода на полимеразна верижна реакция или отрицателен резултат от проведен до 48 часа преди влизането в страната бърз антигенен тест, считано от датата на пробонабиране, вписана в документа. Документът трябва да съдържа имената на лицето, изписани на латиница, съгласно документа за самоличност, с който пътува, дата на раждане, вид на изследването, изписан на латиница метод (PCR или RAT) и отрицателен резултат (Negative), дата и час на вземане на проба за изследване, търговско наименование и производител на теста (задължително за бързите антигенни тестове), наименование на лабораторията/лечебното заведение, извършило изследването, държава, в която е направено изследването и орган, издал сертификата/документа, а за сертификата на ЕС – и неговия уникален идентификатор.
11. За равностойни на цифровия COVID сертификат на ЕС се приемат и установените за еквивалентни от Европейската комисия с акт за изпълнение сертификати за COVID-19, издадени от трета държава в съответствие със стандарти и технологични системи, които са оперативно съвместими с рамката за доверие за Цифровия COVID сертификат на ЕС. Списъкът на държавите, чиито сертификати за ваксинация, изследване и преболедуване на COVID-19 се считат за равностойни на цифровия COVID сертификат на ЕС е посочен в Приложение № 4. (бел.ред. НЕ КАСАЕ САЩ, това са 6-те допълнителни държави към списъка на членките на ЕС)

ЦЕЛИЯТ ТЕКСТ ТУК:

Click to access zapoved_vlizane_bg_27_08_2021-2.pdf