Дания 1ва изрита ковид – какво остава за тях и нас ?!

Списък на текущите правила за пандемията в “скандинавското чудо”, които ни чакат и нас

От 10 септември датското правителство спира категоризирацията “COVID-19 – критично за обществото заболяване”.

От 10 септември датското правителство спира категоризирацията “COVID-19 – критично за обществото заболяване”. Според прессъобщение на датското Министерство на здравеопазването това се дължи на големия брой ваксинирани и на силния контрол върху епидемията. Това е 1-то по рода си подобно съобщение в Европа и може би в света.

Категоризацията на COVID-19 като критична за обществото болест прави възможно въвеждането на редица от специалните мерки за справяне с епидемията като например носенето на маска или въвеждането за ваксинационен паспорт. С премахването й ще отпаднат и последните ограничения от Споразумението за облекчаване на рестриктивните мерки в страната от 21 юни 2021 г. Те са свързани по-конкретно с изискването за представяне на сертификат за премината ваксинация или тест при посещение на големи събития, ресторанти и нощни заведения на закрито.

От датското правителство коментират, че няма да се поколебаят отново да въведат противоепидемични мерки при влошаване на ситуацията.

Текущите правила за пандемията с КОВИД в Дания включват:

  • задължителна маска само на летището, но не и в общественния транспорт;
  • изисква се ваксинационен паспорт в питейните заведения, но само ако консумирате вътре, никакви изисквания в магазините, но да се спазва дистанция. Но, той еабсолютно задължителен за места за услуги за човешкото тяло, като масажни и фризьорски салони и за татуиране;
  • физическо присъствие в офис е свободно само за ваксинирани, за другите тестове всяка седмица, които вече стават платени;
  • Задължителен валиден ваксинационен паспорт. Музеи, увеселителни паркове, театри, кина, концертни зали, зоологически градини, стадиони и други спортни обекти са отворени с мерки за предотвратяване на инфекции. 

Задължителен валиден ваксинационен паспорт, за да се влезе в закрити театри, концертни зали и кина с повече от 500 седящи зрители. За събития на открито, като концерти или футболни мачове, с повече от 2000 седящи зрители. Въобще са забранени сбирки на повече от 500 души, със супер редки изключения. За водни паркове и центрове за игра. За фитнес центрове за хора на възраст над 15 г.;

  • Дискотеки и нощни клубове са изцяло затворени;
  • За училищата ваксината не е задължителна, но се изисква учениците на възраст над 12 години и служителите в началните и прогимназиалните училища, да се явяват на тест два пъти седмично;
  • Въведени са глоби за нарушения на правилата;

Дания положи много усилия, и е 3-тата по ниво на имунизация страна в ЕС – 71% от населението има завършен курс на ваксинация. Малта е начело в Европа с 80% ваксинирано население, а Португалия е втора със 73%, като доскоро лидер бе Великобритания с 62%.

България продължава да заема последно място по ваксинация в Европа, като пълнолетните граждани с пълна имунизация са едва 19.8% по данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Смъртността сред заразените с COVID-19 е сведена почти до нула, у нас тя е 31.65 на 1 млн. и по този показател сме на незавидното 2-ро място в ЕС.

Създават се особено тежки перспективи пред страни с голям дял неваксинирани жители, предупреждават експертите.

COVID-19 pandemic | DG ECHO Daily Map | 22/07/2021 Source: ECHO

Прогнозата на BULGARICA е, че тази “картина” и тези правила в Дания ще бъдат въведени в повечето страни на света, а Дания се явява, като 1-та общественна “проба” в света. 

+++

Кралство Дания е скандинавска страна, намираща се в Северна Европа с площ 43 098 km² с население 5,824,857 души (2020), от тях 95,5% са датчани. Ср. гъстота е 130 души/km². Официалният език е датски. Религия: християнство – протестантство. Официалната и държавна църква на Дания е Евангелската лутеранска църква.

Дания е високо развита индустриално-аграрна страна, като в промишлеността преобладават малки и средни предприятия. По данни на датската статистика броя на предприятията, които имат повече от 1000 работници е под 1%.

По БНП на глава от населението Дания се нарежда на едно от челните места в света с 32 135 USD. (Брутен национален продукт (БНП) е макроикономически показател, спомагателен за брутния вътрешен продукт (БВП) и са необходими поне две операции за превръщане на БВП в БНП.

Дания отказва да смени паричната си единица (крона) след влизането си в ЕС (1973) след референдум, в който едва 0,9% гласуват “ЗА”. Кралството има и 2 автономни региона в Атлантическия океан, които не са членове на ЕС: Фарьорските острови и Гренландия.

Търговията в рамките на ЕС представлява 61 % от износа на Дания, а извън ЕС за САЩ (8 %) и Норвегия (6 %). 70 % от вноса е от ЕС.

Дания е една от страните с най-висок стандарт на живот, и по размер на Брутен вътрешен продукт (БВП, GDP, $324.1 млрд., номинален, 2017) на глава от населението, се нарежда на едно от първите места в света. Безработицата е на много ниски нива, но което пък обуславя и растящата нужда от квалифициран персонал. Общата данъчна тежест се равнява на 45,9% от доходите на домакинствата.

Световният Икономически форум посочва икономическите модели на петте Северни страни – Финландия, Швеция, Дания, Исландия и Норвегия като особен фактор в световната икономика.

“Бумът в датската икономика рязко приключи в началото на 2020 г.”, се казва в съобщение на централната банка. В зависимост от сериозността и продължителността на кризата с КОВИД, икономиката може да се свие между 3% и 10% през тази година, като основният й сценарий предвижда свиване от 5%.” (Април, 2020, Ройтерс). Централната банка отчита, че една 1/3 от частните работни места в Дания са засегнати от мерките против разпространението на вируса.

Дания е стратегически транспортен център, основна връзка м/у Скандинавия и Централна Европа.

Дания е конституционна монархия, в която министър-председателят е глава на правителството, с многопартийна система. Властта на монарха е изпълнителна и той я дели с мин-председателя.

Върховният орган на законодателната власт в Дания е еднокамарен парламент (Folketing), избиран за срок от 4 години от гражданите на страната, навършили 18-годишна възраст.

През годините и сега, Дания държи известна дистанция от военните. Но, пък по конституция в Дания е в сила военна повинност и на военна мобилизация подлежат малко под милион датски мъже на възраст между 18 и 49 години. Мирновременният състав на въоръжените сили възлиза на около 18.827 военнослужещи. Въпреки, че запазва неутралитет по време и на двете световни войни (1СВ и 2СВ), тя е една от основателките на НАТО, тъй като на населението става ясно, че страната не е в състояние самостоятелно да осигури суверенитета си. С края на Студената война фокусът на въоръжените сили е пренасочен към хуманитарни мироопазващи операции.

През 2015 г. Дания е на 3-то място по свобода на пресата в света по класация на „Репортери без граници“ (+4 места спрямо предходната година).