“Отровата”, която ще изпием – “Въздействащият Капитализъм и Великото Зануляване – Роналд Коен”

Инвестирането в Социално Въздействие – То е в основата на Голямото Нулиране. С всички тези приказки за него То принизява хората в човешки същества със статус на обекти на потенциални инвестиции, източници на добрата старомодна печалба за богатия елит

“Отровата”, която ще изпием – “Въздействащият Капитализъм и Великото Зануляване – Роналд Коен” Photo: winteroak.org.uk

Инвестирането в социално въздействие е в основата на Голямото Зануляване. То принизява хората в човешките същества със статус на обекти на потенциални инвестиции, източници на печалба за богатия елит. Това пише сайта winteroak.org.uk, базиран като фондация във Великобритания според разширението си след точката, под заглавие “Роналд Коен, въздействащият капитализъм и великото зануляване” (“RONALD COHEN, IMPACT CAPITALISM AND THE GREAT RESET”). Вижте долу линк за оригинала със снимки, където ще намерите още по-задълбочена информация . Предлагаме ви текста без промени в превод на Юлияна Илиева. Добавили сме начало на заглавието и само сме разместили местата на думите в оригиналното на края след тирето. 

..зад всички тези приказки за „социално въздействие“ е добрата старомодна печалба… категорично продължават в материала на британския сайт Уинтъроак.

Въздействащите капиталисти са направили голяма крачка от класическия либерален манталитет на свободния пазар, който разглежда държавата чисто като пречка за предприемаческа дейност.

За въздействащия капитализъм всичко е потенциален източник на инвестиции и по този начин печалба – от природата до образованието, от океаните до пола.

Новата норма за голяма част от световното население е, че животът им няма да се разглежда като нищо друго освен възможности за инвестиции за финансовия елит, а надеждите, страховете, успехите и неуспехите им се свеждат до статистика в централизирана база данни.

Приватизиране на правителството
Това по същество се равнява на приватизация на ролята на правителствата в широк спектър от сфери, в която постигането на определени социални резултати се третира като потенциално печеливша финансова инвестиция.

Фашисткият модел
Държавата играе решаваща роля в техните планове. Сливането на публично и частно, което те търсят, не е държавно-комунистическата идея управлението да поема бизнеса, а по-скоро фашисткият модел на бизнес, който поема управлението!

Sir Ronald Cohen – Bridges Fund Management

Сър Роналд Коен  (Ronald Mourad Cohen), 76-годишен бизнесмен от Обединеното кралство, роден в Египет на 1 август 1945 г. в еврейско семейство на банкер и англичанка, което по време на Суецката криза е изгонено от президента Насър, и се местят в Лондон. Роналд печели стипендия от университета в Оксфорд, където става и президент на Юниона и и взема диплома по Философия, Политика и Икономика в колежа Екстер. След това посещава Бизнес Училището на Харвард. Кариерата му започва със собственна компания в партньорство със състуденти на Острова и Италия (1972), която се счита за 1та за Рисков Капитал (Venture capital (VC)) във Великобритания. Нетаняху му връчва голямата награда за бизнес с Израел, а през 2002 г., заедно с Джон Мълтън е поставен в Залата на Славата за Частен Капитал (Private Equity Hall of Fame) в Обединеното кралство. От юли 2011 Сър Роналд Коен е чеърмен на 1та Британска банка за социални инвестиции (Big Society Capita). 1974 г. е към Либералите, а през 1979 минава към Лейбъристите във Великобритания, а през 2011 влиза в “неполитическо” сдружение в Израел за промяна на избирателната система. Роналд Коен е женен три пъти, като последната му жена (1987) Шерън Харел е дъщеря на Йоси Харел, капитан на кораба Ексодус, спадил евреи по време на Холокоста.

Сър Коен е определян като „бащата“ на Рисковия капитал и социалните инвестиции за въздействие (“the father of British venture capitaland “the father of social investment“), известен във Великобритания с финансирането на неолибералните правителства на „новите лейбъристи“ Тони Блеър и Гордън Браун. Член на Глобалната ръководна група на ПРООН за въздействие върху инвестициите .

Коен участва в Световния икономически форум на Клаус Шваб, чийто уебсайт го описва като

„изтъкнат международен филантроп, рисков капиталист, инвеститор в частни капиталови инвеститори и социален иноватор, който движи напред глобалната революция на въздействието“,

председател на Глобалната ръководна група за въздействие върху инвестициите; Председател на Фонда за образователни резултати за Африка и Близкия изток; Председател и съосновател на The Portland Trust; съосновател на социални финанси Великобритания, САЩ и Израел; съосновател на Bridges Fund Management Великобритания, САЩ и Израел; и съосновател на Big Society Capital.

Член на изпълнителния комитет на Международния институт за стратегически изследвания (International Institute for Strategic Studies (IISS). „Водещ световен орган по глобална сигурност, политически риск и военни конфликти“ с офиси в Лондон, Вашингтон ДС, Сингапур, Бахрейн и Берлин. IISS се финанасира от НАТО, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОСС), Rockefeller Brothers Fund, М-вото на отбраната на Великобритания, Великобритания Форин Офис (Foreign, Commonwealth and Development Office), британската армия, М-вото на отбраната на Канада, Carnegie Corporation, BAE Systems plc (BAE) – British multinational arms, security, and aerospace company, GKN Ltd – British multinational automotive and aerospace co., посолството на Израел във Великобритания, Кралство Бахрейн, фондацията на южноафриканския мултимилиардер от мини и диаманти Nicky Oppenheimer,  и американските приятели на IISS , което „позволява на Института да събира вноски в САЩ“.

 Коен и приятелите му, за да могат

да продадат „решение“, „проблемът“, за който се предполага, че ще бъде решен, той трябва да бъде официално признат като такъв!

SDG IMPACT FUND, както се нарича, „е инициатива на ПРООН (United Nations Development Programme, UNDP), натоварена с разработването на ресурси по три централни стълба за ускоряване на инвестициите за постигане на целите на ООН за устойчиво развитие до 2030 г.“. В т.ч. и Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development.

Той може да се похвали, че неговото „трансформационно въздействие“ ще включва „разкриване на пазарни възможности за $12 трилиона долара“.

“За мен пробивът в мисленето за въздействие дойде през септември 2010 г., когато за 1ви път свързахме измерването на социалното въздействие с финансовата възвръщаемост“.

Коен иска да „интегрира инвестициите за въздействие в международната помощ за развитие“, за да създаде нов вид империализъм за въздействие, тясно обвързан с целите на ООН за устойчиво развитие, които

„ще изискват $ 3,3 – 4,5 Трилиона долара всяка година през следващото десетилетие“

Коен отбелязва с признателност в книгата си (Въздействие: Преоформяне на капитализма за стимулиране на реална промяна (Лондон: Ebury Press, 2020), че „през 2015 г. движението за инвестиционно въздействие придоби фокус и спешност с публикуването на Целите на ООН за устойчиво развитие“.

„Изчислено е, че финансирането на постигането на ЦУР ще изисква допълнителни $30 Tрилиона долара инвестиции през следващото десетилетие“

Коен обяснява повече за правилата на тази изгодно забавна нова игра на хазарт във възходи и падения на живота на обикновените хора по целия свят: „Облигациите за социално въздействие включват три ключови играчи: платци на резултати, доставчици на социални услуги (това обикновено са организации с нестопанска цел , но те могат да бъдат и целенасочени бизнеси) и инвеститори

Подобно на Голямото Зануляване на Schwab – The Fourth Industrial Revolution: what it means, how to respond, очевидно е „идея, чието време е дошло“.

Коен твърди: „Факт е, че нашият съществуващ социален договор е изтекъл и сега сме в процес на изготвяне на нов под формата на ударния капитализъм“.

С други думи, неговата революция на удара има за цел да спаси капитализма, като го прекрои, което е част от Голямото Зануляване.

Коен съобщава, с цялата гръмотевична власт на стареца от Давос: Ще отнеме поне десетилетие, за да трансформираме нашата система и трансформацията ще се развие на етапи: започвайки с инвестиция на въздействие и измерване на въздействието; чрез развитието на икономики с въздействие; към нова глобална система на въздействащия капитализъм ”.

Подобно на колегата си от WORLD ECONOMIC FORUM (WEF) Клаус Шваб и фалшивото „младежко движение“ на бизнес организацията – Global Shapers Community, Коен обича да изобразява „въздействащия капитализъм“ в най-розова светлина.

Представянето на дейността на мрежата за въздействие като безспорно достойно и като цяло обществено благо играе решаваща роля в цялостната стратегия.

По този начин Cohen coos, които влияят на капитализма,

„ще ни отведе в един нов и по-добър свят“ , като „помага на нуждаещите се и запазва нашата планета“

Той ще разгледа „различни социални проблеми“, включително бездомност, достъпни жилища, обществени организации, детско затлъстяване и психично здраве, да не говорим за „бедност, недостатъчно образование, безработица, застаряващо население и разрушаване на околната среда“

“ПОДПОМАГАНЕ”

Това ще стане чрез „подпомагане на младите хора в неравностойно положение“ , подпомагане на „интеграцията на бежанци и имигранти“ и повишаване на „овластяването на жените и равенството между половете“.

Проектите за въздействие имат за цел да предоставят „финансови услуги за бедните“, „достъпни и зелени жилища“ и да „трансформират живота на повече от 12 000 домакинства в селските райони на Кения и Уганда“

„Всички големи движения, включително неотдавнашния неолиберализъм, бяха финансирани от филантропи и същото става и за движението за въздействие. Omidyar Network, Ford, Rockefeller, MacArthur, Kresge и Hewlett Foundation в САЩ; Европейската фондация „Бертелсман“ в Германия и фондация „Калуст Гюлбенкян“ в Португалия; Фондация на семейството на лорд (Яков) Ротшилд, Яд Ханадив, и Фондация Едмонд де Ротшилд, в Израел; и Ratan Tata и Tata Trusts, в Индия, всички подкрепиха движението за въздействие ”

„Естеството на фондациите ги прави перфектен лидер на революцията на въздействието.

Поради техния статут на благотворителност и чувство за мисия, те могат да експериментират с различни роли – да действат като дарители, инвеститори, поръчители или платци на резултати. Те могат да финансират усилия за подпомагане растежа на полето на въздействие, както и да влияят на доставчиците, правителствата и инвеститорите да си сътрудничат по нови начини за справяне със социалните проблеми ”

Новата система“ на въздействащия капитализъм „привежда частния сектор в съответствие с правителството“ и прави напълно ясно, че

въздействието на инвестициите не може да работи без активното участие на държавата.

В края на краищата, цялата идея е, че осакатената от дълговете национална държава не може да си позволи да осигури „решенията“, изисквани от Целите на ООН за устойчиво развитие и следователно е

длъжна да търси инвестиции с плащане за успех

в тези области от въздействащите капиталисти.Т.е. държавата търси пари от частния капитал, за да оцелее и съответно да плати лихви.

Коен не полага усилия да скрие какво влияние искат капиталистите от правителствата.

Мариана Мацукато основателно твърди в „Предприемаческата държава“, че правителствата активно са оформяли и създавали пазари. Това е, което правителствата трябва да направят за пазара на въздействие днес. Те могат да стимулират растежа му по много ясни начини

Коен: Време е правителствата да ни поведат по новия път на въздействието на инвестициите към икономиките на въздействието и капитализма на въздействие“

Когато предприемачите се стремят към печалба и въздействие едновременно… печалбите им растат заедно с тяхното въздействие”

Когато предприемачите се стремят към печалба и въздействие едновременно, те са в състояние да дефинират начини за успех, без да жертват финансовата възвръщаемост и често превръщат своето въздействие в ключов двигател на своя успех. Тъй като те поставят въздействието в основата на бизнес моделите на техните компании,

печалбите им растат заедно с тяхното въздействие ”

Като стават все по-богати от своите инвестиции, въздействащите инвеститори активно се уверяват, че социалната несправедливост остава проблем, за който те могат да продължат да продават така наречените „решения“.

Чрез популяризирането на IV-тата индустриална революция и всички добиви, производство, потребление на енергия и отпадъци, които идват с нея, те правят неизбежно унищожаването на околната среда, за което твърдят, че се решава с техните фалшиво-зелени технологии, което не просто ще продължи, но ще се увеличи значително.

Това означава, че те могат да

продължат да печелят пари, като продават още „решения“ за проблемите,

които помагат да се запазят!

… както отбелязва Алисън Макдауъл, икономическите паразити също могат да печелят пари, като залагат с тези въздействащи сделки на финансовите пазари, така че дори провалът може да се окаже печеливш за някои.

Тя пише : „Тъй като залозите и контразалозите се правят от елитни финансови инвеститори,

бъдещите перспективи на реалните хора са вплетени в потискащите операции на световните финансови пазари“.

Докато Коен може да разглежда всичко това като

„ситуация, в която всички печелят,“ това не представлява нищо друго освен бедствие за човечеството и нашата Майка Земя.

Подобно на някакво слабоумно чудовище, хранещо се яростно със собствените си екскременти, ударната капиталистическа империя ще продължи да се разраства, раздута със собствената си безкрайно рециклирана токсичност, докато безумната и ненаситна алчност унищожи всички ни.

ОСВЕН АКО НЕ УСПЕЕМ ДА ГО СПРЕМ

ПРЕВОД: Юлияна Илиева (Yuliana Ilieva Facebook)

Официален сайт на Сър Роналд Коен: Sir Ronald Cohen

Източник, оригинал на английски:

Ronald Cohen, impact capitalism and the Great Reset