Сребърна Звезда – Златна Сълза – Антоанета Костадинова с 1ви олимпийски медал в Токио

Българската състезателка по спортна стрелба спечели 1ви медал за България на олимпиада Токио2020, 1ви роден в дисциплината въобще от 2004-та насам, и 1во нейно лично отличие на планетарно ниво

Златна сълза пусна Антоанета Костадинова над маската за КОВИД  с националния флаг, след като записа сребърна звезда в българския спорт.
Българската състезателка по спортна стрелба Антоанета Костадинова спечели 1ви медал за България на олимпиада Токио2020, 1ви роден в дисциплината въобще от 2004-та насам, и 1во нейно лично отличие на планетарно ниво. Фото: Любомир Асенов, LAB.BG

Златна сълза пусна Антоанета Костадинова над маската за КОВИД  с националния флаг, след като записа сребърна звезда в българския спорт.
Българската състезателка по спортна стрелба Антоанета Костадинова спечели 1ви #медал за България на Олимпиада Токио2020, 1ви роден в дисциплината въобще от 2004-та насам, и 1во нейно лично отличие на планетарно ниво, след като стигна 2то място в надпреварата на 10 метра. Българката отстъпи само на участничастката от руския олимпийски комитет (РОК) Виталина Патарашкина.
Костадинова водеше във финала до последния изстрел, но беше изпреварена.
“Подобна емоция не може да бъде описана. Няма конкретно качество, което да помага най-много на състезания. Балансът между всички качества изграждат самия състезател. Друго е, когато Господ е с теб”, каза Костадинова по Нова ТВ.
Това е 3-то участие на Олимпийски игри за 35-годишната състезателка от Търговище, като има 8-мо място от Игрите в Бразилия 2016 и 9-то от Лондон 2012.
Емоцията на Костадинова беше запечатана от фотографа Любомир Асенов (Liubomir Asenov) от lab.bg, който е един от малкото фотографи, акредитирани за олимпийски игри в Токио, и всеки ден публикува фотоси във ФБ.
Антоанета се превърна в достоен заместник на рекордьорката по участия в Олимпийски игри, вече 7, Мария Гроздева (Maria Grozdeva), която отпадна в надпреварата в стрелбата.

+++
Антоанета Костадинова е родена на 17 януари 1986 г. в Търговище. Завършила е университета в Шумен „Епископ Константин Преславски“ със специалност „Педагогика на обучението по физическо възпитание”.
Състезателка е на стрелкови клуб „Светкавица“ с треньор Христо Христов. Започва да се състезава през 2004 г.

Хобитата на олимпийската ни медалистка са свързани със слушане на музика и фитнес. Омъжена е и има две деца. Преди да мине под венчилото е популярна в спортните среди като Антоанета Бонева. След това приема фамилията на съпруга си – Костадинова.

Това е трето участие на 35-годишната състезателка от Търговище на Олимпийски игри. Тя завърши на 8-о място в Рио де Жанейро през 2016 година на 25 метра пистолет, като не успя да преодолее квалификациите на 10 метра. Четири години по-рано тя взе участие и на Игрите в Лондон без да успее да стигне до финал.

По-значими постижения:
Сребро на 10 метра пистолет от Олимпийските игри в Токио
Злато на 25 м пистолет от Световната купа в Баку през 2016 г.
Злато на 10 м пистолет от Световната купа в Мюнхен през 2015 г.
Злато на 10 м пистолет от Световната купа в Осиек през 2021 г.
Сребро на 10 м пистолет от Европейското първенство през 2016 г.
Сребро на 25 м пистолет на Европейските игри в Баку през 2015 г.
Сребро на 10 м пистолет от Европейското първенство през 2015 г.
Бронз на 10 м от Европейските игри в Минск през 2019 г.
Бронз на 25 м пистолет от европейските игри в Минск през 2019 г.
8-о място на 25 м пистолет от Олимпийските игри в Рио де Жанейро