ИЗБОРИ Българите в чужбина веднага наредиха правителство в България

Парламента на българите в чужбина за пореден път за 15 години не е същият на избрания в Родината, дори изхвърли цели две политически формации, като се гарантира управление и се спестяват пари за нови урни

14 юли 2021 г. След окончателните 100% резултати от парламентарните избори 2021 в България на 11 юли стана ясно, че вотът в чужбина категорично посочи победителите и е абсолютно достатъчен за сформиране на правителство само от две политически партии (ПП), които събират общо 54.28%.

14 юли 2021 г. След окончателните 100% резултати от парламентарните избори в България на 11 юли стана ясно, че вотът в чужбина категорично посочи победителите и е абсолютно достатъчен за сформиране на правителство само от две политически партии (ПП), които събират общо 54.28%, достатъчни за независимо мнозинство в парламента.

Едната е Има Такъв Народ (ИТН) на Слави Трифонов с 35.64% вот “зад граница”, която ПП е победител и в гласуването в Родината, но с цели 11.56% разлика “надолу”, или 24.08%. До последно в изборния ден ИТН бе 2-ра след ГЕРБ, а общият вот бе обърнат буквално в последните часове от гласовете на сънародниците ни вън от страната. ИТН е една от най-младите ПП в България, създадена едва на 16 февруари 2020 г., и без политически съюзници. Но, успяла да привлече 657,829 съмишленици за вот на 11 юли, с 15,664 повече от следващите ги ГЕРБ-СДС, създадени, 1та през декември 2006 г., 2та на 7 декември 1989 г. ИТН също така, все още не принадлежи към никоя формация в Европарламента (ЕП/ЕС).

Другата ПП, която българите в чужбина посочиха за достойна за съставяне на правителство и поставиха на 2-ро място с два (2) пъти по-малко гласове от 1та, донесли 18.64% е коалицията на Обединението “Демократична България” (ДБ), на три (3) политически формирования – Движение „Да, България!“ на Христо Иванов, “Демократи за силна България” (ДСБ) на бившия премиер от СДС Иван Костов с председател генерал Aтанас Атанасов, и “Зелено движение” с двама съпреседатели.  В сравнение с предишните избори ДБ са най-прогресивните, като повишиха резултата си с около 40% – и като % от подадените гласове, и като брой спечелени мандати.

Българите в чужбина, освен че категорично посочиха победителите с достатъчен общ вот за съставяне на правителство, те също така изпратиха бившата управляваща коалиция на ГЕРБ на Бойко Борисов, бивш охранител на Тодор Живков и Симеон Сакскобурготски, и СДС на Румен Христов, бивш член на екипите на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов, всичките на безгласното 4-то място с дори под 10%, или 9.01%. При положение, че в България избирателите поставиха ГЕРБ-СДС на 1-ва позиция, а тези в чужбина ги коригираха и снишиха хората на Борисов на следващото стъпало надолу с краен общ резултат 23.51%, който е цели два и половина (2 1/2) пъти по-висок от “външния”!

Нашенци “зад граница”, също така тотално не допуснаха в парламента и цели две политически формирования, които влизат в парламента от вота в България, и които са водени от бивши и настоящи членове на социалистите, те пък бивши комунисти.

Българите в чужбина отрекоха коалицията “БСП за България”, с основна ПП БСП на Корнелия Нинова и още цели десет (10) други по-малки, идейно близки полит-формирования, вкл. 1та организация от зората на Демокрацията “Екогласност” (осн. 11 април 1989) противопоставяща се тогава на управлението на БКП, и АБВ на президента Георги Първанов (БКП/БСП). Сънародниците на Нинова “зад граница” изпратиха групата й вън от парламента с 3.54%, четири (4) пъти по-слаб вот от този в България 13.39%, изпратил я обратно на топло под покрива на сградата пред очите на Царя Освободител руския император Александър II, на кон от статуята на пъпа на София. Където и да се завре, БСП вече “удари дъното” и “главата” й Нинова е в “пясъка”, и затвърди низходящата линия в своето представяне, като за пореден път доказва липсата на каквато и да било перспектива в политическата линия, възприета от ръководството й, която все повече я отдалечава от модерната европейска левица. Колко ще продължи наглостта на ЦК, толкова ще се скъси живота на БКП (БСП).

Сънародниците ни “зад граница” отрекоха с 3.67% и гражданската коалицията “Изправи се! Мутри вън!” (ИСМВ) на Мая Манолова (бивша БКП/БСП) от Изправи се.БГ, заедно с още цели девет (9) партии, вкл. известното “Отровно трио” на Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков. Но, ИСМВ събра нужните 5.01% в България, и макар последни, си гарантираха депутатски “кресла, ушити само с местни материали”. 

БСП и ИСМВ са до там – стигат до границите на България! 

Но, пък българите извън страната дадоха път на ПП “Възраждане” на Костадин Костадинов с цели 6.23%, чийто вот бе изяден в България, за да слезе под бариерата от 4% за влизане в паламента, или два пъти по-малко 3.01%. Тази партия пък ясно показа, че само с вот от чужбина избори не се печелят, в противовес на вота за ИТН на Слави Трифонов. 

И още нещо, вотът в чужбина носи съвсем малко за избори, което може да се окаже и/или фатално, и/или нямащо никакво значение. Това е урок за идващите едни сигурни (президентски) избори, и едни вероятни (3ти парламентарни) т.г. Но, със сигурност вече “вотът зад граница” е фактор. Макар, че никога не е имало Избирателен Район “Чужбина” (ИРЧ) и гласовете се разпределят с жребий между ИР в страната. Българите “зад граница” винаги са били задрасквани, като “заплаха”. Е, и като успяхте грозно да ни разделите на “външни” и “вътрешни” и гнусно ни настроихте един срещу друг, ами тогава културно разделете и вота, направете ни ИР “Чужбина”!

ОБЩИ РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРИ 11 ЮЛИ 2021

Резултатите от тези избори илюстрират дълбокия разлом в най-бедната държава от ЕС” /Ройтерс/

Изборите на 11 юли 2021 г. в България бяха най-спокойните, безпроблемни и чисти избори досега, противно на фалшивия плач на загубилите властта бивши управляващи. Започналата промяна категорично вече е същностна и необратима –

ГЕРБ слиза от трона на управлението, а може би и завинаги от лидерско място на политическата сцена.

След като на 4 април загуби 8% (400 000 гласа), сега “удари дъното”, като се сви до най-твърдото си ядро, а сега продължава още надолу, като загуби и изборите. Пропадането дори можеше да бъде още по-жестоко, ако не беше ниската избирателна активност и ако имаше по-висок вот в чужбина.

Машинният вот “погреба” купеният вот и участниците в тази търговия (моце би стотици хиляди) въобще не излязоха да гласуват. Това до голяма степен свали % на активността, придружено от летни отпуски и ваканции.

Парламентарната и политическа изолация, в която партията на Бойко Борисов, и самия той изпадна, сега вече е доста дълбока и жалка, а ролята ѝ/му в новия парламент ще е още по-незначителна и смешна. На фона на загубата, лъжите в предизборната кампания, фрапиращите разкрития на служебното правителство за предишното управление и отношението на световните сили, вкл. ЕС и САЩ, Бойко Борисов и ГЕРБ нямат бъдеще. Някак си съдбовно и символично, той вече тръгна по историческия път на коалиционния си партньор СДС.

Партиите на протеста (или по-голямата част от тях) значително завишиха резултатите си в България, но не достатъчно, за да получат мнозинство и да управляват без да зависят от други. Това можеше да се случи, ако изборните резултати от чужбина бяха решаващи на предсрочните избори, провели се само три (3) месеца след редовния вот.

1-то място се оказа изключително оспорвано, като през различните фази на преброяването на гласовете то се заемаше ту от ГЕРБ-СДС, ту от ИТН.  

“Талазите идат; всички нащрек са!
Последният напън вече е настал.
Тогава Столетов, наший генерал,
ревна гороломно: “Млади опълченци,
венчайте България с лаврови венци!”

И най-накрая се появи вота “опълченците” в чужбина.

Вече се бяха появили резултати след 95% от гласувалите, с победител ГЕРБ. 

“Да, ама не”! 

Официалният краен 100% резултат от ЦИК сложи точка – ИТН е пoбедител! 

Дали политиците, сдобили се с власт, заради българите в чужбина ще си спомнят това? Да видим! 

“Йоще миг – ще падне заветният хълм.
Изведнъж Радецки пристигна със гръм.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,
спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!”

Коалицията ГЕРБ – СДС губи 1то място при вота за избор на народни представители на 11 юли 2021 г., след като резултатът при 98% от обработени протоколи показваше, че има най-много гласове.

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви късно вечерта на 14 юли окончателното разпределение на мандатите за партиите и коалициите в 46-ия парламент. изборите са гласували 2 775 754 от общо 6 668 540 избиратели по списък. От тях с машини са гласували 2 477 943, а с бюлетини – 297 812. Недействителните гласове, т.е. недействителните бюлетини, са едва 9342. С “Не подкрепям никого” са гласували 35 201.

Партия „Има такъв народ“ е 1ва политическа сила с 24,08% 

от гласовете. ГЕРБ – СДС са с резултат от 23,51%. Това показват данни от пълното преброяване на Централната избирателна комисия, обявено във вторник вечерта.

На 3-то място остава „БСП за България“ – с 13,39%; следват: „Демократична България“ (ДБ).– 12,64%; „Движение за права и свободи“ (ДПС) – 10,71%; „Изправи се! Мутри вън!“ – 5,01%.

“Кой ще управлява” – всички се питат. Ами най-вероятно никой, и ще стигнем до исторически прецедент – 3ти избори за една година, и то с “нескафе в ръката”, “две в едно” с президентски вот наесен.

Слави Трифонов оттегли кандидатурата на Николай Василев за мин-председател в предложеното правителство на “Има такъв народ” (ИТН). Лидерът на партията ще предложи “съвсем скоро” нов премиер с ревизиран състав на МС. Това съобщи Трифонов днес на личния си профил във ФБ, като обаче е уверен, че най-важно е да се “изчегърта” моделът ГЕРБ от обществения и политически живот на страната”. 

По-рано „Има такъв народ“ направи опит да състави самостоятелно правителство с премиер Василев, което веднага не бе одобрено от нито едно политическо формирование, както и множеството предложения.

„Време е за подкрепа срещу идеи, а не срещу постове и е време всичко да се случва пред очите ви“, каза Трифонов.

На 16 юли (петък) ще има специална пресконференция на ИТН, на която евентуално ще чуем окончателни имена за ново правителство.

ЕДНО Е ЯСНО – БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА ВЕЧЕ СА ФАКТОР В ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ НА БЪЛГАРИЯ! ТОВА, ТЕ СИ ГО ЗАСЛУЖИХА СЪС СОБСТВЕННО ГЛАСУВАНЕ, А НЕ С ОСОБЕННО ВНИМАНИЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ. И НЕ ВСИЧКИ, А САМО ТЕЗИ, КОИТО СТИГНАХА ДО УРНИТЕ, БЕЗ ОНЕЗИ ПОСТОЯННИ САИРДЖИИ И АКЪЛ-ДАВАЩИ МЪРЗЕЛИВИ МИШОЦИ! ПРОГРЕС ИМА – БЪЛГАРИТЕ ИЗЛЯЗОХА ОТ ДУПКИТЕ, А ДАЛИ ЩЕ ОСТАНАТ НА ПОВЪРХНОСТТА, ЗАВИСИ САМО ОТ ТЯХ!