ЕВРО 2020 УЕФА отмени “гей”-осветление на стадион в Германия (+ видео)

 “Алианц Арена” в Мюнхен не може да бъде осветен с цветовете на дъгата на знамето на ЛГБТ, защото идеята е политически мотивирана

ЕВРО 2020 Едно от 11-тте съоръжения на европейското първенство по футбол е домакинският стадион на FC Bayern е оцветен в тюркоазен цвят и със зелена лента по време на турнира, съответно 857 светлинни плочи за 1я, и 199 за 2я. По време 4-те двубоя на Алианц Арена националните знамена и на двата съответни противници се редуват с евроцветовете на външната фасада на стадиона. В трите мача от груповата фаза черното, червеното и златото на германския “домакин” блести срещу националните цветове на Франция, Португалия и Унгария. Официално стадионът, музеят и магазинът към него, отново ще отвори врати след пандемията с КОВИД на 10 юли, а до тогава се отваря само за мачовете от Европейското.  

22 юни 2021 г. Днес УЕФА реши, че стадионът “Алианц Арена” в Мюнхен не може да бъде осветен с цветовете на дъгата на знамето на ЛГБТ, защото идеята е политически мотивирана. А УЕФА е “политически и религиозно неутрална организация”. Това съобщи БНТ в репортаж “на живо” от Германия. (Вж. по-долу)

Преди няколко дни кметът на Мюнхен – Дитер Райтер, обяви, че ще напише писмо до УЕФА, в което да поиска стадионът в Мюнхен да бъде осветен със 7-те цвята на дъгата на 23 юни, когато ще се играе поредният мач от Евро 2020 – този между Германия и Унгария.

От спортната централа на най-популярния спорт в света, обаче посъветваха стадионът да грейне в цветове в деня, на който по традиция се провежда прайд на хората с различна сексуална ориентация.

Футболната централа отхвърли предложението с аргумента, че това ще бъде политическо послание в отговор на унгарски закон. 

Красиво и цветно е, но и с много дълбоко послание – пример за приемане на различните и толерантност – така Райтер обясни намерението си, което получи подкрепата не само на местните власти, но и на премиерa на Бавария – Маркус Зьодер.

Идеята всъщност е провокирана от Унгария – там преди седмица беше приет закон, който забранява „популяризирането” в училищата на хомосексуалността сред непълнолетни и смяната на пола. В документа са заложени по-строги наказания срещу педофилията и сексуалните посегателства.

Евро-критиците на закона обаче твърдят, че той “силно ще ограничи” свободата на изразяване и правата на децата.

“Те искат да дадат гласност на това – като смесват спортни събития, които нямат нищо общо с националното законодателство, като смесват спорт с политика. Намирам го за много вредно. Историята показва, че това е лошо, и германците със сигурност са наясно”, остро контрира предложението за осветление на “Алианц Арена” Петер Сиярто, министър на външните работи на Унгария. 

Спорният унгарски закон се оказа не само спортен, но и с политически акцент. Темата стана част и от сбирка на Съвета по общи въпроси на ЕС, която не оказа влияние върху ръководството на УЕФА.

Всичко това се случва на фона на предложение на унгарския премиер Виктор Орбан за частично отнемане на правомощията на Евро Парламента, а Будапеща за пореден път влиза в дързък спор с Брюксел.

А кой ще надделее в спортната надпревара между Германия и Унгария – ще стане ясно утре на “Алианц Арена” в Мюнхен, като разбираемо се очаква всички представители на ЛГБТ по света да подкрепят германския отбор. 

Ммм

ЗА МАЧА

“Мачът с Унгария ще е по-труден, отколкото срещу Португалия. Този тим само се защитава с 8-9 футболисти. На Евро 2020 има няколко страхотни отбора. Но тези, които блестят от началото, рядко стигат до края.” Това каза селекционерът на Бундестима Йоаким Льов, който е най-опитният треньор на първенството. 

Завърналият се в националния тим Томас Мюлер е получил травма в коляното и няма да играе в последния двубой на Германия от груповата фаза на Евро 2020 срещу Унгария в сряда, съобщи “Билд”. 31-годишният футболист на Байерн до момента игра цял мач срещу Франция и Португалия, но е пострадал по време на тренировка и лекарският щаб ще се опита да го вдигне за 1/8-финалите, ако отборът стигне до тях.

Припомняме, че “немската машина”  надделя над Португалия, като обърна мача в страхотен голов трилър с цели 6 гола и дори един отменен, за крайното 4:2 в полза на Германия. Немците нямаха късмет в 1я си мач на шампионата, когато с автогол загубиха с минималното 0:1 от Франция. 

Последните две срещи ще решат спора в Група F на ЕВРО 2020, в която няма отбор без точка и на теория всичко е възможно. Лидер е Франция с 4 т., Германия и Португалия имат по 3, а Унгария е с 1 точка и все още има надежди за нещо голямо. 

“Тежката артилерия” е в мача Португалия – Франция.

А Унгария и да загуби от Германия, то дори сега може с високо вдигната глава да си спомня за настоящото Европейско първенство. Тимът изигра два мача пред пълните трибуни на „Пушкаш Арена“ в Будапеща и се представи повече от достойно. Поведоха на Португалия, но голът им бе отменен, като в крайна сметка загубиха тежко с 0:3, като задържаха фронта чак до 84-та минута, когато падна първото от трите попадения. Последва мач с Франция, в койтоз по-добрата единадесеторка на терена бе тази на „Петлите“, но унгарците заслужиха своята точка, след като Гризман оформи крайното 1:1 в 66 минута на двубоя.

За трети пореден мач Германия ще играе на „Алианц Арена“, а Унгария ще трябва да напусне шумния стадион в своята столица Будапеща, който работи на 100% за ЕВРО 2020. Този факт несъмнено накланя везните в полза на Бундестима, но единствено победа устройва и двата отбора, в един вълнуващ двубой, в който немците да “загреят” за елиминациите в турнира.

Ммм