Ваксиниран в Калифорния – $1.5 мил. и какво и докога отварят днес (+ видео)

Как заварва Калифорния краят на карантината – пострадали и ваксинирани

КАКВО НИ ЧАКА И ДОКОГА

15 юни 2021 г. Днес в деня, когато Калифорния “отваря врати” след пандемията с КОВИД-19, щата “затваря урната с късмети” за награди за ваксинираните, което може да ви донесе цели $1.5 мил. Това е записано в официалното съобщение на правителството на щата, което тече от известно време, като разясняват, че шансът не ви е отминал, ако вече сте си сложили иглата, дори да е била само първата.

“Вече сте ваксинирани или предстои да бъдете? Страхотно! Ще имате шанс да спечелите мечтана ваканция, $50,000 долара или голяма награда от $1,5 милиона долара!” 

“Все още не сте ваксинирани срещу COVID-19? Ваксинирайте се възможно най-скоро, за да имате право на тези награди! Ще получите и поощрителна карта за $50,” допълват от калифорнийската Капитолия.

За тези поели спасителната инжекция, но не печелят от ваксинационната лотария, остава утехата да хапнат вкусен мексикански деликатес (тако) без пари, което иначе може да купиш от $1.39 до $3.49. И да си облечен в спортен костюм на щатски баскетболни отбори и фирмата производител от Лос Анджелис, на преференциални цени. 

“Всеки, който е ваксиниран, може да получи безплатно тако в Taco Bell, Chipotle queso blanco и специални оферти за стоки от LA Clippers, Golden State Warriors и Team LA Store в STAPLES Center.”

Съобщението завършва с благодарност.

“Това е начинът, по който Калифорния благодари, че ни помогнахте да победим пандемията!

Наградите и поощренията са по специална “Насърчителната програма на щата Калифорния за ваксини”, която призовава “Ваксинирайте се, получавайте награди” (Vax for the Win
California’s vaccine incentive program
Get vaccinated, get rewarded).

Освен посочените горе награди, в списъка са и томбола “$50,000 в петък” и 6 мечтани ваканции в границите на щата, за да гледат спортни срещи в Ел Ей и Сан Франциско. Както и да отидат на сауна в Палм Спрингс, да кажат “здравей” на Мики Маус в Дизниленд в Анахайм или урок по сърф в Сан Диего. Към емоционалните екскурзии се добавят и $2,000 за разходи.

На 4-ти и 11-ти юни, съответно петъци, губернатора на слънчевия щат Гавин Нюсъм, даде още светлина на спечелилите ваксинирани свои жители в пред-уикендовата томбола. Той изтегли цели тридесет (30 – 2×15) щастливци от 38.6 милиона поставени игли за спасението от вируса, в компанията на участници в лечението на хората, лекари. Уникалното шоу беше директно предавано в ютюб, моля ви вижте 1 част.

На 1 юли ще бъдат изтеглени печелившите за 6-те изуминтелни дестинации и събития, като всички ваксинирани автоматично вече са въведени в системата.

Освен печелившите от лотариите, първите 2 милиона ваксинирани от 27 май 2021 г. насам, ще получат и “подаръчни карти” от по $50 долара, за хранителен магазин по избор между Албертсънс и Крогер. Също така останалите ще могат да спечелят и парични суми. От щата поясняват, че парите ще са “налични до изчерпване на сумите”. Условията за участие са, да живеете в Калифорния, да сте над 12 години и да сте си сложили ваксина след 27 май. За да получите парите, трябва да си вземете кода от регистрацията при ваксинирането си и да си проверите, дали печелите.(ако нямате код, звъннете на този тел 1-833-993-3873)

 

На 15 юни веригата за бързо хранене с мексиканска храна Тако Бел (Taco Bell) ще раздава по едно безплатно тако с говеждо месо и сирене (Nacho Cheese Doritos® Locos Tacos, $1.89) на всеки клиент, който покаже своята карта за ваксинация срещу COVID-19! 

Другата верига за бързо хранене с латино кухня Чипотле (Chipotle Mexican Grill) ще благодари на ваксинираните калифорнийци също на 15 юни, като раздаде безплатно известния сос със сирене queso blanco, ако закупиш основно ястие от менютата на пълна нормална цена, като се разрешава само една безплатна порция на гарнитурата.

И двете промоции за храна важат само на 15 юни 2021 г.

Цели пет (5) дни (15-20 юни) и отстъпки 15-20% са заделили за ваксинираните, спортните идоли на щата, баскетболните Лейкърс, Клипърс и Уориърс, и дистрибутора на ФК Галакси и хокейните “крале” Ел Ей Кингс с магазин в Стейпълс център. 

Победителите ще се знаят само от здравното министерство на Щата (California Department of Public Health (CDPH)), които лично ще уведомят всеки спечелил, чрез телефон, текстово съобщение, имейл и/или лично.

Всички парични награди подлежат на данъчно облагане и % ще бъдат прибрани от държавния контрольор. Паричната награда също ще бъде обложена с всички граждански данъци, вкл. плащания по задължения за издръжка на дете или запори, доказани дължими суми от победителя.

Печелившите НЕ трябва да бъдат американски граждани, но трябва да:

  • да бъдат над 12 годишни, да живеят в Калифорния и да имат поне една ваксина с/у Ковид.

ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВЛИШИТЕ И ДА ИМ Е СЛАДКО НА ВСИЧКИ ВАКСИНИРАНИ! 

Последните данни от днес, за обстановката около заразата с Ковид в Калифорния сочат 

COVID-19 непропорционално засяга общностите с ниски доходи в Калифорния, латиноамериканците, чернокожите, както и основните работници като тези в здравеопазването, хранителните стоки и услугите за почистване.

ЗАБЕЛЕЖКА: Тези данни са кумулативни, тъй като 1-6ят случай на COVID-19 е бил докладван през януари 2020 г. Честотата на случаите се определя като кумулативен случай на COVID-19 на 100,000 население. Смъртността се определя като кумулативни смъртни случаи от COVID-19 на 100,000. 

SOURCE: California Department of Public Health (CDPH)

ОТВАРЯНЕТО НА КАЛИФОРНИЯ

15 юни 2021 г. Днес Калифорния напълно отворя икономиката и всички сектори, изброени в настоящата схема за дейности и бизнес нива, могат да се върнат към обичайните операции (с посочените изключения за Mega Events, 5,000 души на закрито, 10,000 на открито) въз основа на следните общи препоръки за общественото здраве.

На 15 юни ограниченията за капацитет и дистанция ще бъдат премахнати за повечето бизнеси и дейности. Мащабните събития на закрито ще имат изисквания за ваксинация или отрицателни тестове за участниците поне до 1 октомври.

Лилавите, червените, оранжевите и жълтите нива на опасност от зараза с COVID-19 приключват на 15 юни. Въпреки че ще останат много мерки за ограничаване, калифорнийците ще видят живота да се нормализира.

Изискванията и препоръките за отрицателни тестове и проверки на ваксинирането са в сила от 15 юни 2021 г. до 1 октомври 2021 г. Управата на Калифорния ще оцени условията до 1 септември 2021 г., за да определи дали са необходими актуализирани изисквания или препоръки след 1 октомври 2021 г. .

Министерството на здравето на щата (CDPH) ще продължи да предоставя актуализирани насоки за младежта, здравеопазването и високорисковите общини (каунтитс, ситита). 

КАКВО И КАК ЩЕ СЕ СПАЗВА? (15 юни – 1 октомври, 2021)

ТЕСТ – КАК И ДОКАЗАТЕЛСТВО

Тестването да се провежда в рамките на 72 часа преди началото на събитие (приемливи са както PCR, така и антиген). Резултатите от теста трябва да са налични преди влизане на мястото.

За доказателство се приема отрицателен резултат от теста на COVID-19: отпечатан документ (от доставчика на теста или лабораторията) ИЛИ имейл или текстово съобщение, изпратено на телефон от доставчика на теста или лабораторията. Информацията трябва да включва името на човека, вида на проведения тест и отрицателния резултат от теста (датата на теста трябва да бъде в рамките на предишните 72 часа). Брокерите на билети (фирмите, оператори, агенти)  могат също да използват самоудостоверение в момента на регистрация, по време на закупуване на билети или в деня на събитието преди влизане в мястото.

ВАКСИНА – КАК И ДОКАЗАТЕЛСТВО

Хората се считат за напълно ваксинирани срещу COVID-19: две (2) седмици или повече след като са получили 2-та доза от поредица от 2 дози (Pfizer-BioNTech или Moderna), или две (2) седмици или повече след като са получили еднодозова ваксина (Johnson and Johnson [J&J] / Janssen).

За доказателство за пълна ваксинация се приема

Ваксинационна карта (която включва име на ваксинираното лице, вид на предоставената ваксина и дата на последно прилагане на дозата)

ИЛИ снимка на ваксинационна карта като отделен документ

ИЛИ снимка на съхраняваната ваксинационна карта на участника на телефон или електронно устройство

ИЛИ документация за ваксинация от доставчик на здравни услуги.

Брокерите на билети (фирмите, оператори, агенти)  могат също да използват самоудостоверение за ваксинацив в момента на регистрация, по време на закупуване на билети или в деня на събитието преди влизане в мястото.

На напълно ваксинираните хора е разрешено:

Да прекарват време с други напълно ваксинирани хора, включително на закрито, без да носят маски или физическо дистанциране (извън работното място).

Да прекарват време с неваксинирани хора от едно домакинство, които са изложени на нисък риск от тежка болест на COVID-19 на закрито, без да носят маски или физическо дистанциране.

Да НЕ носят покритие за лицето на открито, освен когато посещават претъпкани събития на открито, като представления на живо, паради, панаири, фестивали, спортни събития или други подобни.

Да НЕ бъдат подлагани на карантина и тестване след известно излагане на зараза, ако нямат симптоми.

Засега напълно ваксинираните хора трябва да продължат да спазват следното:

Предпазни мерки на обществени места, вкл. носенето на добре поставена маска на закрито и когато посещават претъпкани събития на открито.
Следват старите правила, когато се събират с хора, които не са ваксинирани, групи с ваксинирани и неваксинирани хора, както и лица с неизвестен статус. Поддържат физическо дистанциране и се придържат към други превантивни мерки при посещения с неваксинирани хора, които са с повишен риск от тежка болест на COVID-19 или които имат неваксиниран член на домакинството, който е с повишен риск от тежко заболяване COVID-19.
Веднага да се тестват, ако изпитват симптоми на COVID-19, защото нр са 100% застраховани с/у зараза.
Ако напълно ваксинираните хора имат положителен тест за ТОРС-CoV-2, те трябва да следват указанията на CDPH и местния здравен отдел по отношение на изолацията и/или тотално напускане нс високорискови места и групи.

ЗА МАСКИТЕ

Маските НЕ се изискват за напълно ваксинирани лица, освен в следните условия, където МАСКИТР СЕ ИЗИДКВАТ ЗА ВСИЧКИ, независимо от ваксинационния статус:
В обществения транспорт (самолети, кораби, фериботи, влакове, подлези, автобуси, таксита и разходки) и в транспортни центрове (летище, автогара, яхтено пристанище, гара, морско пристанище или друго пристанище, метростанция или друга област, която осигурява транспорт)
На закрито в училища K-12, грижи за деца и други младежки заведения.
Заведения за здравни грижи (вкл. заведения за дългосрочни грижи)
Държавни и местни поправителни центрове и центрове за задържане, затвори.
Приюти за бездомни, аварийни приюти и разхладителни центрове.

Маските за неваксинирани лица в закрити обществени заведения и предприятия остават задължителни (магазини за търговия на дребно, складове, ресторанти, театри, семейни развлекателни центрове, срещи, държавни и местни държавни служби, обслужващи обществеността).

Следните лица са освободени от носенето на маски по всяко време:

Лица на възраст под две (2) години. Много малки деца не трябва да носят маска поради риск от задушаване.

Лица с медицинско състояние, психично здраве или увреждане, което не позволява да се носи маска. Това включва лица с медицинско състояние, за които носенето на маска може да възпрепятства дишането или които са в безсъзнание, нетрудоспособни или по друг начин не могат да премахнат маска без помощ.

Лица с увреден слух или комуникиращи с увреден слух, при които способността да виждат устата е от съществено значение за общуването.

Лицата, за които носенето на маска би създало риск за лицето, свързано с работата им, както е определено от местните, щатските или федералните регулатори или насоките за безопасност на работното място.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ВСИЧКИ В КАЛИФОРНИЯ

Тъй като щата ще продължи да наблюдава предаването и ефектите на COVID-19 и многобройните му варианти, Здравната Служба (CDPH) силно насърчава следните общи препоръки за общественото здраве:

Всеки трябва да се ваксинира, когато има възможност.
Вътрешни помещения трябва да бъдат добре проветрявани (т.е. отваряйте всички прозорци и врати, за да увеличите естествения въздушен поток), следвайки настоящите указания на CDPH и CalOSHA.
Всеки да се регистрира за CA Notify, като допълнителен слой за да защити себе си и общността от зараза, за да получава предупреждения, когато е бил в близък контакт с някой, който има положителен тест за COVID-19.