Президента Доналд Тръмп на 75

2-ят в историята кандидат за президент на САЩ, известен само като бизнесмен, 1-ят и единствен “глава” на държавата, който не е заемал никакъв държавен или военен пост преди влизането си в Белия дом, официално е и най-богатият човек бил начело на Съединените щати

Доналд Джон Тръмп (Donald John Trump е американски бизнес магнат, милиардер, автор и медийна личност, 45-ти президент на САЩ.

14 юни 2021 г. Днес 45-тият президент на САЩ Доналд Тръмп отбелязва своят 75-годишен юбилей. 

Доналд Джон Тръмп (Donald John Trump е американски бизнес магнат, милиардер, автор и медийна личност, 45-ти президент на САЩ.

Доналд е роден на 14 юни 1946 г. в Куинс, Ню Йорк като 4-тото от 5-тте деца на Фред Тръмп – богат строителен предприемач, чието бизнес седалище е в Ню Йорк. Тръмп е бил силно повлиян от баща си в своята цел да направи кариера в сферата на недвижимите имоти.

След като завършва бизнес-училището Wharton към университета в Пенсилвания през 1968 г., се присъединява към компанията на баща си „Тръмп Организейшън“, и именно в която право първите си бизнес сделки на 28-годишна възраст (1974 г.) в Манхатън. Той бързо става известен в града със самовлюбеното си отношение, но и с готовността за поемане на рискове.

Тотален “нарцис”, но и тотален “играч”!

Семейството, и то в пълен рамер, е култ за Доналд, въпреки изключителните му амбиции за кариера, което е рядко явление в САЩ. И така само три години след като е “захапал” в бизнеса, 31-годишният Тръмп се жени за чехкинята Ѝвана Зѐлничкова през 1977. От този брак се раждат три деца, синовете му Доналд Младши (р.1977) и Ерик (р.1984), както и дъщеря му Иванка (р.1981). /по-долу за другите две жени, деца и внуци/

Вече “Глава на смейство”, Доналд придобива още апетит за пари, реализира печалби в бизнеса с недвижими имоти – жилищната сграда Тръмп Уърлд Тауър, други бизнес и офис сгради, както и от хазарт в собствените му казина в Атлантик Сити, Ню Джърси и Флорида.

Скоро след построяването на Тръмп Тауър в Манхатън, Доналд Тръмп вече е считан за един от най-популярните богаташи в САЩ.

Печели популярност със своето приятелско отношение към всичките си служители, независимо от тяхната позиция в рамките на компанията.

През март 2004 г. Доналд Тръмп е избран от американските граждани за най-обичан милиардер.

Хората ще те уважават, ако печелиш“.

Нетната стойност на богатството му към 2017 г. възлиза на $3,7 милиарда. 

Тръмп е президент и гл. изпълнителен директор на „Тръмп Организейшън“; основател на „Тръмп Ентертеймънт Ризортс“ – организация, която ръководи многобройни казина и хотели в целия свят. Eкстравагантният му начин на живот и маниери са го утвърдили като знаменитост – статус, засилващ се от успеха на неговото риалити шоу „Стажантът“ (The Apprentice), където е в ролята на водещ цели 14 сезона за 11 години (2004 – 2015). В него Тръмп търси ръководител за една от своите компании. Наричайки го „върховното интервю за работа“, той поставя задачи на кандидати, които се борят за работа в „Тръмп Организейшън“, с начална годишна заплата от $250 000 щатски долара.

Още от президентските избори през 1988 г. е разглеждан като потенциален кандидат за президент почти на всички избори. През октомври 1999 г. той обявява намерението си да се яви на президентските избори като кандидат от Реформистката партия, но на 14 февруари 2000 г. оттегля кандидатурата си.

През септември 2010 г. Доналд Тръмп заявява, че „сериозно обмисля“ възможността да се кандидатира за президент на САЩ за 2012 г. На изборите през 2008 г. той поддържа кандидата на Републиканската партия Джон Маккейн, който губи от съперника си – демократа Барак Обама.

На 16 юни 2015 г. Доналд Тръмп обявява, че се включва в борбата за поста президент на САЩ на президентските избори през 2016 г. След традиционните за САЩ предварителни избори Тръмп е избран за кандидат на Републиканската партия. Негов основен съперник за президентския пост е Хилъри Клинтън.

През 2016 г. е обявен от списание „Тайм“ за „Личност на годината“.

Става 2-ят в историята кандидат за поста президент на САЩ от главните партии, който поначало е бил известен преди всичко като бизнесмен (първият е Уендъл Уилки през 1940 г.)

На президентските избори на 8 ноември 2016 г. Тръмп печели победата с 56,88 %, като си осигурява повече делегати в избирателната колегия, въпреки че получава по-малко гласове сред населението от кандидата на Демократическата партия Хилъри Клинтън. Това е 4-ят подобен случай в историята на САЩ.

Тръмп встъпва в длъжност на 20 януари, 2017 г. Придружаван от жена си, Мелания Тръмп, той се заклева пред председателя на Върховния съд Джон Робъртс. Във встъпителната си реч, продължила 17 минути, Тръмп

заклеймява съмременна Америка, обещавайки да сложи край на „американската сеч“ и заявявайки, че американските „богатство, сила и увереност са се разпуснали“. Повтаря слогана на кампанията си „Първо Америка“ и обещава, че „всяко решение засягащо търговия, данъци, имиграция и външна политика ще бъдат в полза на американските работници и заводи“.

На 70, Тръмп изпреварва Роналд Рейгън и става най-възрастния президент встъпил в длъжност, както и 1-я без никакъв предишен правителствен или военен опит. Най – големите еднодневни протести в историята на САЩ се провеждат срещу президентския мандат на Тръмп в деня след встъпването му в длъжност.

Към избирането си Тръмп е най-възрастният от избраните за 1-ви път президенти на САЩ – на 70 години, подобрявайки рекорда на Роналд Рейгън, избран за 1-ви път, когато е 69-годишен през 1980 г.. Тръмп също така официално е и най-богатият човек заемал поста на президент на САЩ. Доналд Тръмп е 1-ят и единствен американски президент, който не е заемал никакъв държавен или военен пост преди влизането си в Белия дом.

Администрацията на Тръмп се отличава с рекорден брой от промени в персонала, особено на служителите в Белия дом. В края на първата си година като президент, 34% от служителите на Тръмп подават оставка, уволнени са или са преназначени. Към ранния март, 2018 г., 43% от висшите служители в Белия дом са сменени. Администрацията сменя повече служители през първите си две години и половина, отколкото петте предишни президенти през целите си мандати. Към октомври, 2019 г., един от 14 от политическите назначения на Тръмп е на бивш лобист; по-малко от 3 години след встъпването си в длъжност, Тръмп назначава над 4 пъти повече лобисти отколкото Обама по време на 1-те си 6 години като президент.

До ноември 2018, Тръмп назначава 29 съдии в американския апелативен съд, повече от който и да е президент в модерната история през първите двем години от мандата си. В сравнение с президента Обама, Тръмп номинира по-малко жени и цветнокожи съдии.

На 18 декември 2019 г., Камарата на представителите гласува неговия импийчмънт, по обвинения за злоупотреба на власт, и възпрепятстване на работата в Конгреса, правейки го 3-ят президент в историята на САЩ, срещу когото е започната процедура по отстраняването му. На 5 февруари е оправдан по двете обвинения от Сената.

На 27 август 2020 г. президентът Тръмп официално се съгласява отново да стане кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия.

Същата година губи изборите за президент от Джо Байдън, за който гласуват 81 281 888 души и печели 306 електорални гласа, докато за Тръмп гласуват 74 223 251 и получава 232 електорални гласа. Тръмп и неговите подгласници поставят под съмнение тези резултати и правят многократни опити да ги оспорят по съдебен път, а на 6 януари 2021 поддръжници завземат Капитолия и прекъсват за кратко официализирането на неговата загуба. На 13 януари 2021 г., с обвинение за подбуждане на метеж, Камарата на представителите гласува за 2-ри път негов импийчмънт което е и безпрецедентно в историята на САЩ. 

  • „Проблемът в днешно време е, че политиката е толкова мръсна, че стойностните хора не искат да се занимават с нея“. /ДТ/

Доналд Тръмп е женен три пъти. Първата му съпруга е Ивана Тръмп (1977 – 1992). През 1993 г. се жени за Марла Мейпълс, от която има една дъщеря – Тифани (р. 1993). През 1999 г. се развежда. През 2005 г. Доналд се жени за трети път за словенката Мелания Кнаус. Доналд и Мелания имат син Барън (р. 2006).

Има общо 5 деца: три от първия и по едно от втория и третия брак. Дядо е на 10 внуци.

Тръмп е автор на много книги, между които:

  • The Art of the Deal (1987) (съвместно с Тони Суорц) – Изкуството на сделката
  • Surviving at the Top (1990) – Да оцелееш на върха
  • The Art of Survival (1991) – Изкуството да оцелееш
  • The Art of the Comeback (1997) – Изкуството да се завърнеш
  • The America We Deserve (2000) (съвместно с Дейв Шифлът) – Америка, която заслужаваме
  • How to Get Rich (2004) – Как да станеш богат
  • The Way to the Top: The Best Business Advice I Ever Received (2004) – Пътят до върха: Най-добрият бизнес съвет, който някога съм получавал
  • Think Like a Billionaire: Everything You Need to Know About Success, Real Estate, and Life (2004) – Мисли като милиардер: Всичко, което трябва да знаеш за успеха, недвижимите имоти и живота
  • The Best Golf Advice I Ever Received (2005) – Най-добрият голф съвет, който някога съм получавал
  • Why We Want You To Be Rich (2006) (съвместно с Робърт Кийосаки) – Защо искаме да сте богати
  • The Best Real Estate Advice I Ever Received: 100 Top Experts Share Their Strategies (2007) – Най-добрият съвет за недвижими имоти, който някога съм получавал: 100 топ експерти споделят своите стратегии
  • The Way to Success (2007) – Пътят към успеха
  • Think Big And Kick Ass In Business And Life (2007) (съвместно с Бил Занкър) – Мисли на едро и действай настоятелно в бизнеса и живота
  • Never Give Up: How I Turned My Biggest Challenges into Success (2008) – Никога не се предавай: Как превърнах най-големите си предизвикателства в успех
  • Think Like A Champion (2009) – Мисли като шампион
  • Midas Touch (2011) (съвместно с Робърт Кийосаки) – Докосването на Мидас
  • Great Again (2016) – (Америка) Велика отново