ЕВРО 2020 – всичко за турнира по футбол, програма и как да гледаме в България и САЩ (+ видео)

24 отбора, разпределени в 6 групи по 4 тима на 11 стадиона в 11 града и 11 държави, 11 традиционно е броят на играчите

11 юни 2021 г. Уникална зрелищна и модерна церемония на откриването предложиха домакините на митичния стадион “Стадио Олимпико” в Рим.

11 юни 2021 г. Започва един от най-големите спортни турнири в света, в най-популярния спорт на планетата – Европейското първенство по футбол.
Въпреки едногодишното отлагане заради световната здравна криза и проблемите, с които се сблъскаха организаторите. Изчистен турнир от излишна политика и лозунги, без надписи по фланелките, след като УЕФА накара и Украйна, която е вън от ЕВРО 2020, да махне надписът “Слава на героите”.

Уникална зрелищна и модерна церемония на откриването предложиха домакините на митичния стадион “Стадио Олимпико” в Рим.


Моментът бе на италианският тенор Андреа Бочели, който “на живо” на “зеления килим” изпълни арията на Джакомо Пучини Nessun Dorma.

Андреа тотално “надигра” виртуалното изпълнение на Боно от U2 в дует с холански ДиДжей (DJ) Мартин Гарикс, въпреки, че те изпълниха химна на турнира “Ние сме хората” (“We are the people”).

Днес Турция и Италия дадоха началото на Евро 2020.
Категорична победа с 3:0 на чисто европейската държава с безмилостно надиграване на представителите на Босфора. Резилът на турците се потвърди и с “рекорд” – за пръв път в историята 1-то попадение на европейско е автогол.

С турнира се отбелязва 60-ият юбилей от 1я шампионат на Стария континент (1960), и ЕВРО 2020 е 16-ото Европейско първенство в историята.
Евро 2020 е 1-то Европейско, което се отменя в историята и се играе цяла година по-късно от плануваното, и за пръв път в историята се провежда в 11 града в цяла Европа от Рим през изтока до Лондон. Стадионите ще бъдат запълнени между 25 и 100 %, като отлагането му щеше да доведе до колосални загуби. УЕФА няма да загуби нищо по отношение на ТВ права, броят на мачовете не е намален, а договорите са много преди пандемията. Нито един спонсор не се е отказал, плюс още един голям спонсор – руският гигант “Газпром” . Американците също погледнаха само към Европа, вкл. огромната Кока Кола, която тази година се отказа от присъствие в рекламите на култа на янките Супербоул. Плюс, спонсорите и партньори от Китай и авиолиниите на Катар. Макар че американците не пропуснаха да оплюят турнира, в лицето на “Ню Йорк Тайнс”, който излезе със заглавие “Опустошен и издръжлив, шоуто продължава” за ЕВРО 2020! Да, продължава, за разлика от “цирка” в бейзбола и американския футбол, дори и баскетбола, които потънаха в анти-расистки полит-корективи.
Съответно наградният фонд е €371 милиона евро, и така това първенство ще отбележи рекорд сред шампионатите на континента, с обща премия дори с цели 23% по-висока от 2016 г. (300 млн. евро). 

24-те отбора са разпределени в 6 групи.
Груповата фаза на шампионата ще се проведе в периода 11.06 – 23.06. Мачовете от първите два кръга ще се играят в различен час, докато в последния кръг всяка група ще играе мачовете си по едно и също време, за да бъде спазен феърплеят (виж по-долу график)
Група А: Италия, Швейцария, Турция, Уелс
Група B: Белгия, Дания, Финландия, Русия
Група C: Австрия, Нидерландия, Украйна, Северна Македония
Група D: Хърватия, Чехия, Англия, Шотландия
Група E: Полша, Словакия, Испания, Швеция 
Група F: Франция, Германия, Унгария, Португалия

Всеки мач, и двата отбора трябва да бъдат на стадиона най-малко 75 минути преди началото, което е и крайният срок за подаване на списъка с играчи на официалните лица. Националният химн на всяка страна е ограничен до максимум 90 секунди.
Според правилата, всеки играч, който участва на Евро 2020, трябва да притежава валиден паспорт или лична карта, съдържащи снимка и рождена дата, които да бъдат постоянно в него. В противен случай няма да му бъде позволено да участва.
Максимум 18 души се допускат до резервната скамейка – 12 футболисти и 6 служители, вкл. лекар, плюс още 5 технически места зад действителната резервна скамейка.
Номерата на фланелките задължително са м/у 1 и 26 се разпределят на 26-ата футболисти от всеки отбор. #1 винаги е за вратар, но останалите 25 са по преценка на щабовете.
Официалната пресконференция трябва да започне в рамките на 20 минути след финала на срещата, като треньора трябва да присъства. Треньорът и поне 4 ключови футболисти, които са имали решаващо влияние в мача, трябва да бъдат на разположение за интервюта за медиите в рамките на 15 минути след края на мача.

Класиралите се на 1-о и 2-о място в груповата фаза продължават към 1/8-финалите. Към тях ще се присъединят и 4-те най-добри отбора, класирали се на 3-о място.
При равенство на точките в груповата фаза между отборите, напред продължава тимът с по-добър резултат в прекия двубой. Ако резултатът е “равен”, следващият показател, който ще се гледа, е головата разлика. Ако и тя е равна, напред продължава отборът, отбелязал повече голове.
Мачовете, както в групите, така и в елиминациите, са без реванши. В елиминациите при равен резултат след 90 минути, ще се играят продължения в две полувремена по 15 минути. Ако няма победител и в тях, отборите ще изпълняват дузпи

ПРАВИЛА
Всеки отбор може да прави по 5 смени на двубой и има право само на 26 играчи.
Ако играч или група от играчи бъдат поставени в задължителна карантина или самоизолация, поради решение на медицинските власти, заради позитивен тест срещу SARS-CoV-2, мачът ще се проведе по план, АКО въпросният отбор разполага с минимум 13 футболисти на разположение (включително поне един вратар).
– Ако даден отбор не може да осигури минималната бройка от футболисти, заради положителни тестове за “Covid-19”, срещата може да бъде отложена и пренасрочена в следващите 48 часа. УЕФА може да реши да премести срещата и на друг стадион, в друг град, ако реши, че е необходимо.
– Ако даден мач не може да бъде пренасрочен, Етичната комисия към УЕФА ще заседава допълнително за решение относно срещата. Най-вероятният изход в подобна ситуация е отборът, който не може да вземе участие в мача, да бъде наказан със служебна загуба 0:3.

ФАВОРИТИ
Франция е фаворитът както на букмейкърите, така и на специалистите от цял свят. В последния си контролен мач Франция победи България с класическото 3:0 на “Стад дьо Франс” в Париж.
Англия отново е тръгнала с “голямата кошница”, въпреки че никога не е печелила еврошампионата, но стимул е и домакинството на финала т.г.
Белгия очаква вече да пожъне някакъв значим успех, след като на Евро 2016 отборът игра на 1/4-финал, а 2 години по-късно на Световното грабнаха бронзовите медали.
Германия също е в списъка на фаворитите, въпреки, че само преди 2 години шокиращо отпадна още в груповата фаза на Световното по футбол, и то в опит да защити титлата си от 2014 г. Друга причина е, че това е последният голям шампионат за треньора Йоахим Льов, който напуска след края на Евро 2020.
Испания и действащия шампион Португалия, също не са за пропускане.
Абсолютните дебютанти са два – Финландия и Северна Македония, а още по-интересен факт е, че това е 1-ят голям шампионат, за който и двете нации въобще се класират.

РЕКОРДЬОРИ
Германия и Испания държат рекорда за най-много титли – по 3, а германците имат най-много полуфинали в турнира (9).
Испания е единственият отбор, успял да защити титлата си.
Англия е “рекордьор” по участия на Европейско БЕЗ да спечели титлата (9).
Португалия е ЕДИНСТВЕНИЯТ отбор, който печели Европейското, въпреки че не печели нито един от мачовете си в груповата фаза!
Мишел Платини е рекордьор по голове, отбелязани в един турнир (9).
Икер Касияс е вратарят с най-много поредни минути без допуснат гол (509) и шампионът с най-малко допуснати голове (1 от 6 мача). Той е и единственният футболист участвал на 5 шампионата на Стария континент, само на едно първенство е само резерва.
Кристиано Роналдо ще поправи Касияс, като ще стане единственият футболист, играл на 5 шампионата на Стария континент, не само участвал, ако влезе поне на един мач на ЕВРО 2020.

Истинският футбол е истинска касичка за финансовите акули в този спорт.
Eвропейското първенство по футбол е значимо спортно събитие, но и огромна машина за пари: от него печелят както официалните му партньори и спонсори, така и по-малки фирми. Дори кварталните кръчми очакват “златен период”. Фирмите за спортни артикули не са единствените, които печелят покрай големи първенства, но са от най-печелившите.
Парите правят футбола, а самият футбол изкарва доста пари.

ПАРИТЕ в €вро
С награден фонд от €371 мил. това е първенството с рекорд сред шампионатите на континента, с 23% обща премия по-висока от 2016 г. (300 млн. евро).
Всеки от 24-те отбора взима по €10 мил., само за присъствие на турнира.
За победа премията е €1 млн., а при равенство – €750 хил. евро.
Участник в 1/8-финалите (16 отбора) взема допълнителна премия от €1.5 мил., а при достигане до 1/4-финал – €2.5 мил. На полуфинала 4 отбора ще получават по €5 мил., финалистът €7 мил., а премията за евро-шампиона е €10 мил.
Ако един отбор, спечели всичките си мачове и триумфира и с купата може да стигне до €32 мил.

The Henri Delaunay Trophy, which is awarded to the winner of the European Championship, is named in honour of Henri Delaunay, the first General Secretary of UEFA, who came up with the idea of a European championship but died five years prior to the first tournament in 1960.
The UEFA European Football Championship commonly known as the UEFA European Championship and informally as the Euros, is the primary association football competition contested by the senior men’s national teams of the members of the Union of European Football Associations (UEFA), determining the continental champion of Europe. The competition has been held every four years since 1960, except for 2020, when it was postponed due to the ongoing COVID-19 pandemic in Europe.

КУПИ И МЕДАЛИ
Официалната купа на шампиона остава на съхранение в УЕФА след церемонията, а победителя прибира само реплика в пълен размер, която дори не може да напусне страната без предварително писмено съгласие от УЕФА.
Качилите се на стълбичката получават по 40 златни и сребърни медала, които се разпределят между играчите и щаба.

БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ В ЕВРО 2020

Ивета Банкова-Стоянова – 1-та българка, делегат на мач от Шампионската лига

Българката Ивета Банлова – Стоянова, директор на отдел „Международна дейност“ към БФС, получи огромно признание от УЕФА, като ще има честта да бъде делегат на мачовете Испания – Швеция (14 юни), Испания – Полша (19 юни), Словакия – Испания (23 юни), както и 1/8-финалната среща в Севиля на 27 юни 2021 г.
Георги Кабаков и Мартин Маргаритов също ще се включат в Евро 2020. Кабаков ще е в ролята на 4-ти съдия, а Маргаритов е в листата на резервните асистенти.

Финалът на ЕВРО 2020 ще се играе на стадион Уембли, който е изцяло футболен стадион, разположен в лондонското предградие Уембли. Със своите 90 000 седящи места стадионът е 2ят по големина в Европа след стадион Ноу Камп в Барселона, Испания и най-големият в света сред стадионите, на които всички места са покрити с козирка. Много хора го наричат с името Новия Уембли, за да го разграничат от стария стадион, намирал се на същото място и разрушен през 2003 г.

КЪДЕ ЩЕ СЕ ИГРАЕ
Послучай 60-годишнината от основаването на шампионата турнирът ще се проведе в няколко европейски града и стадиони:
Лондон, стадион “Уембли”
Рим, стадион “Олимпико”
Амстердам, стадион “Йохан Кройф Арена”
Санкт Петербург, стадион “Крестовски”
Мюнхен, стадион “Алианц Арена”
Будапеща, стадион “Пушкаш Арена”
Севиля, стадион “Ла Картуха”
Букурещ, стадион “Арена Национала”
Глазгоу, стадион “Хампдън Парк”
Копенхаген, стадион “Паркен”
Баку, Олимпийски стадион
България кандидатства за домакин на мачове от Евро 2020, но проектът за стадион “Васил Левски” не беше одобрен!
Използването на маски, спазване от 1.5 м дистанция, както и дезинфекция остават задължителни. За момента Баку и Санкт Петербург обявиха, че ще допускат публика до 50% от общия капацитет, а Копенхаген увеличи бройката от 32 на 45% в края на май. Всички останали градове са в диапазона – 25 до 45%.
Единственото изключение е Будапеща, където стадионът ще бъде пълен 100%.

ПРОГРАМА
На 11-и юни на стадион “Олимпико” в Рим Евро 2020 ще бъде открито с мача Турция – Италия.
Месец по-късно – на 11-и юли, ще се проведе финалната среща в турнира. Арена на сблъсъка ще е “Уембли” в Лондон, а за целия период на надпреварата ще се изиграят 51 двубоя.

Групова фаза (от 11.06 до 23.06 включително)
1/8-финали (от 26.06 до 29.06 вкл.)
1/4-финали (от 02.07 до 03.07 вкл.)
1/2-финали (от 06.07 до 07.07 вкл.)
Финал – 11 юли 2021
Мачовете от груповата фаза ще започват в следните часове: 16:00, 19:00, 22:00 ч.б.вр., като ще има по 3 мача на ден. В последния кръг ще се играят по 2 мача наведнъж.
По време на 1/8-финалите и 1/4-финалите ще се играят по 2 мача на ден – от 19:00 и от 22:00 ч.б.вр.
Полуфиналите (1/2) ще бъдат по един мач на ден с начален час 22:00 ч.б.вр.
Финалът е от 22:00 ч.б.вр. на 11-и юли и ще се изиграе на стадион “Уембли” в Англия.

ТЕЛЕВИЗИЯ
В България мачовете от ЕВРО 2020 ще се излъчват в ефира на “Нова телевизия”, БНТ 1, БНТ 3 и “Диема Спорт 2”. Последната ще излъчва и срещите, които се излъчват от БНТ, но 2 дни след изиграването им и след полунощ, което става удобно време за гледане в #САЩ.

ГРАФИК НА МАЧОВЕТЕ В БЪЛГАРСКО ВРЕМЕ И ТВ
11 юни 22.00 Турция – Италия А БНТ1/Нова
12 юни 22.00 Белгия – Русия В Диема
12 юни 19.00 Дания – Финландия В БНТ1/БНТ3
12 юни 16.00 Уелс – Швейцария А Диема
13 юни 16.00 Англия – Хърватия D БНТ1/БНТ3
13.06 22.00 Нидерландия – Украйна С БНТ1/БНТ3
13.06 19.00 Австрия – Северна Македония С Диема
14.06 22.00 Испания – Швеция Е Диема
14.06 19.00 Полша – Словакия Е БНТ1/БНТ3
14.06 16.00 Шотландия – Чехия D Диема
15.06 22.00 Франция – Германия F Нова
15.06 19.00 Унгария – Португалия F БНТ1/БНТ3
16.06 22.00 Италия – Швейцария В БНТ1/БНТ3
16.06 19.00 Турция – Уелс А Диема
16.06 16.00 Финландия – Русия А БНТ1/БНТ3
17.06 22.00 Нидерландия – Австрия С БНТ1/БНТ3
17.06 19.00 Дания – Белгия В Диема
17.06 16.00 Украйна – Северна Македония С БНТ1/БНТ3
18.06 22.00 Англия – Шотландия D Нова
18.06 19.00 Хърватия – Чехия D БНТ1/БНТ3
18.06 16.00 Швеция – Словакия Е Диема
19.06 22.00 Испания – Полша Е Диема
19.06 19.00 Португалия – Германия F БНТ1/БНТ3
19.06 16.00 Унгария – Франция F Диема/БНТ
20.06 19.00 Италия – Уелс А БНТ1/БНТ3
20.06 19.00 Швейцария – Турция А Диема
21.06 22.00 Финландия – Белгия В Диема
21.06 22.00 Русия – Дания В БНТ1/БНТ3
21.06 19.00 Украйна – Австрия С БНТ1/БНТ3
21.06 19.00 Северна Македония – Нидерландия С Диема
22.06 22.00 Хърватия – Шотландия D БНТ1/БНТ3
22.06 22.00 Чехия – Англия D Нова
23.06 22.00 Португалия – Франция F Нова
23.06 22.00 Германия – Унгария F БНТ1/БНТ3
23.06 19.00 Словакия – Испания Е БНТ1/БНТ3
+++
02.07 19.00 Първи 1/4-финал БНТ1/БНТ3
02.07 22.00 Втори 1/4-финал Нова
03.07 19.00 Трети 1/4-финал Диема
03.07 22.00 Четвърти 1/4-финал БНТ1/БНТ3
06.07 22.00 Първи 1/2-финал БНТ1/БНТ3
07.07 22.00 Втори 1/2-финал Нова
11.07 22.00 ФИНАЛ БНТ1/Нова

В САЩ мачове от ЕВРО 2020 директно ще бъдат излъчени по телевизията, повечето по ESPN+, както и ABC. Потърсете в програмите им, според времето посочено по-горе.

ПРИЯТНИ ИЗЖИВЯВАНИЯ В СЛЕДВАЩИЯ МЕСЕЦ!