Поклон пред пилота майор Валентин Терзиев, загинал при изпълнение на дълга си

Няма краен срок да се посочи причината за инцидента, тъй като трябва да бъде открита черната кутия

Майор Валентин Димитров Терзиев е завършил Висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски” през 1998 г. и един от асовете на българските пилоти.

47-годишният майор Валентин Димитров Терзиев е загинал. Това е пилотът, който изчезна при падане на изтребител МиГ-29 в Черно море по време на учението “Шабла 2021”. Той е от 3-а авиационна база “Граф Игнатиево” на длъжност началник на щаб на ескадрила, съобщиха от Министерство на отбраната.

“За съжаление трябва да потвърдя, че сред намерените останки в Черно море край Шабла, е открит биологичен материал, който е изпратен за ДНК анализ.” Това обяви на брифинг началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който представи пред журналисти всички стъпки, които Военноморските сили са предприели при издирването.

Адмирал Ефтимов обясни, че е създаден координационен щаб, като теренът, който военнослужещите от ВМС обследват, е с площ 20 квадратни мили.

“Надпреварваме се с времето, морската среда е агресивна, продължителният престой на черната кутия във водата не е желателен”, каза още адмиралът.

Не може да се посочи краен срок на търсенето на останките на самолета и причината за инцидента, тъй като трябва да бъде открита черната кутия.

Майор Валентин Димитров Терзиев е завършил Висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски” през 1998 г. и един от асовете на българските пилоти. Има пролетени над 700 часа в небето на самолети Pilatus PC-9M, L-29, L-39ZA, МиГ-21 и МиГ-29.

На парада по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май – майор Терзиев е във втората кабина на изтребителя МиГ-29УБ – водач на групата от самолети от състава на авиобаза Граф Игнатиево, които прелетяха в боен ред “Клин” със скорост 600 км/ч на височина 600 метра над храм-паметника “Александър Невски”.

Майор Валентин Терзиев живееше със семейството си в Асеновград и има 12-годишно дете. 

“Пилотите са хора, които обичат България и пазят небето на България”, каза през сълзи служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

“Много малко са българските мъже, които са способни на такава откровеност и искрена любов към родината”, добави той.

“Ще запомним майор Терзиев като прекрасен човек и професионалист, който винаги е олицетворявал добродетелите на българските военни летци”, казa президентът на Р България и бивш пилот и командир на ВВС Румен Радев.

ПОКЛОН ПРЕД БЪЛГАРСКИЯТ ГЕРОЙ ВАЛЕНТИН ТЕРЗИЕВ! 

ПРИПОМНЯМЕ

Наш Миг-29 падна, издирват пилота, спряха цялото военно учение

Ммм

%d bloggers like this: