Истината за санкциите на САЩ за България – защо сега 

Байдън избра малката Балканска страна за начало на война с корупцията по целия свят
Санкциите от САЩ “огромен шамар, ужасно лош етикет за държавата ни” – бивш прокурор (видео)
Кой участва по света и у нас, и как всичко е подредено дори по дати?

3 юни 2021 г. България отнесе санкции по американския закон “Магнитски”, като се оказа не само 1та държава в света, която ги получи без да има международен конфликт или смърт, но и 1та страна на Планетата, от която президента Джо Байдън започва световно “помитане” на корупцията.

3 юни 2021 г. България отнесе санкции по американския закон ★★★”Магнитски”, като се оказа не само 1та държава в света, която ги получи без да има международен конфликт или смърт, но и 1та страна на Планетата, от която президента Джо Байдън започва световно “помитане” на корупцията. Какво се случва? Едно по едно!

Само с молба за опростено мислене и поглед върху Америка, за да разберете, както и да издържите цялото да прочетете.Не е толкова сложно, колкото го изкарват медиите, търсейки сензация за аудитория. Просто са ни избрали, за да си оправят техните неща, а не да оправят нас. 

Това решение на САЩ е огромен шамар за България.

Вчера САЩ наложиха за първи път санкции на български граждани. Санкциите от САЩ са по закона “Магнитски” в глобалния му вариант. Това заяви пред Поли Златарева в “Още от деня” на БНТ Мила Георгиева, бивш, цял живот прокурор в страната, сега ръководител на неправителствената организация “Център за приложно-правни изследвания и практики”.

ТОВА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА АКЦИЯ В ИСТОРИЯТА ПО ЗАКОНА “МАГНИТСКИ”, И ТО В РАМКИТЕ САМО НА ЕДИН ДЕН, ЗА 65 ФИЗИЧЕСКИ И ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА. В Т.Ч.. Вкл. бившите депутат от ДПС Делян Пеевски, и хазартен бос Васил Божков, укриващ се понастоящем в Дубай, и Илко Желязков, познат като “лейтенанта на Пеевски”.

Тя се аргументира, като обясни, че първият вариант на този закон от 2012 г. касае само Русия. През 2016 г. Сенатът приема разширен глобален вариант на този акт, като на 20 декември 2017 г. президентът Тръмп е подписал изпълнителната заповед, с която  стартира този закон.

“Това решение на САЩ е огромен шамар за България, защото преди това този акт е прилаган спрямо Русия за убийството на Магнитски – адвокат, който е бил арестуван, пребит, бил е една година в затвора, след което е починал. (На негово име е закона). Прилаган е спрямо военни от Мианмар. Прилаган е спрямо Саудитска Арабия (лица, замесени в убийството на саудитския журналист Джамал Кашогии), като инструмент за натиск срещу Китай, срещу чеченци (лидерът Рамзан Кадиров), и накрая срещу България. Това е ужасно лош етикет за държавата ни“, отбеляза Георгиева.

Тя посочи, че прокуратурата ни работи в тясно сътрудничество с американското Министерство на правосъдието. В момента у нас е 2-ри американски прокурор, с когото си взаимодействат много добре, каза още Георгиева и попита:
Къде тук е Иван Гешев в цялото обвинение, когато той първи посегна на такъв олигарх като Божков от такъв разряд? Къде тук има упрек?” – каза бившата прокурорка.

И наистина, резонният въпрос е,
ДАЛИ ГЕШЕВ Е ТРЯБВА ДА БЪДЕ СМЕНЕН ?!

Мила Георгиева призна, че Прокуратурата не е дала отговор на много въпроси от обществен интерес. Отговори дължи цялото правосъдие. Проблемите в Прокуратурата са само част от проблемите на съдебната система.

Реакциите има по целия свят, от всички информационни агенции и голями и малки медии. България пак е на “върха на вълната”, и пак с лоша вест, този път със световна топ-новина.

ДЕЙСТВИЯТА НА БАЙДЪН НЕ СА СЛУЧАЙНИ!

Съединените щати ще дадат пример в партньорство със съюзници, гражданско общество и частния сектор за борба с бича на корупцията. Но това е мисия за целия свят. И всички ние трябва да подкрепим смелите граждани по света, които изискват честно и прозрачно управление,” отбеляза днес Джо Байдън

Днес 3 юни 2021 г. президентът на САЩ Джо Байдън обяви нов силен тласък в усилията за борба с корупцията и помитането й, като основен приоритет на националната сигурност, което може да има значителни последствия за глобалните усилия за ограничаване на клептокрацията.
Нов МЕМОРАНДУМнасочва правителствените агенции да преразгледат начините за модернизация и по-добри усилия за ресурс, за да държат отговорни корумпираните участници, да се справят с незаконното финансиране и да работят с международни партньори за противодействие на стратегическата корупция от авторитарните режими. Меморандумът дава на федералните агенции 200 дни да докладват за начините, по които съответните им агенции могат да продължат програмите за борба с корупцията.
Този ход се случва на фона на нарастващото признание във Вашингтон за риска за националната сигурност от корупция и е 1то голямо действие на администрацията, което ще изпълни обещанието на Байдън да обяви световните клептократи.

А, 1то място е България! Честито на Бате Бойко и на всички нахранени родни мумии, които го гледаха в очите и … ръцете! На всички наши полит-трегери, които подариха на президента на САЩ Джо Байдън готов пакет за предстоящите му срещи с Г-7, НАТО и Путин на 1та му визита “зад граница”(виж по-долу). За Байдън, за Америка е ясно – имали са цел и дългосрочен план, и са го изпълнили! Но, защо нашите и Евро умни глави чакаха? Всичкк да знсели по едно и също време! После, защо “Америка била велика”. Сами си отговорете! 

“Съединените щати ще дадат пример и в партньорство със съюзници, гражданско общество и частния сектор за борба с бича на корупцията,” каза Байдън в изявлението си днес.
“Но това е мисия за целия свят. И всички ние трябва да подкрепим смелите граждани по света, които изискват честно и прозрачно управление,” поясни президента на САЩ – БАЙДЪН В ОРИГИНАЛ

По този начин Байдън ще защити предложеният от него огромен бюджет от $6 Трилиона долара, и по-специално в сферата на националната сигурност.

Това в момент, когато тероризмът и войните по света значително намаляха, т.е. нуждите от финансиране, особенно в последно време около пандемията с КОВИД и увеличението на разходите в други сфери на икономиката, които не са доходоносни, дори напротив, разход са! Напр. за една Калифорния здравеопазване и бездомници.

ЦАР-ДОЛАР И ВЛИЯНИЕ

Доларът здраво държи позициите си на “валутен цар”, Повечето глобални транзакции все още са уредени в долари, американските капиталови пазари са далеч по-големи и по-зрели от където и да е другаде. Така че всъщност света няма друга алтернатива за резервна валута. 

Като притежател на световната резервна валута в света $, затягането на антикорупционните мерки в САЩ ще имат далечни последици, и малка България е избрана само за старт. Да не забравяме, че американският долар $ отчита половината (над 50%) от трансграничните финансови потоци в света, и така, и това дава на Вашингтон значителна свобода да преследва корумпирани участници и да увеличи прозрачността в международната финансова система. Особенно след “публичния разстрел” на кешовите плащания със затворените бизнеси по време на пандемията с коронавируса. И не забравяме, че вече сме в началото на отварянето на икономиките, които трябва да спазват новите правила на “новото нормално”.

#1 е ПЪЛНА ПРОЗРАЧНОСТ НА ПАРИЧНИТЕ ПОТОЦИ И … ВЛАСТ!

“Златният” финал на 1то задгранично пътуване на Джо Байдън е на 16 юни в Женева, където ще срещне руския си колега Владимир Путин. Среща, която се очаква от целия свят, и целите на която, оправдават умората от другите важни визити за три дни, вкл. срещите на Г-7 и НАТО. Една от темите за обсъждане на предстоящата среща на върха между Путин и Байдън ще бъде въпросът за киберсигурността..

Позволете ми да ви напомня за едно много важно събитие, което предстои само след няколко дни.
Американските съюзници и международни институции вече сигнализираха за собственото си желание да отделят засилено международно внимание на борбата с корупцията. Генералната асамблея на ООН провежда 1-та си по рода си специална сесия за борба с корупцията тази седмица, докато в сряда пък министрите от Г-7 от някои от най-големите икономики в света вече публикуваха изявление (застраховаха се) преди срещата на върха в Обединеното кралство следващата седмица (11-13 юни), обещавайки да се справят с незаконните финанси и чуждестранни подкупи и за подкрепа на участници в гражданското общество, които помагат за разкриването на мошеници.

Ако не друго общество, то такова “бърза помощ” за борба с корупцията в България има, което се увеличава и в страната и в чужбина, както се вижда от резултатите от последните парламентарни избори. Ако не се окаже, че “борците” са поредните “плюещи по царя, но веднага готови да влезнат в двореца”, както скочиха за няколко дни в парламента. Но, и те ще получат уседналост през Юли, в малко неудобно време, когато ще дойде друг “шамар”, този от ЕК (ЕС) с нейния доклад за родната картинка.

Меркантилните “говеда” се оставят да се нахранят и на ешафода! Гладни “телета” никой не закача, от тях и за кучетата няма месо. Яжте бре, но с мярка! Не разбрахте ли тази интернационална формула за “екологично оцеляване”!

Забележете, Срещата на Г-7 е 1вото излизане “зад граница” на Байдън, където във Великобритания, освен “таткото на Брекзит”, той ще срещне и Кралицата-вдовица, и ще посети Швейцария и Белгия, хм, малки държави, като България. 

В белгийската столица Байдън ще уважи сбирката на НАТО, и ВНИМАНИЕ, ще се срещне с Реджеб Ердоган!  

“Златният” финал на 1то задгранично пътуване на Джо Байдън е на 16 юни в Женева, където ще срещне руския си колега Владимир Путин. Среща, която се очаква от целия свят, и целите на която, оправдават умората от другите важни визити за три дни.

Без значение колко корумпиран, разкъсан от войната или поразен от глад е съвременният свят, той е изграден върху стоки и ресурси, и никой не може да спре глобалният бизнес да разполага с тях.
“Светът е на разпродажба” (The World For Sale, 2021) е заглавието на книгата на двамата журналисти Хави Бласт и Джак Фархи.

Светът отново е на тезгяха след пандемията с КОЕИД. Започва един дълъг световен сериал, всяка серия с по две новели – финансова и власт. 
1ва серия бе България и Израел, Борисов и Нетаняху. Кои ще бъдат следващите участници, много скоро ще разберем! Дали Ердоган от съседна Турция или пък Унгария, само може да предполагаме.

 

Сценария също не е ясен, дали следващи серии ще влючват игли и спринцовки, имунизационни паспорти и други атрибути, свързани с трагичната пандемия. 
Но, друго е ясно, в “обратна посока” никой няма да стигне до Америка, за да й търси сметка, за корупция, или за каквото и да било. Само емигрантите продължаваме да идваме насам, в “страната на неограничените възможности”. Има защо!  А кога ще тръгнем за държавата България и на изток, и това не се знае. Родината завинаги остава в сърцата и мислите ни.

Кога ли ще влезем толкова малка държава в голямата политика?
“Размерът няма значение”, но само на територията! Акъла и душата! Малък мозък и “дребна душа” лесно се разпознават и отиват само на бунището на историята!

АКО ИМАТЕ ВРЕМЕ – ЩО Е “ЗАКОНА МАГНИТСКИ”?

★★★

Глобалният закон “Магнитски” позволява на САЩ да налагат санкции на политици, държавни служители и подпомагащи ги лица в целия свят, когато системно нарушават човешки права или са замесени в мащабна корупция. Под неговото действие попада и преследването от властите на правозащитници и на хора, разкриващи корупция. Санкциониран може да бъде всеки, който е свързан с “извънсъдебни екзекуции, мъчения или други сериозни нарушения на международно признатите човешки права”, както и държавни служители, “съпричастни към актове на корупция”. Законът може да бъде прилаган за лица, които материално, финансово или технологично са подпомогнали държавни служители, замесени в тежка корупция, както и за такива, които са действали като агенти на чуждестранно лице при извършването на съответните престъпления и нарушения.

Санкциите по закона “Магнитски” се издават от отдела за контрол над чуждестранни активи (OFAC) към финансовото министерство на САЩ, подписват се от президента на САЩ, за да влязат в сила, и се прилагат от три министерства – на външните работи, на финансите и на правосъдието. Те засягат не само правото на санкционираните да влизат на територията на САЩ, но и техните имуществени интереси. Това прави мярката особено тежка.

На основата на този закон са налагани санкции например срещу чеченския лидер Рамзан Кадиров, както и срещу лица, замесени в убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги. И на мирна България….

Сергей Магнитски е роден през 1972 г.

Сергей Магнитски е роден през 1972 г. в Одеса. Първоначално той работи като финансов ревизор в Москва. Сред клиентите му е и фирмата Hermitage Capital Management на американския предприемач с британски паспорт Уилям Браудър, който от края на 1990-те години е сред най-големите инвеститори в тогавашна Русия. Впоследствие обаче Браудър изпада в немилост и получава забрана за влизане в страната. 

Браудър е поет именно от адвоката Сергей Магнитски, който в хода на проучването си разкрива гигантска корупционна схема. Той твърди, че данъчната полиция е отклонила 5,4 милиарда рубли. Въпросните пари по-късно били препрани през една скандинавска банка в балтийските страни.

През 2008 г. самият Магнитски е задържан по обвинение в укриване на данъци. Прекарва почти една година в следствения арест, където здравословното му състояние сериозно се влошава. Впоследствие Магнитски умира едва 37-годишен. Според официалната версия, причината за неговата смърт е сърдечна недостатъчност, но близките на Магнитски се съмняват в това. През август 2019 Европейският съд за човешките права постанови, че по време на задържането си Магнитски не е получил необходимата медицинска помощ. Овен това обстоятелствата около неговата смърт не са били съвестно проучени.

Малко след това американският сенатор Бенджамин Кардин подема инициатива за налагане на санкции срещу отговорните за смъртта на Магнитски. В края на 2012 г., по времето на президента Барак Обама, американският Конгрес гласува т.нар. закон “Магнитски”.

На основата на този закон са налагани санкции например срещу чеченския лидер Рамзан Кадиров, както и срещу лица, замесени в убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги.