Мелинда се разделя с Бил Гейтс (МС) – ще стане ли по-богата от Макензи Безос (Амазон)

Мелинда и Бил Гейтс се женят през 1994 г. и имат три деца: дъщери Дженифър Катрин Гейтс (1996) и Фиби Адел Гейтс (2002), а също син Рори Джон Гейтс (1999). Развеждат се през 2021 г.

3 май 2021 г. Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс и съпругата му Мелинда Гейтс днес заявиха в съвместно изявление, че възнамеряват да прекратят брака си след 27 години.

Така “въпросът на деня” е дали Мелинда Гейтс ще надмине по богатство “колежката” си Макензи Безос, която вече е 4-тата жена в света по боготство, след развод с “главата” на Амазон Джеф, чийто брак издържа приблизително толкоз, колкото при Майкрософтската двойка, или 25 години. Броят на децата и той подобен – 3 за семейство Гейтс и 4 за Безос.

Бил и Мелинда Гейтс гледат в една посока – личното им развитие, но не и като семейство.

“След много мисли и много работа върху връзката ни, взехме решението да сложим край на брака си”, каза все още семейната двойка Гейтс в изявление.

“Ние искаме пространство и поверителност за нашето семейство, когато започнем да се ориентираме в този нов живот,” споделят Мелинда и Бил.

Двамата ръководят фондация “Бил и Мелинда Гейтс” заедно повече от 20 години и имат три (3) деца заедно.

Те заявиха, че възнамеряват да продължат да работят заедно по фондацията и все още имат обща вяра в мисията да помагат на хората по целия свят.

Що се отнася до връзката им, Бил и Мелинда Гейтс заявиха, че вече не виждат ПЪТ КЪМ ИЗРАСТВАНЕ заедно. Забележете, основният символ на семейството на съвременното общество, не е любов, а “израстване в кариерата”! Плюя и продължавам! 

Бил Гейтс е един от най-богатите хора в света, чиято нетна стойност се оценява на $130,5 милиарда долара според Forbes***.

20 юли 2016 г. Семейството на Макензи и Джеф Безос, и четирите им деца, на премиерата на “Star Trek Beyond” в Сан Диего, Калифорния преди развода. 

Разводът на Макензи със съпруга си милиардер номер 1 в света Джеф Безос й донесе $38 милиарда долара само от дял в Aмазон и на 4-то място при жените. Πoнacтoящeм сaмo тpи дами я изпpeвapвaт – Фpaнcoaз Бeтaнĸyp Maйъpc, пpeзидeнт нa ĸoзмeтичнaтa ĸoмпaния L`Оrеаl, Aлиc Уoлтън – нacлeдницa нa импepиятa нa Wаlmаrt и Жaĸлин Mapc – нacлeдницa нa ĸoмпaниятa зa шoĸoлaдoви издeлия Маrѕ. Πpeз гoдинa на развода (2019)  милиapдepитe в cвeтa ca били 2153, ĸaтo eдвa 244 oт тяx ca жeни, като caмo ¼ (около 60) ca cпeчeлили бoгaтcтвoтo cи caми.

Размерът на богатството, което Макензи екс-Безос получи е безпрецедентен, така изглежда ще бъде и това на Мелинда екс-Гейтс. Въпреки че основателят на Oracle Лари Пейдж има няколко развода, те не са засягали участието му в компанията. Същото важи и за раздялата на съоснователя на Google Сергей Брин с неговата съпруга през 2015 г. Дори и след развода основателят на Амазон ще остане най-богатият човек в света с дял от 12% на акциите на компанията, изчислявани на $112 милиарда долара, показва Bloomberg Billionaires Index.

Интересно е да се отбележи, Maĸeнзи екс-Безос ce пpиcъeдини ĸъм блaгoтвopитeлнaтa opгaнизaция нa Уopън Бъфeт и на новия “сингъл бой” Бил Гeйтc – Gіvіng Рlеdgе, където броят на филантропите е над 200, но Джеф Безос отсъства. Члeнyвaщитe в нeя ce зaдължaвaт дa изxapчaт пoнe пoлoвинaтa oт бoгaтcтвoтo cи зa ĸayзи. Досега бившата съпруга на най-богатия човек в света е дарила повече от $5 млрд. долара на повече от 500 организации. 

Де да видим какво парче от Майкрософт ще попълни дамската колекция от цифри с девет (9) нули с Мелинда и дали Бил Гейтс ще запази позицията си световната купчина с много пари. И колко и на кого ще дари вече бившата “дама #1” на Майкрософт.

Мели́нда Ан Гейтс (Melinda Ann Gates) e родена на 15 август 1964 г. като Мелинда Ан Френч)

Мели́нда Ан Гейтс (Melinda Ann Gates), родена на 15 август 1964 г. като Мелинда Ан Френч) – е американска предприемачка и филантроп, вече бивша съпруга на Бил Гейтс. Съучредител и съпредседател е на Фондация на Бил и Мелинда Гейтс, преди това е била мениджър на отдела по продажби в Майкрософт.

Мелинда е родена на 15 август 1964 г. в Далас (щат Тексас), и е 2-то от 4-те деца, родени в семейството на инженера Реймънд Джозеф Френч – младши и домакинята Илейн Агнес Емерланд.

През 1982 г. тя завършва Урсулинската академия (девическо католическо училище в Далас), а през 1986 г. тя получава степен бакалавър в областта на компютърните науки и икономика в Университета „Дюк“, а през 1987 г. – степен магистър по бизнес администрация в бизнес-училището Фукуа при университета „Дюк“.

Скоро след това тя започва работа в Майкрософт и участва в разработката на много мултимедийни продукти на компанията, вкл. PublisherMicrosoft BobEncarta и Expedia.

През 1994 г. тя се омъжва за Бил Гейтс. Сватбената церемония е на остров Ланаи (Хавайски острови). Скоро след това тя напуска Майкрософт, за да се отдаде на семейството. Мелинда и Бил Гейтс имат три деца: дъщери Дженифър Катрин Гейтс (1996) и Фиби Адел Гейтс (2002), а също син Рори Джон Гейтс (1999). Съпрузите живееха в голяма вила на брега на езерото Вашингтон в щата Вашингтон.

През декември 2005 г. Мелинда и Бил Гейтс са назовани от списание Time хора на годината заедно с Боно. През 2006 г. Мелинда заема 12-о място в списъка на Стоте най-влиятелни жени на списанието Forbes, през 2007 г. – 24-то, през 2008 г. – 40-то, през 2014 – трето, през 2017 – трето.

25 Март 2021 г. Светът трябва да се нормализира до края на 2022 г. благодарение на ваксините срещу Ковид-19, прогнозира Бил Гейтс в интервю за полския вестник “Газета Виборча” (Gazeta Wyborcza) и телевизионния оператор TVN24, цитирано от Ройтерс.
“Това е невероятна трагедия”, каза съоснователят на “Майкрософт” (Microsoft) по повод пандемията, добавяйки, че единствената добра новина е достъпа до ваксини. Никой не може да каже, дали усилената кампания на Бил Гейтс за ваксините, продължаваща повече от 10 години е оказала влияние и върху семейството му.

Уѝлям Хѐнри Гейтс III (William Henry Gates III, по-известен като Бил Гейтс) е американски програмист и бизнесмен, съосновател на компанията „Майкрософт“. Притежава значителен дял от акциите ѝ, което го прави един от най-богатите хора в света. Още през 1987 г. Гейтс е включен в списъка на Форбс на 400-те най-богати американци с богатство от $1,25 милиарда долара и тогава е най-младият милиардер, издигнал се сам. Оттогава насам той неизменно е сред първите няколко най-богати хора в света.

Бил Гейтс е роден на 28 октомври 1955 г. в Сиатъл, щата Вашингтон, САЩ. Семейството му е заможно и има дълги години опит и връзки в бизнеса и политиката – неговият прадядо е бил кмет, дядо му е бил вицепрезидент на националната банка, а баща му Хенри Гейтс е известен адвокат. Гейтс показва своите възможности още в началното училище, където изненадва преподавателите си със своите научни познания и особено с математическите си възможности. Родителите му виждат неговия талант и решават да го пратят в престижното сиатълско частно училище „Лейксайд“, и именно там той се среща за първи път с компютрите. Бил, Пол Алън и няколко други ученици (много от тях по-късно са назначени за програмисти в „Майкрософт“) веднага станали неразделни с компютъра. През 1968 г. Бил и Пол основали Lakeside Programming Group. През 1973 г. Бил Гейтс бил приет в Харвардския университет, но отново, както в Лейксайд, след като открил компютърния център в „Харвард“, забравил за учението. Двамата създали компанията „Microsoft“ през лятото на 1975, когато Бил е на 19 години. 

На 7 януари 2008 г. Бил Гейтс обявява намерението си през юли същата година да прекрати своите пълномощия като ръководител на корпорацията Microsoft, като насочи дейността си в областта на благотворителността.

Последният за Бил Гейтс ден като ръководител на Microsoft е 27 юни 2008 г. Въпреки това той не скъсва напълно с компанията – Гейтс остава председател на Съвета на директорите (но без изпълнителни пълномощия), занимава се със специални проекти, а също така остава най-големият притежател на акции (8,7 %) от Microsoft.

***Световните милиардери (The World’s Billionaires) е годишно класиране по документирана нетна стойност на най-богатите милиардери в света, съставено и публикувано ежегодно през март от американското бизнес списание Forbes. 

Covid-19 не спря разпространението на милиардери, които се умножиха с поразителна скорост през последната 2021 година. Рекордните 493 души се присъединиха към списъка на милиардерите в света на Форбс тази година, вкл. 210 от Китай и Хонконг, а други 250, които бяха паднали в миналото, се върнаха обратно. Зашеметяващите 86% са по-богати от преди година. Всичко това означава, че светът средно придобива нов милиардер на всеки 17 часа, откакто Forbes за последно направи последната проверка на милиардерското богатство на 18 март 2020 г. Предишният рекорд за повечето нови милиардери за една година беше 290 през 2015 г.

Ср. нетна стойност на тези 493 новодошли е 2 милиарда долара. Средната им възраст: 54 (срещу 63 за общия списък от 2755 милиардери). Пълните 84% от тях са самоизработени милиардери, които основават своите компании, а не ги наследяват (срещу 72% за общия списък).

Джеф Безос остава най-богатият в света за 4-та поредна година на стойност $177 милиарда долара, докато Илон Мъск се изстреля на 2-ро място със $151 млрд.
Общо тези милиардери са на стойност $13,1 трилиона долара, спрямо 8 трилиона долара през 2020 г. САЩ все още имат най-много, със 724, следвани от Китай (включително Хонконг и Макао) с 698.

Ето и предишния 34-ти годишен списък на Forbes на световните милиардери списъкът включва 2095 милиардери с общо нетно богатство от 8 трилиона долара, което е с 58 члена и 700 милиарда долара по-малко в сравнение с 2019 г. Списъкът е съставен на 18 март 2020 г.

No. Име Чисти активи (USD) Възраст Гражданство Източник на богатство
Безизменение Джеф Безос $113.0 млрд. Понижение 56 Флаг на САЩ САЩ Amazon
Безизменение Бил Гейтс $98.0 млрд. Повишение 64 Флаг на САЩ САЩ Microsoft
Повишение Бернар Арно $76.0 млрд. Безизменение 71 Флаг на Франция Франция LVMH
Понижение Уорън Бъфет $67.5 млрд. Понижение 89 Флаг на САЩ САЩ Berkshire Hathaway
Повишение Лари Елисън $59.0 млрд. Понижение 75 Флаг на САЩ САЩ Oracle Corporation
Безизменение Амансио Ортега Гаона $55.1 млрд. Понижение 84 Флаг на Испания Испания InditexZara
Повишение Марк Зукърбърг $54.7 млрд. Понижение 35 Флаг на САЩ САЩ Facebook
Повишение Джим Уолтън $54.6 млрд. Повишение 71 Флаг на САЩ САЩ Уолмарт
{9 Повишение Алис Уолтън $54.4 млрд. Повишение 70 Флаг на САЩ САЩ Уолмарт
10 Повишение С. Робсън Уолтън $54.1 млрд. Повишение 77 Флаг на САЩ САЩ

ГЕОГРАФСКО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

Според доклад на Oxfam за 2017 г., осемте най-богати милиардери притежават толкова сборно богатство, колкото „най-бедната половина от човечеството“.

Докато броят на милиардерите в световен мащаб е намалял с 5,4% през 2018 г., той нараства с почти 4% в САЩ, от 680 на 705 лица. Въпреки че общото богатство на милиардерите в САЩ е спаднало с около 5%, то все пак надвишава това на следващите осем най-богати страни. Почти всички от топ 15 държави по милиардерско население отбелязват спад с изключение на САЩ, Великобритания, Русия и Франция.

Сан Франциско в Калифорния има значително повече милиардери на жител от всеки друг град – с един милиардер на 11 600 жители. Ню Йорк, Дубай и Хонконг следват съответно от 2 до 4 място.

Страна Брой милиардери сборно богатство
1 Флаг на САЩ САЩ 705 $3013 млрд.
2 Флаг на Китай Китай 285 $996 млрд.
3 Флаг на ФРГ ФРГ 146 $442 млрд.
4 Флаг на Русия Русия 102 $355 млрд.
5 Флаг на Великобритания Великобритания 97 $209 млрд.
6 Флаг на Швейцария Швейцария 91 $240 млрд.
7 Флаг на Хонконг Хонконг 87 $259 млрд.
8 Флаг на Индия Индия 82 $284 млрд.
9 Флаг на Саудитска Арабия Саудитска Арабия 57 $147 млрд.
10 Флаг на Франция Франция 55 $195 млрд.
10 Флаг на Обединени арабски емирства Обединени арабски емирства 55 $165 млрд

Ммм