Байдън официално призна геноцид над арменците – Турция подскочи

“Всяка година на този ден си спомняме живота на всички загинали в арменския геноцид от османската епоха и се ангажираме да предотвратим повторение на подобно зверство!”

Каква ще бъде следващата обща стъпка на Армения и САЩ при текущата голяма зависимост на Ереван от Москва?

“1915 – никога отново” пише на някои от постерите на протестите на арменците в Лос Анджелис, Калифорния, срещу турския геноцид. Фото: Евгени Веселинов, Булгарика (Evgeni Veselinov, BULGARICA)

24 април 2021 г. Днес президентът на Съединените щати Джо Байдън официално призна за геноцид убийството на над 1 милион арменци, започвайки на тази дата през 1915 г., определение, използвано дълго време от историците. Но, преди срещнало съпротива в досегашните американски президенти, и сега предизвикало гнева на Турция, важен съюзник на САЩ в НАТО и региона от 1952 г., вкл. и дом на американските ядрени ракети още от Студената война. Но, пък с поръчка на руски ракети за $2.5 млрд., въпреки периода на санкции от Америка. 

Решението на Белия дом е много голяма победа за общностите на арменската диаспора в Щатите, особено в Южна Калифорния, и най-вече в Лос Анджелис, който е “най-големият арменски град в Западния свят”, и 2ри след Москва, вкл. и хиляди български арменци, сега и американци.

Армено-американците прекараха десетилетия в борба за това признание, но бяха многократно разочаровани от предишните президенти. Официалната позиция на висшата американска администрация, вероятно ще подтикне и самата държава Армения за някакви действия, след като съобщението идва едва месеци след загубата на територия от съседния Азербайджан в кървав конфликт за спорен граничен регион. Така се оформя и следваща стъпка в плана на американските арменци, да получат подкрепа и за този проблем на родината им. 

Джо Байдън е разговарял с турския си колега Реджеп Ердоган в петък (23 април), а Белият дом пък заяви, че е изразил „своя интерес към конструктивни двустранни отношения с разширени области на сътрудничество и ефективно управление на разногласията“. Това е поредното действие на най-висшо ниво на американското правителство към Турция, след като и бившия президент Доналд Тръмп взе позиция към авторитарните лидери по света, и списъка му включваше и Ердоган. Но, Тръмп тогава не излезе с изявление, а остана само официалния документ на Белия дом за геноцида на арменците. 

От Анкара реакцията бе светкавична, като отвърнаха публично в официален отговор, даже дори преди публикуването на съобщението на Байдън от Белия дом, с обвинения за клевети. Зам-министърът на външните работи Киран, разкритикува „онези, които правят политически изкривявания срещу исторически факти“ и „така наречените клевети за геноцид“. Прави впечатление, че от турското правителство са дали право на отговор на лице на по-ниско ниво, което прави думите им по-слаби. В допълнение на това, ще отбележим, че и турският посланик във Вашингтон сега не е отзован, стъпка, която Ердоган направи със своите пратеници във Ватикана и Германия, когато папа Франциск и германските депутати признаха геноцида през предходните години.

Геноцидът над арменците се случва по време на залеза на Османската империя, която е в съюз с Германия по време на 1СВ, когато турските лидери се усъмняват в арменското християнско малцинство на империята и започват преследване. Арменските лидери в Истанбул са задържани, депортирани и убити на 24 април 1915 г. – така се е определила датата за началото на геноцида. Стотици хиляди са убити, а други са принудени да напуснат домовете си на дълги походи в сирийската пустиня, където много от тях също губят живота си. Някои смятат, че са убити над 1,5 милиона арменци по онова време. 

Момента не изявлението на Джо Байдън за арменския геноцид въобще не е случаен. То е изпълнение на предизборното му обещание, но и е краен резултат от силен натиск от страна на арменските американци и техните съюзници, и дори създалото се лоби във Вашингтон. Но, и отражение на все по-обтегнатите отношения между САЩ и Турция, както и позицията на Русия, относно Армения, и по-точно за Нагорни Карабах. Тук е мястото да отбележим, че Западът отново предостави иницативата на Путин – както това се случи в Грузия, Украйна и Сирия. И Русия не пропусна възможността най-накрая да разположи свои войски в региона – в допълнение към съществуващата военна база в Армения. Към нея може да се добавят и газовата и оръжейна зависимост на Ереван от Москва. В руски ръце са също и електроснабдителната компания на Армения, както и железниците. Както и Евразийският Митнически съюз, при който с присъединяването си към него за Армения отпадат търговските мита с Русия, Беларус и Казахстан. Този икономически Евразийски съюз е замислен като проект за изграждането на една друга Европа – антилиберална и антиамериканска, а пък да не забравяме, че САЩ в момента са именно държава управлявана от либералите.

Интересно ще бъде какви икономически предложения ще направи Америка към Армения, след потвърждението на многогодишната “духовна мъка” на арменците – турският геноцид.

ОФИЦИАЛНА ИЗЯВЛЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА НА САЩ ДЖО БАЙДЪН ОТ БЕЛИЯ ДОМ ЗА ДЕНЯ НА ПАМЕТТА НА АРМЕНИЯ (24 април 2021, публикувано на сайта на Белия дом)

“Всяка година на този ден си спомняме живота на всички загинали в арменския геноцид от османската епоха и се ангажираме да предотвратим повторение на подобно зверство. Започвайки на 24 април 1915 г., с арестуването на арменски интелектуалци и лидери на общността в Константинопол от османските власти, милион и половина арменци бяха депортирани, избити или измъчвани до смърт в кампания за изтребление. Почитаме жертвите на Meds Yeghern, така че ужасите на случилото се никога да не бъдат загубени в историята. И ние си спомняме, за да останем постоянно бдителни срещу разяждащото влияние на омразата във всичките й форми.


От оцелелите повечето са принудени да си намерят нови домове и нов живот по целия свят, включително в САЩ. Със сила и устойчивост арменският народ оцеля и възстанови своята общност. През десетилетията арменски имигранти са обогатявали САЩ по безброй начини, но никога не са забравяли трагичната история, довела толкова много от техните предци до нашите брегове. Ние почитаме тяхната история. Виждаме тази болка. Ние утвърждаваме историята. Правим това не за да хвърляме вина, а за да гарантираме, че случилото се, никога да не се повтаря.
Днес, докато скърбим за изгубеното, нека обърнем поглед и към бъдещето – към света, който искаме да изградим за нашите деца. Свят, непокътнат от ежедневните злини на фанатизма и нетърпимостта, където правата на човека се зачитат и където всички хора могат да продължат живота си достойно и сигурно. Нека подновим нашата обща решимост да предотвратим появата на бъдещи зверства навсякъде по света. И нека се стремим към изцеление и помирение за всички хора по света.
Американският народ почита всички онези арменци, загинали в геноцида, започнал днес преди 106 години.”

Химните на САЩ и Армения на протест в Лос Анджелис Калифорния

Ммм